EMEP İzmir İl Örgütü: Asbest yüklü gemi Aliağa'ya getirilmemeli
EMEP İzmir İl Örgütü, asbest içeren Brezilya savaş gemisinin Aliağa'da sökülmek istenmesine "Topraklarımız, denizlerimiz hiçbir kirli sanayi kuruluşu tarafından kirletilemez" diyerek karşı çıktı.
Fotoğraf: Wikipedia/CC BY-SA 2.0
Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütü asbest ve zehirli maddeler içeren Brezilya'nın savaş gemisi Sao Paulo'nun sökülmek üzere Aliağa'ya getirilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Türkiye’nin hiçbir ülkenin çöplüğü olmadığını ifade eden EMEP İzmir İl Örgütü, “Yaşam hakkı kutsaldır. Bu gemi Aliağa gemi söküm tesislerine getirilmemelidir" dedi.
Asbest Söküm Uzmanları Derneğinin (ASUD) açıklamalarına dikkat çeken EMEP, gemide yaklaşık 600 ton asbestin olduğunu, bunun yanı sıra zehirli birçok kimyasal maddenin de bulunduğunı hatırlatarak “Gemi söküm tesislerinde çalışan işçilerin ve bölgede yaşayan canlıların yaşam ve sağlıklı çevrede yaşama-çalışma haklarının korunması gerekiyor” diye belirtti.
Aliağa’da en büyük kirlilik kaynakları arasında gemi söküm sanayiinin yer aldığını ifade eden EMEP, “Nemrut Körfezi’nde bulunan 22 adet gemi söküm tesisinde yılda yaklaşık 900 bin ton hurda gemi sökülmekte, bu sökülen hurdalar demir-çelik fabrikalarına ham madde olarak taşınmakta Antik Kyme Kenti’nin üzerindeki sanayi kuruluşları gibi gemi söküm tesisleri de yine Antik Nemrut Limanı bölgesinde, tarihi ve kültürel varlıklarımızın yok edilmesi pahasına çalışıyor. Aliağa gemi söküm tesisleri yarattığı çevre sorunlarının yanı sıra, işçi sağlığı-iş güvenliği önlemlerine yönelik şikayetlerin de yıllardır dile getirildiği sektörler arasında” dedi.
"YETKİLİLER AÇIKLAMA YAPMADI"
Gemi söküm işinin yeterli önlemlerin alınmadığı koşullarda gerçekleştirildiğini vurgulayan EMEP, “2015 yılında Kuito gemisi, 2016 yılında Ethane adlı gemiler tüm karşı çıkışlara, uyarılara ve açılan davalarda kazanılan yargı kararlarına rağmen gemi söküm tesislerinde söküldüler. Öte yandan bu gemi söküm tesislerinde nükleer teknolojili küçük denizaltıların ve yine radyasyon tehlikesi bulunan gemi parçalarının söküldüğüne, bu radyoaktif maddelerin yasa dışı bir şekilde İzmir’in çeşitli yerlerine gömüldüğüne dair çok ciddi iddialar var. Yetkililer bu iddialara yönelik doyurucu bir açıklama yapmış değiller. Gaziemir eski kurşun fabrikasının bahçesinde gömülü olarak bulunan nükleer yakıt pilleri acaba bu gemi söküm tesislerinden mi İzmir’e girdi? Yıllardır sorulan bu soru hâlâ yanıtsız” denildi.
"BAĞIMSIZ UZMANLARIN DENETİMİNE İZİN VERİLECEK Mİ?"
Türkiye’nin hiçbir ülkenin çöplüğü olmadığını ifade eden EMEP İzmir İl Örgütü, “Topraklarımız, denizlerimiz hiçbir kirli sanayi kuruluşu tarafından kirletilemez. Gemi söküm tesislerinde çalışan işçilerin ve bölgede yaşayan canlıların yaşam ve sağlıklı çevrede yaşama-çalışma hakları mutlaka korunmalıdır. Yaşam hakkı kutsaldır. Devletin görevi anayasal bir hak olan sağlıklı çevrede yaşama hakkını gözetmek ve geliştirmekse eğer, bu gemi Aliağa gemi söküm tesislerine getirilmemelidir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)