Mısır’da 3 bin yıllık ‘kayıp altın şehir’ keşfedildi
Mısır'da kum altında kalan 3 bin yıllık bir kent ortaya çıkarıldı. Bu, Tutankamon'un mezarının bulunmasından bu yana en önemli arkeolojik buluşlardan biri olarak tanımlanıyor.
Mısır’ın Krallar Vadisi’nin de bulunduğu Luksor kentinde, 3 bin yıldır kumun altında gömülü Aten şehri uzun süren çalışmaların ardından keşfedildi. ‘Kayıp altın şehir’ olarak bilinen Aten şehrinin tarihi, M.Ö 1391'den 1353'e dek tahtta kalan ve Mısır'ın en güçlü firavunlarından III. Amenhotep tarafından kurulduğu düşünülüyor.
Arkeolojik kazılarda, kentteki yerleşim yerlerinin duvarlarının hâlâ sağlam kaldığı ifade edilirken, yerleşim yerlerindeki odalarda günlük yaşamda kullanılan araç gereçlerin de bulunduğu aktarıldı.
Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi Mısır Çalışmaları Profesörü Betsy Bryan, kentin keşfini Tutankhamun'un mezarının ortaya çıkışından beri en önemli keşif olarak nitelendirdi. Brian, kentin "imparatorluğun en müreffeh olduğu dönemde Antik Mısırlılar'ın yaşamına dair nadir ipuçları sunacağını" vurguladı.
Kazıda, mücevherler, renkli çömlekler, kutsal sayılan bir böcek türünden yapılmış muskalar ve 3. Amenhotep'in mührünü taşıyan kerpiç tuğlalar bulundu.
Arkeologlar, kazılarına başkent Kahire'nin 500 kilometre güneyindeki Luksor'un batı yakasında başlamıştı.
"İMPARATORLUĞUN İDARİ VE SANAYİ MERKEZİ DE BULUNDU"
Öte yandan, antik kentte Mısır İmparatorluğu'nun idari ve sanayi merkezinin yanı sıra, III. Amenhotep'e ait üç kraliyet sarayının bulunduğu bildirilirken, yapılacak yeni kazılarda yeni antik mezarların bulunmasının beklendiği aktarıldı. (DHA)
Evrensel'i Takip Et