Adana'da kayyum protestosuna açılan davanın ilk duruşması görüldü
Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine atanan kayyumları protesto için Adana'da düzenlenen basın açıklamasına katılan 14 kişi hakim karşına çıktı.
Fotoğraf: Evrensel
Adana'da ağustos ayında ÇHD Adana Şubesinin Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine atanan kayyumları protesto etmek için düzenlediği basın açılamasına katılan 14 kişi bugün hakim karşısında çıktı.
Adana Valiliğinin kayyumlara dair basın açıklamalarını yasaklaması üzerine "Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme Bunların Hareketlerine Katılma” iddiasıyla açılan dava Adana 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
HDP Adana İl Eş Başkanları Gülseren Tural ve Mehmet Masum Eriğ, ÇHD 2. Başkanı Ümit Büyükdağ, eski İHD Başkanı İlhan Öngör, Emek Partisi Başkanı Sevil Aracı, eski Adana Barosu Başkanı Avukat Gazi Mengücek Çıtırık’ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin yargılandığı dava 28 Mayıs tarihine ertelendi.
"KAYYUMLAR HUKUK DIŞI"
Davanın ilk duruşmasında ifade veren avukat ve siyasi parti temsilcileri, öncelikle kayyumların hukuksuz olduğuna dikkat çekti.
İfadelerde, iktidarın aldığı kararın kanunsuz ve hukuk dışı, Anayasa'ya aykırı ve Kürt halkının iradesini yok sayan bir karar olduğu vurgulandı.
Anayasa'nın "Yargı Güvencesi" başlıklı maddesine göre seçilmiş organların, organlık sıfatını kaybetmeleri konusundaki denetimin ancak yargı yoluyla olabileceğine dikkat çekildi.
"BENZER DAVALAR BERAATLA SONUÇLANDI"
Valiliğin kayyumlarla ilgili yapılan eylemlere yönelik yasaklarının toplanma ve örgütlenme hakkını ihlal etmek anlamına geldiğinin ifade edildiği savunmalarda, Valilik tarafından suç işlediği vurgulandı.
Valilik yasağı üzerine açılmış benzer davaların beraatla sonuçlandığı hatırlatıldı.
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atandığı 19 Ağustos günü Adana Valiliği de “Milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeninin korunması, temel hak ve özgürlüklern korunması” gibi iddialarla 3 ilde atanan kayyumlara dair basın açıklamalarını 15 gün süre ile yasaklamıştı.
Davaya konu olan 26 Ağustos 2020’de gerçekleştirilen basın açıklamasında Çağdaş Hukukçular Derneği, pek çok ilde meslektaşlarının kayyumlarla ilgili basın açıklaması yapmak istedikleri için polisin müdahalesiyle karşılaşmasını protesto etmişti.
Adana Adliyesi Taş Bina önünde gerçekleştirilen açıklamada, iktidarın aldığı kayyum uygulamasının hukuk dışı olduğuna, Kürt halkının iradesinin yok sayıldığına dikkat çekilmişti. Kayyumlarla ilgili eylem yaptıkları için meslektaşlarına şiddet uygulanmasına da tepki gösterilmişti. (Adana/EVRENSEL)