11 Nisan 2021 14:59

Kabataş’taki metro kazılarında Avrupa’nın ilk konserve fabrikasının temelleri bulundu

Kabataş metro istasyonu alanında yapılan arkeolojik kazılarda 1891’de yapılan Avrupa'nın ilk konserve fabrikasının taş temelleri bulundu. Alanda podima döşemeli mozaiklere de rastlandı.

Kabataş’taki metro kazılarında Avrupa’nın ilk konserve fabrikasının temelleri bulundu

Ermys Konserve Fabrikası'nın taş temelleri | Fotoğraf: DHA

Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy- Mahmutbey metro hattının Kabataş istasyonu olacak alanda, İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından bir yıldır arkeolojik kazılar yapılıyor.

Kazılar sırasında yüzeyin hemen 1 metre altında, kalıntılar ortaya çıkmaya başladı.

19. yüzyılın sonlarında yapılan, Avrupa’nın ilk konserve fabrikası kalıntılarının bulunduğu alanda, bir de podima döşemeli mozaiklere rastlandı.

Deniz seviyesinin 4 metre altında ise MÖ 6. yüzyıla ait klasik dönem küçük buluntular ortaya çıkarıldı.

Arkeologlar, çalışmaların devamında antik liman dolgusuna rastlamayı öngörüyor.

ERMYS KONSERVE FABRİKASI'NIN KALINTILARI

1891’de yapılmış, Avrupa’nın ilk konserve fabrikasına dair bilgi veren Arkeolog Mehmet Ali Polat, “İsmi Ermys Konserve Fabrikası. Çoğunlukla domates ve bezelye yaptığı tarihsel kayıtlardan görünüyor. Avrupa’nın ilk konserve fabrikası bu. İkinci fabrikayı ise aynı firma, Ayvansaray’a açıyor. Biz o konserve fabrikasının taş temellerini bulduk. Fabrika aslında taş üzeri ahşap ve kırma çatılı, makas çatıyla yapılmış. Tabii zamanla yıkıldığı için, sadece yüzey altında kalan temelleri günümüze kadar ulaşmış durumda” dedi.

Ermys Konserve Fabrikası'nın taş temelleri

Ermys Konserve Fabrikası'nın taş temelleri | Fotoğraf: DHA

PODİMA MOZAİK DÖŞEMELİ BİR DE AVLU ORTAYA ÇIKARILDI

Fabrikanın hemen yanında daha eski yıllara ait podima mozaik döşemesine rastladıklarını ifade eden Polat, “Konserve fabrikasının hemen yanında genişçe bir avlu var. Bu 1800’lü yıllar yani fabrikadan biraz daha öncesine tarihlendirilen podima mozaik döşemeli bir avlu. Podima mozaiklerinin hemen ortasında da bir süs havuzu var. Bunun yanında, yine 1700’lü yılların sonu, 1800’lü yılların başlarına ait temel kalıntıları var. Bu kalıntıların belgelenme çalışmaları devam ediyor” dedi.

Podima döşemeli mozaikler

Podima döşemeli mozaikler | Fotoğraf: DHA

Kalıntıların tarihsel anlamını da değerlendiren Polat, “MÖ 5-6’ncı yüzyılda, boğaz hattında, arkeolojik kazılarla kanıtlanmış bir yerleşim alanı mevcut değil. O yüzden burada bulmuş olduğumuz kalıntılar boğaz hattı arkeolojisi için çok önemli. Aynı tip bulgular hemen biraz ileride, Beşiktaş metro kazısında da mevcut. Gördüklerimiz burada küçük bir koyun olabileceğini, antik bir liman olabileceğini düşündürüyor” dedi. (İstanbul/DHA)

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan-Şimşek programıyla Türkiye, yüksek faiz cennetinin yanı sıra uluslararası tekellere eğitimli ve ucuz işçi pazarı haline getirilecek.

Evrensel'i Takip Et