11 Nisan 2021 06:38

Erdoğan-Zelenskiy görüşmesinden TOKİ projesi de çıktı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaretten TOKİ projesi de çıktı. Bakan Murat Kurum, Ukrayna'da TOKİ eliyle 500 konut inşa edileceğini duyurdu.

Fotoğraf: @murat_kurum/Twitter

Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Türkiye ziyaretinde yaptığı görüşmelerden TOKİ projesi de çıktı.  Bakan Murat Kurum, Kiev, Mikolayiv ve Kerson şehirlerinde TOKİ eliyle 500 konut inşa edileceğini açıkladı.

Montrö sözleşmesi tartışmaları ve ABD savaş gemilerinin Rusya ile artan gerilimde Ukrayna'ya destek için Boğazlardan Karadeniz'e geçeceğinin duyurulduğu günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'ndan çıkan sonuçlardan birini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla duyurdu.

Kurum, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksiy Reznikov ile "Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İş Birliğine Dair Çerçeve Anlaşma" imzaladıklarını bildirdi.

Buna göre Kiev, Mikolayiv ve Kerson şehirlerinde TOKİ eliyle 500 konut inşa edilecek.

ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında Huber Köşkü'nde dün basına kapalı gerçekleştirilen 3 saatlik görüşme sonrası ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride, taraflar arasında ekonomi, ticaret, turizm, güvenlik, savunma sanayisi, bilim, eğitim ve gençlik alanlarında iş birliğini ve eşgüdümü derinleştirmek için ortak çabaları artırmanın kararlaştırıldığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Bakanlar ve koordinatörler düzeyinde 'Quadriga' (2+2) formatında iş birliğinin sürdürülmesi, Ukrayna'nın uluslararası tanınmış sınırları içinde, toprak bütünlüğü ve egemenliğine kayıtsız ve şartsız desteğin yeniden teyit edilmesi, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri ile Donetsk ve Luhansk bölgelerinin işgalden kurtarılması başta olmak üzere, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğünü yeniden sağlamayı amaçlayan adımlar konusunda koordinasyonun sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Bu bağlamda, BM, Avrupa Konseyi ve AGİT başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar nezdindeki çok taraflı çabaları desteklemeyi sürdürmeyi, Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından hukuka aykırı ve gayrimeşru ilhakını ele almak amacıyla yeni bir format olarak 'Kırım Platformu'nun kurulmasını desteklemeyi, Ukrayna vatandaşlarının, özellikle geçici işgalin ardından anavatanları Kırım'ı terk etmeye zorlanan Kırım Tatarlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için ortak çabaların artırılmasını, geçici işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinde insan haklarının korunması ve hukuka aykırı şekilde gözaltına alınan Kırım Tatarları dahil tüm Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması amacıyla uluslararası hukuk çerçevesindeki çabalarını eşgüdüm içinde yürütmeyi, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki bazı alanlarda durumun Minsk anlaşmaları temelinde diyalog yoluyla barışçıl şekilde çözümünü desteklemeyi ve AGİT Özel İzleme Misyonunun çalışmalarını takdir ederek Misyonun faaliyetlerine en üst düzeyde destek vermeye devam etmeyi kararlaştırmıştır."

Savunma sanayi alanında iş birliğinin geliştirilmesine ve yeni ortak projelerin planlanmasına vurgu yapılan bildiride, "Ukrayna'nın NATO üyelik perspektifine, özellikle Üyelik Eylem Planı'nı yakın zamanda alma niyetine ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Müttefikler ile birlikte çalışabilirliğine katkıda bulunulmasına destek beyan edilmesi, NATO dahil olmak üzere, ikili ve çok taraflı mekanizmalar aracılığıyla Karadeniz Bölgesi'nde güvenlik ve istikrarın desteklenmesine matuf iş birliğinin artırılması kararlaştırıldı"  denildi.

Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin sonuçlandırılmasının çabuklaştırılması kararlaştırılan bildiride, şunlar kaydedildi:

"Her iki tarafın yatırımcı ve firmalarının sorunlarının giderilmesi için gerekli adımların atılması ve yeni yatırımların teşvik edilmesi, giriş prosedürlerinin kolaylaştırılması, taraf devletlerin vatandaşları için seyahat fırsatlarının olanaklı kılınması ve karşılıklı turizmin teşvik edilmesi için sınır kontrol uygulamalarının daha da iyileştirilmesi kararlaştırıldı. Ukrayna'da Türk Maarif Vakfı'nın eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi, Kovid-19 salgınının kontrolü ve sosyal ve ekonomik faaliyetlere yönelik etkilerinin idaresine yönelik çabalarda iş birliği ve eşgüdüme bağlılığın teyit edilmesi kararlaştırıldı." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Denizli’deki 4 İranlı mültecinin sınır dışı kararına karşı dava açıldı

SONRAKİ HABER

Tuborg'da ücretsiz izin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa