09 Nisan 2021 21:54
Son Güncellenme Tarihi: 10 Nisan 2021 14:22

Ankara'da temeli kayan apartman nedeniyle 21 bina tahliye edildi

Ankara'da inşaat çalışması nedeniyle temelinde kayma oluşan 8 katlı Bahar Apartmanı ve çevresindeki 21 binada çökme riskine karşı vatandaşlar evlerinden tahliye edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ankara'da inşaat çalışması nedeniyle 8 katlı Açelya Apartmanı'nın temelinde kayma oluşması sonucu toplam 21 bina, çökme riskine karşı tahliye edildi. İMO, "Bu olayların, kentimizin yönetim politikalarındaki eksikliklerle, yapı denetim sistemindeki aksaklıklarla ve yapı üretim süreçlerinin işin ehli tarafından yürütülmemesiyle doğrudan ilgili olduğu açıktır. Yapılması gereken yapı üretim sürecinin bütünlüklü olarak irdelenmesidir" dedi.

Çankaya ilçesine bağlı İleri Mahallesi Mektep Sokak'ta meydana geldi. Mektep Sokak'ta bir arsada yapımına başlanan inşaat çalışması sırasında temel kazısının bitişiğinde bulunan Altay Sokak'taki 8 katlı Açelya Apartmanı'nın temelinde kayma meydana geldi. Binanın temelinde boşluk oluşmasıyla çökme tehlikesi meydana geldi. Bina sakinleri, gelen çatırtı sesleriyle panik yaşadı. İhbar üzerine polis, itfaiye, AFAD, UMKE ve belediye ekipleri bölgeye sevk edildi. Polis ekipleri, yıkılma tehlikesine karşı çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Açelya Apartmanı ile beraber toplam 21 bina tahliye edildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ankara Valisi Vasip Şahin, çökme tehlikesi yaşanan bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldı. 

MÜTEAHHİT GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan, Mektep Sokak'taki inşaatın müteahhidi ile kepçe operatörünün gözaltına alındığı öğrenildi.

Evlerinden çıkarılan mahalleli Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin misafirhanelerine yönlendirildi. 

Mahalle sakinlerinden Arif Demir, büyük iş makineleriyle hafriyat alınması sonucu, Açelya Apartmanı'nın temelinde kayma olduğunu ve binanın uçuruma doğru kaymaya başladığını söyledi.

Tahliye edilen binalardan birinde yaşayan Rıza Odabaşı ise "Binanın temelinde alttaki inşaat nedeniyle kazı yapıldı. Bir arkadaşım bize binanın bulunduğu sokakta asfaltta açılma olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN YAVAŞ: SAĞ VE SOLDAKİ BİNALAR DA RİSKLİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, yıkım çalışmalarının sürdürüldüğü Açelya Apartmanı'nda inceleme yaptı. Başkan Yavaş, incelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yavaş, Açelya Apartmanı'nın sağındaki ve solundaki binaların da risk taşıdığını belirterek, "Önündeki binanın da sarsıntıdan dolayı yıkım esnasında problem olacağı söyleniyor. İçtekini yıkıp hafriyatı oradan alındıktan sonra belli olacak. Daha sonra bu yıkıntı bir yerde toplanacak, ailelerin kendi özel mallarını oradan seçmeleri sağlanacak. Koordinasyon merkezi kuruldu. Vatandaşların bundan sonra iskanı konusunda yapılacak işlerde koordine sağlanıyor. Kimse mağdur edilmeyecek. Bakanlık, valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi olarak herkes üzerine düşeni yapıyor" dedi.

"YAPI DENETİM RAPORU ALINMAMIŞ"

Soruşturma detayları hakkında da bilgi veren Mansur Yavaş, "Şu ana kadar yapı denetim raporu alınmamış, müteahhit 'Ben başlamam, dedim' diye ifade vermiş. 'Ama beni dinlemedi' demiş. Soruşturması da devam ediyor" diye konuştu.

Riskli apartmanın yıkımının ardından kaç binanın yıkılacağının belli olacağını belirten Yavaş, "Kira yardımı yapılacak, eşyaları verilecek ya da mevcut kurumların belediye dahil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın elindeki dairelere yerleştirebiliriz. Önümüzdeki 1-2 gün içinde belli olacak" dedi. 

Başkan Yavaş, yıkımın gece saatlerine kadar devam edeceğini söyledi.

SOYLU'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çökme tehlikesi bulunan binanın yukarıdan makaslanarak yıkılacağını açıkladı.

Belediye ekipleri ile de görüştüklerini belirten Soylu, "Biraz sonra bina yukarıdan makaslanarak kesilmeye başlanacak. Binada da çökme var onun için mümkün olduğunca nasıl az hasarla bu binanın yıkılması sağlanabilir bu konuda teknik ekipler çalışıyorlar. Bu konuda karar verdiler, bu kararla da şimdi başlatıyorlar" dedi.

Binada yaşayan vatandaşların gece tahliye edildiğini hatırlatan Soylu, "Çevredeki binalara hasar verip vermeyeceği 'bina tıraşlanırken, makaslanırken ne kadar dayanıklılık göstereceğine bağlı' diyor teknik arkadaşlar. Etrafında evler var. Doğal gazları ilk anda kesildi. Su tesisatları varmış su kanallarından gelen. Su borularından gelenler de kesildi şimdi başlayacaklar" ifadelerini kullandı.

İMO: İNSAN HAYATI KAR HIRSINA TESLİM EDİLEMEZ!

İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, inşaatın kazı çalışmaları sonrası yaşanan yer hareketleriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu olayda şimdilik can kaybı yaşanmamış olması gönlümüzü rahatlatsa da, olayın yaşanma nedeni ve meydana geldiği bölgenin yapısı göz önüne alındığında bu olayların, kentimizin yönetim politikalarındaki eksikliklerle, yapı denetim sistemindeki aksaklıklarla ve yapı üretim süreçlerinin işin ehli tarafından yürütülmemesiyle doğrudan ilgili olduğu açıktır.

Yüksek eğimli bu tip yerleşim bölgelerinde sık sık yaşanan olayların önlenmesi için bölgenin planlanmasından başlayarak iskâna kadar uzanan süreçte yapılabilecek her bir hata onlarca insanımızın yaşamına mal olabilecek kapasiteye sahiptir.

Bu olayın benzerlerini daha önce de sıklıkla yaşadığımız için sorunun yapısal olduğunu düşünmekteyiz. Yapılması gereken yapı üretim sürecinin bütünlüklü olarak irdelenmesidir. Aynı olayların tekrar yaşanmaması için mevzuatta bulunan yetersiz ve/veya uygulanamayan kısımların ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilmesiyle birlikte yapı denetim hizmetlerinin kamusallığı gereği piyasanın vahşi, rekabetçi ve kâr odaklı koşullarından kurtarılması gerekmektedir.

Bilimi ve tekniği yok sayan bir anlayışla bu sorunları çözmek mümkün değildir. Güvenli ve sağlıklı yapıların ve yaşanabilir bir çevrenin yaratılması en temel insan hakları kapsamında olup kentimizin karar vericilerinin önceliği olmalıdır. Bu bağlamda yapı üretim sisteminin sağlıklı olarak kurulup işletilmesi, bu hakkın yaşama geçirilmesinin en önemli güvencesidir. İnsan yaşamının dikkate alındığı bir kentleşme ve yapılaşma yerine, kişi ve grupların çıkarlarına dayalı bir yapılaşma anlayışı kentlerimizi yaşanmaz bir hale getirmektedir. Biz TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak sorumluları bir kez daha sorumluluklarına uygun hareket etmeye çağırıyoruz.

Yaşanan olaya ilişkin olarak Şubemiz Yönetim Kurulundan ve konunun uzmanlarından oluşan ekip olay yerinde incelemelerde bulunmuş olup konuyla ilgili detaylı teknik rapor ilerleyen günlerde yayımlanacaktır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da aşırı sağcı Le Pen, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladı

SONRAKİ HABER

İBB nisan ayı meclis toplantıları ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa