09 Nisan 2021 12:10

Karadeniz’de kara senaryolar: ABD ve Rusya Karadeniz'e yeni savaş gemileri gönderiyor

Ukrayna-Rusya gerilimi sürerken ABD, Karadeniz’e 2 yeni savaş gemisi daha göndermek için resmen başvurdu. Rusya Hazar’daki gemilerini Karadeniz’e yönlendirdi. Ukrayna lideri ise yarın Türkiye’de.

Arşiv | Fotoğraf: Ryo Isobe/ABD DONANMASI

Paylaş

ABD, Rusya ile Ukrayna arasında Donbass bölgesi üzerinden gerilimin arttığı bir dönemde, Ukrayna’ya destek için Karadeniz’e savaş gemileri gönderiyor. Öte yandan Rusya’nın Hazar Denizi’ndeki savaş gemilerini tatbikatlar için Karadeniz’e gönderdiği açıklandı. NATO’nun da Türkiye dahil 26 ülkenin katılımıyla Rusya’yı kuşatma hedefli “Deferder Europe” (Avrupa’yı Savunmak) isimli Balkanlar merkezli askeri tatbikata hazırlandığı biliniyor.

ABD, KARADENİZ’E 2 SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERİYOR

ABD’ye ait 2 savaş gemisinin, Türkiye Boğazlarından Karadeniz’e çıkışı için Türkiye’ye diplomatik bildirimde bulunduğu bildirildi. AA’nın haberine göre diplomatik kaynaklar, gemilerin 4 Mayıs’a kadar Karadeniz’de kalacağını da belirtti

ABD merkezli CNN’e konuşan ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili de Ukrayna’ya destek için önümüzdeki haftalarda Karadeniz’e savaş gemileri göndermeyi düşündüklerini söyledi. Adı açıklanmayan Pentagon yetkilisi, Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırında askeri varlığını artırmasını dikkatle izlediklerini belirtti. 

Pentagon yetkilisi, Amerikan donanmasının Karadeniz’de düzenli olarak faaliyet gösterdiğini ancak savaş gemilerinin konuşlandırılmasının Rusya’ya “ABD’nin gelişmeleri dikkatle izlediği” mesajı vereceğini savundu. Yetkili, “Sayıları artan Rus güçleri askeri bir harekata başlayacakları izlenimi vermiyor ancak koşullar değişirse, biz de yanıt vermek için hazır olacağız” ifadelerini kullandı. 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki perşembe günkü basın brifinginde, “Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığması” konusunda NATO müttefikleri ile görüştüklerini açıklamıştı

RUSYA’DAN KARADENİZ’DE TATBİKA

Bu arada Rusya da Hazar Denizi’ndeki savaş gemilerini tatbikatlar için Karadeniz’e gönderiyor.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Güney Askeri Bölgesi, çıkarma botları ve topçu savaş gemileri de dahil 10’dan fazla donanma gemisinin “Tatbikatlara katılmak üzere” Hazar Denizi’nden Karadeniz’e gönderildiğini açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkedeki tüm bölgelerde savaşa hazırlık durumunun tespiti için denetimlere başlandığını duyurmuştu. 6 Nisan’da Rusya Ulusal Savunma İdare Merkezi toplantısında konuşan Şoygu, “Rusya Silahlı Kuvvetlerinin hazırlık planına uygun olarak askeri idare organlarında, bölgelerde ve birliklerde denetimlere başlandı. Askerler, taktik, özel ve iki taraflı tatbikatlar yapmak üzere poligonlarda çalışmalara başladı” ifadelerini kullanmıştı.

NATO RUSYA KARŞITI TATBİKATA HAZIRLANIYOR

Bu arada asıl olarak ABD öncülüğünde NATO güçleri de 26 ülkenin katılımıyla Rusya ile savaş senaryosu üzerinden “Defender Europe 21” askeri tatbikatına hazırlanıyor. Mayıs-Ağustos arası için planlanan ve merkez üssü Balkanlar olan tatbikatın hedefinin Ukrayna ve Karadeniz üzerinden Rusya’yı kuşatmak olduğu açık olarak ifade edilmişti. Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan ve Ukrayna’nın da tatbikata katılması dikkat çekiyor. 

GELİŞMELER, AÇIKLAMALAR: DONBASS’TA NELER OLUYOR

Karadeniz’de gerilimi yükselten, ABD ve NATO’nun da doğrudan Ukrayna’yı destekleyerek Rusya’yı hedef aldığı gelişmeler nasıl başladı, neler söylendi:

  • Ukrayna’da 2013’teki Meydan olaylarının ve Rusya yanlısı hükümetin devrilmesinin ardından doğudaki Donbass bölgesinde protestolar başlamış, 2014 yılında tek taraflı bağımsızlık ilanı ile yine Rusya destekli iki cumhuriyet (Donetsk ve Luganks) ilan edilmişti. Kiev yönetimi ile cumhuriyetler arasında çatışmalarda ise on binin üzerinde can kaybı yaşanmıştı. 
  • Bu arada Mart 2014’te Rusya, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde düzenlenen referandumun ardından ilhak etmiş, gelişme üzerine Rusya’nın G8 üyeliği de iptal edilmişti. 
  • Temmuz 2020’de Kiev-Donbass yönetimleri arasında ateşkes ilan edildi. Son aylarda ise Donbasslı yetkililer Ukrayna ordusunun yeni savaş hazırlığı yaptığını ileri süren açıklamalarıyla gündeme geliyordu.
  • 26 Mart’ta sınırda çıkan çatışmada 4 Ukrayna askeri öldü. Ukrayna, Donbasslı milislerin saldırdığını ileri sürerek Batılı müttefiklerini Rusya’ya karşı desteğe çağırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, aynı gün, “Kırım’ı kurtarmayı amaçlayan” askeri güvenlik stratejisini onayladı.
  • Bu tarihten itibaren küçük çaplı çatışmalar yer yer yaşanmaya devam ediyor. Rusya da Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmakla suçlanıyor. 
  • ABD ve NATO, Ukrayna’yı tam olarak desteklediklerine dair sık sık açıklama yaptılar. Beyaz Saray’dan 2 Nisan’da yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin telefonda görüştükleri belirtilerek, “Başkan Biden görüşmede Rusya’nın Donbass ve Kırım’da devam eden saldırganlığı karşısında ABD’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini bir kez daha vurguladı” denildi. 
  • Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de telefonda görüşerek Ukrayna’nın “NATO üyeliği” talebini yeniden gündeme getirdi. Zelenskiy, NATO üye ülkelerini Karadeniz’de varlıklarını artırmaya çağırarak, “Sadece reformlar Rusya’yı durdurmayacaktır. NATO Donbass’taki savaşı bitirmek için tek yol” dedi.
  • 6 Nisan’da, Hindistan ziyaretinde konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Donbass krizi için Fransa ve Almanya’nın katılımıyla gerçekleştirilen Minsk Anlaşmalarına değinerek, “Fransa ve Almanya’nın Ukrayna’yı kendine getirmesi gerektiğini” belirtti ve Donetsk ve Lugansk bölgelerinin statüsünün belirlenmesi gerektiğini söyledi.
  • Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak ise perşembe günü yaptığı açıklamada, Donbass’ta “Srebrenitsa senaryosunun tekrarlanması” durumunda Rusya’nın o bölgedeki vatandaşlarını korumak zorunda kalacağı ifadelerini kullandı.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yine perşembe günü yaptıkları telefon görüşmesinde Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin daha önce yapılan anlaşmaların uygulanması gerektiğini vurguladıkları, Ukrayna’da çatışan taraflara itidal ve müzakere sürecini başlatma çağrısı yaptıkları açıklandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 Birleşik Metal İş'in örgütlü olduğu fabrikalarda bir ayda 17 kat arttı

SONRAKİ HABER

Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinden Yolaşan: Mücadelemiz kapsamlı ve birleşik olmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa