11 Nisan 2021 08:03
Son Güncellenme Tarihi: 11 Nisan 2021 13:09

2 günde 3 öğretmen Kovid-19'dan hayatını kaybetti: "Ölüyoruz, aşı nerede?"

Kütahya, İstanbul ve İzmir’de 2 günde 3 öğretmen Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirdi. Yüz yüze eğitimin başladığı 15 Şubat’tan bu yana ise 19 eğitim emekçisi hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yetersiz önlemler nedeniyle eğitim emekçileri hayatını kaybetmeye devam ediyor. Geçtiğimiz iki gün içerisinde Kütahya, İstanbul ve İzmir’de koronavirüse yakalanan üç öğretmen hayatını kaybetti. Yüz yüze eğitimin başladığı 15 Şubat’tan bu yana ise 19 eğitim emekçisi hayatını kaybetti.

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde, Dereköy İlk ve Ortaokulu'nda Müdür Yardımcılığı yapan öğretmen Yakup Sevinç (47) koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Sevinç, 10 gün önce Kovid-19 testinin pozitif çıkması üzerine Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi'nde tedaviye alınmıştı. Hastanedeki 3 günlük tedavinin ardından taburcu olan öğretmen Sevinç, karantina süresinin bitimine 1 gün kala evinde fenalaştı. Ambulansla hastaneye kaldırılan Sevinç, hayatını kaybetti.

İzmir Bayraklı’da bulunan Mustafa Kemal Anadolu Lisesinde görev yapan Fizik Öğretmeni Berrin Gür de dün Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Eğitim Bir-Sen üyesi Gür’ün ölüm haberini sosyal medyada paylaşan İSİG Meclisi, “Ailesine ve eğitim emekçilerine başsağlığı diliyoruz” dedi.

Yine dün İstanbul Ataköy Atatürk Ortaokulunda çalışan Öğretmen Nizamettin Uysal Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti. Uysal’ın ölümüne ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şubesi “Artık yeter. Ölüyoruz, aşı nerede?​” diyerek öğretmenler ve öğrenciler için yeterli önlemleri almayan iktidara tepki göstermişti.

"ÖLÜMLERİN SORUMLUSU BAKANLIK"

Yaşanan ölümleri değerlendiren Eğitim Sen İstanbul 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, önlem almayan bakanlığın ölümleri izlediğini ifade etti. Öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının hayatlarından endişe ettiklerini belirten Özev, bakanlığın bir an önce önlem alması gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 24 Şubat’ta kameralar önünde aşı olarak eğitimcilerin aşılanacağını duyurduğunu ifade eden Özev, “Bakandan beklediğimiz bütün eğitimciler aşılandıktan sonra aşı olması idi. Aşıya köy okullarında görev yapan eğitimcilerden başlandı. Ne yazık ki bu sayı öğretmenlerin yüzde 10’unu kapsamakta. On binlerce eğitim emekçisi henüz aşı olamadı” dedi.

15 Şubat'tan bu yana 18 eğitim emekçisinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Özev, “Bunun sorumlusu önlemleri almayan Milli Eğitim Bakanlığıdır. Öğretmenler ve eğitim çalışanları hayatlarından endişe ediyorlar. Tedirginlik had safhada. Salgının hızla yayıldığı bugünlerde bir an önce eğitimciler ve çalışanlar aşılanmalı. Derslik ve yardımcı personel sayıları artırılmalı" diye konuştu.,

MANİSA'DA 200 ÖĞRETMEN VE 700 ÖĞRENCİ KOVİD-19'A YAKALANDI

Öte yandan Eğitim Sen Manisa Şubesinin verilerine göre vaka sayılarında artışın yaşandığı Manisa’da mart ayında 200’den fazla öğretmen ve 700’e yakın öğrencinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. 6 okul karantinaya alındı.

Türkiye genelinde 15 Şubat- 4 Nisan’a kadar toplam pozitif ve temaslı öğretmen sayısı 2 bin 558, öğrenci sayısı 3 bin 379 oldu. Hizmetli-memur personel sayısı 246 olurken, 19 eğitim emekçisi de yaşamını yitirdi.

Mezopotamya Ajansının aktardığına göre Eğitim Sen Manisa Şubesi Başkanı İsmail Şener, tabloya her gün onlarca vakanın eklendiğine dikkat çekti. “Böyle bir vahametin içindeyiz” diyerek duruma tepki gösteren Şener, vaka sayılarındaki artış nedeninin iktidarın aldığı yetersiz önlemlerden kaynaklandığını dile getirdi.

Yetersiz önlemlerle pandeminin yönetilemeyeceğini belirten Şener, “İktidar, alınan önlemleri ‘komedi’ olmaktan çıkarmalıdır. Sorumsuz sorumluların artık şeffaf davranması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"AŞILAMA SÜRECİ HIZLA TAMAMLANMALI"

Eğitim emekçileri, yüz yüze eğitim için salgın sürecinde alınması gereken acil önlemleri şu şekilde sıralıyor:

  • Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanma süreci hızla tamamlanmalıdır.
  • Sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları yapılmalı.
  • Seyreltilmiş sınıf uygulamasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalı.
  • Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısı artırılmalı.
  • Okullarda tedbirleri denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalı.

(HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tuborg'da ücretsiz izin

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş'a verilen 3,5 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa