İstanbul alarm veriyor: Hastalar acilde yatak bekliyor, yoğun bakımlar doluyor
Sağlık emekçileri İstanbul’da alarm durumunda olduklarını belirterek “Servisleri kapatıp Kovid servislerine çeviriyoruz. Yatak bekleyen hastalarımız var” dedi.
Fotoğraf: DHA
Eylem NAZLIER
Meltem AKYOL
İstanbul
Türkiye'de 60 binlere dayanan vaka sayıları artık hastane kapasitelerini de zorluyor. Servisler, yoğun bakımlar her geçen gün artan yükü kaldıramaz halde. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da marttan bu yana vakaların 10 kat arttığını “Vakaların yüzde 40’ı İstanbul’da” diyerek vahim tabloyu nihayet dile getirdi.
SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan, İstanbul’da alarm durumunda olduklarını belirterek “Servisleri kapatıp Kovid servislerine çeviriyoruz. Yatak bekleyen hastalarımız var” dedi. “Felaket tellalı olmak istemem ama tablo vahim” diyen İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçkükosmanoğlu, acilen önlem alınmasını istedi. Birsen ve Küçükosmanoğlu, hastanelerdeki doluluk nedeniyle Kovid dışı hastalarda da ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.
5 SERVİS KOVID SERVİSİNE ÇEVRİLDİ
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan, virüsün çok hızlı bulaştığına dikkat çekerek “İstanbul’da alarm durumundayız ama yapılması gerekenler yapılmıyor” dedi. Birsen görev yaptığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki durumu şu sözlerle anlatıyor: “Durum kötü. Aslında Kovid hastalarımız hiç bitmemişti. Ama açılmadan sonra hastanemizde toplam beş servis kapatılıp Kovid servisine çevrildi. Yatak bekleyen hastalarımız var.”
"HASTALAR ACİLDE YATAK BEKLİYOR"
Hasta sayılarının sürekli değiştiğine dikkat çeken Seyhan, cuma günü itibarıyla kendi hastanelerinde 120 civarında hasta olduğunu, 4 hastanın da acilde yatak sırası beklediğine dikkat çekti. Bunların serviste olduğunu belirten Seyhan “Bir de yoğun bakım var. Pandemiye ayrılmış yoğun bakımlarda da 30 hasta var. Ama sayılar ne yazık ki sürekli artıyor. Hastanede sürekli ‘Yatak var mı, şurayı açalım mı Kovid servisi yapalım mı’ trafiği var” ifadelerini kullandı.
"İSTANBUL’DA ALARM DURUMUNDAYIZ AMA…"
Sağlık emekçilerinde de çok hızlı bulaşan mutant virüsler nedeniyle tedirginliğinin arttığına dikkat çeken Seyhan, “İstanbul’da alarm durumundayız ve yapılması gerekenler yapılmıyor. Bakanlık hâlâ diğer hastalar için randevu sistemini kapatmamış. Kovid dışı hastaların tedavisinde de ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ameliyata alıyorsun, ameliyat sonrası yatışı devam ediyor ve odasında yatan hasta Kovid olabiliyor ve hekimler suçlanıyor. ‘Doktor beni ameliyat etti ve Kovid bulaştırdı’ diyor hasta. Bu ağır bir yük. Yani ameliyatı yapsa mı yapmasa mı hekimler de ciddi bir yük altında” dedi.
"DURUM VAHİM"
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, İstanbul’daki durumu “Felaket tellalı olmak istemem ama gerçekten tablo çok vahim” diye niteliyor. Bir felaket tablosunun içinde olduğumuza dikkat çeken Küçükosmanoğlu, “İstanbul 15 milyonluk bir şehir ama tedbir alınmıyor. Bu nedenle vakaların daha da artacağından korkuyoruz, endişe ediyoruz” dedi.
VAKALAR GÖZ GÖRE GÖRE ARTTI
Küçükosmanoğlu, salgının ilk dönemindeki açılmayla birlikte vakaların yüzde 60’ına sahip olan İstanbul’dan virüsün Anadolu’ya yayıldığını şimdiyse Karadeniz’deki yoğun vaka artışı bilinmesine rağmen ulaşımla ilgili düzenleme yapılmadığı için kaçınılmaz bir biçimde İstanbul’da vaka sayıları arttığına dikkat çekti. Bu artışın olabileceğini mart başında söylediklerini hatırlatan Küçükosmanoğlu “Göz göre göre geldi açıkçası. Bugün bakan kendisi de söylüyor; ‘Maalesef alınan tedbirlerin kaldırılmasıyla oldu’ diyor bir de sanki kendisi yapmamış gibi. Bir kaç hafta içinde ölüm sayılarında da artışın çok daha fazla olacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.
1000 YATAKLI İKİ HASTANE DOLU
İstanbul’da yoğun bakımlarda, acillerde insanların sıra beklediğini anlatan Küçükosmanoğlu “İstanbul’a iki tane 1000 yataklı pandemi hastanesi açılmıştı. Bu hastaneler dolu buna rağmen durum bu” diye konuştu. İstanbul’da yoğun bakımların da aslında tamamen dolu olduğunu buralar doldukça yenileri açılarak bir süre daha idare edilebilir gibi göründüğünü belirten Küçükosmanoğlu, “Salgının ilk pikinde orta derece vakalar yatırılıyordu ama şimdi onların birçoğu eve gönderiliyor. Buna rağmen yoğun bakımlar dolu. Bu sefer de diğer hastalıklar için hastanelerin kapasitesi azalıyor. Her şey Kovide kalıyor. Bu da ayrı bir sorun” ifadelerini kullandı.
"İSTANBUL İÇİN ÖZEL TEDBİR ŞART"
Küçükosmanoğlu, hızlıca hayata geçirilmesi gereken talepleri şöyle sıraladı: “Yaygın test/hızlı aşılama. Ekonomik-sosyal destekli kapanma ve kademeli, kontrollü açılma. Sistematik filyasyon, etkili izolasyon. Acil kamulaştırma, yeniden sosyalizasyon. Şeffaf yönetim, insan hakları merkezli pandemi mücadelesi.”
Bu taleplerin tüm Türkiye için geçerli olduğunu ama İstanbul’un nüfusu nedeniyle özel bir durumu olduğuna işaret eden Küçükosmanoğlu “İstanbul’u kontrol edemezseniz Türkiye’yi kontrol edemezsiniz. İstanbul için daha özel tedbirler alınması lazım. Özellikle iller arasında ulaşımla ilgili bir düzenleme yapılmaması virüsün bütün ülkeye yayılmasına neden oldu. Geldiğimiz tabloda bakan kendisi de söylüyor 1 ayda 10 kat arttı diye. Bir an önce önlem alınmalı” dedi.