TMMOB İzmir İKK: NAe Sao Paulo gemisi tehlikeli atıklardan arındırıldı mı?
Söküm için Aliağa'ya getirilen uçak gemisi Sao Paulo ile ilgili açıklama yapan TMMOB, 600 ton asbest içerdiği belirtilen geminin tehlikeli atıklardan arındırılıp arındırılmadığını sordu.
Fotoğraf: Evrensel
Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde söküm işleminin gerçekleştirilmesi amacı ile Türkiye’ye getirilmek üzere olan uçak gemisi NAe Sao Paulo ile ilgili iddialar hakkında TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Mimarlar Odası İzmir Şube binasında basın toplantısı düzenledi.
TMMOB İzmir İKK adına hazırlanan metni okuyan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay, Aliağa ilçesinde 22 adet gemi söküm tesisinde yılda yaklaşık 900 bin ton hurda geminin söküldüğünü ifade ederek, bu sökümlerin hem çevreye hem de işçi sağlığına zarar verdiğini söyledi.
2015 yılında Aliağa’da sökülen Kuito gemisini ve Gaziemir’de bulunan radyoaktif atıkların akıbetinin belirsizliğini koruduğunu belirten Kınay, getirilen NAe Sao Paulo adlı geminin tehlikeli atıklardan arındırılıp arındırılmadığını sordu.
"GEMİDEN TEHLİKELİ ATIKLAR ARINDIRILDI MI?"
Geminin 600 ton asbest içerdiğine ilişkin değerlendirmeleri de sözlerine ekleyen Kınay, "Asbeste dair herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Asbestten arındırıldığına dair herhangi bir bilimsel rapor bulunmakta mıdır? Gemide denetim yapılmış ise asbeste dair analiz sonuçları nelerdir? Atık gemilerin ithalatı için bir zorunluluk olan uluslararası geçerliliği olan bir notifikasyon bulunmakta mıdır?" diye sordu.
"RADYOAKTİF ATIKLAR ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞINA ZARARLI"
Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde 1974 yılından beri sökülen gemilerden çıkarılan her türlü tehlikeli atıkların miktarı, nerede ve nasıl arıtıldıklarına dair belgelerin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ifade eden Kınay, "Gemide bulunması muhtemel radyoaktif atıkların nasıl bertaraf edileceği hususu çevre ve halk sağlığına ilişkin endişelerimizi arttırmaktadır" diye konuştu.
"SORULARIMIZA BELGELERLE CEVAP VERİN"
Gemi hakkındaki iddialara dair sorulara belgelerle cevap verilmesini isteyen Kınay, son olarak şunları söyledi: "Kamuoyu bilgilendirilmeden geminin ülkemiz karasularına girişine izin verilmemeli, söküm işlemi gerçekleştirilmemelidir. Aksi durumda, sürecin hukuksuzca yürütüldüğü ve fiili durumla tehlikeli atığın ülkemize sokulduğuna dair endişelerimiz pekişecektir. Kamusal sorumluluğumuz, yasa ve mevzuatımızın bize verdiği görev ve sorumluluk kapsamında süreci takip edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.
"SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"
Açıklamadan sonra söz alan TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir, “Büyük riskler taşıyan bir gemiyi para vererek ülkemize getiriyoruz. Geminin içinde ne var, tehlike ne söylenmiyor ama biz gemide kimyasal atıkların olduğunu biliyoruz. Geminin getirilme işleminin açık ve şeffaf bir şekilde yapılması gerekiyor. Kamunun bir görevi var biz kamuyu göreve çağırıyoruz. Türkiye’ye bir çöplük giriyor" dedi.
Geminin tehlikeli atıklardan arındırıldığının belgelerin açıklaması gerektiğini söyleyen Aydemir, "Gerekli işlemler yapılmadan, gemi kimyasal atıklardan arınmadan Türkiye’ye girmesi suçtur. Bu konuda görevini yapmayan başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere herkes suçludur. Bu konuda suç duyurusunda bulunacağız" diye belirtti. (İzmir/EVRENSEL)