09 Nisan 2021 13:47

Finlandiya Parlamentosu’nda ırkçı vekile ceza yok

Finlandiya Parlamentosu, ırkçı ve yabancı düşmanı Milletvekili Ano Turtiainen hakkında işlem yapmamayı ve ceza vermemeyi kararlaştırdı.

Finlandiya Parlamentosu | Fotoğraf: Hteink.min/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya Parlamentosu, milletvekillerini sosyal medya hesaplarından tehdit eden ırkçı ve yabancı düşmanı Milletvekili Ano Turtiainen hakkında işlem yapmamayı ve ceza vermemeyi kararlaştırdı.

Cuma günü Parlamento Başkanı Ahu Vehlileinen, parlamentoda grubu bulunan grup başkanlarıyla bir araya gelerek Turtiainen’in Paskalya tatili öncesi milletvekillerine yönelik yaptığı tehditleri ele aldı.

Parlamento yönetimi ve tüm partiler, Turtiainen’in milletvekillerine yönelik tehditlerine tavır alınması ancak resmi olarak herhangi bir ceza verilmemesi üzerinde anlaşmaya vardı. Cezasızlığın nedeni olarak şiddet tehdidini parlamento binasında değil sosyal medya hesabından yapması gösterildi.

Haber ajansı Yle’ye açıklama yapan Parlamento Başkanı Ahu Vehlileinen, milletvekillerinin parlamentonun dışında sosyal medyadan yaptığı açıklamalara parlamentonun müdahale edemeyeceğini savundu.

Yle’nin edindiği bilgilere göre konunun tartışılması sırasında parlamento başkanı ve siyasi parti yetkilileri, Turtiainen'e yasal olarak yapılacak uyarıların dikkatlerin üzerine çekilmesine neden olacağı değerlendirmesini yaptı. Bunun için Turtiainen’e ceza verilmemesinin daha yararlı olacağı belirtildi.

MASKE TAKMAMASI VE FLOYD CİNAYETİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Turtiainen, sağlık sorunları olduğunu öne sürerek parlamento çalışmaları sırasında maske takmayı reddetmesi de tartışmalara yol açıyor.

Şubat ayında daha önce aynı partide Gerçek Finler’de birlikte çalıştığı Parlamento İkinci Başkanı Juho Eerola'nın maske takma zorunluluğunu hatırlatması üzerine yumruklarını sıkarak saldırı girişiminde bulunmuştu. Bu olayın ardından Gerçek Finler Partisi, Turtiainen’i partiden ihraç etmişti.

Ano Turtiainen, ABD’de polisin gözaltına alırken öldürdüğü George Floyd hakkında ırkçı ve aşağılayıcı yorumlarda bulunmuştu. Sosyal medya hesabında Floyd’un yüzünü pembeye boyayarak altına “Pink Floyd” yazmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te düzenlenen askeri operasyonda bir asker hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Marmara Üniversitesi'nde kamera dayatmasına itiraz eden öğrenciler dilekçe verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa