TEİS: OECD ülkelerinin ortalama sağlık harcaması Türkiye'nin 2 katı
Sağlık Haftası dolayısıyla açıklama yapan TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında toplam sağlık harcaması kalemine GSYİH içinden en az payı ayıran ülke olduğunu vurguladı.
Fotoğraf: Semih Ersözler/DHA
7-13 Nisan Sağlık Haftası dolayısıyla açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında toplam sağlık harcaması kalemine GSYİH içinden en az payı ayıran ülke olduğunu vurguladı.
Pandemi sürecinin, sağlıklı olmanın öneminini bir kez daha hatırlattığını söyleyen sağlık harcamalarının insana, topluma ve geleceğe yapılan bir gider değil, yatırım olduğunun altını çizdi.
Türkiye'de istatistiklerle sağlık harcamalarının arttığının söylendiğini ancak bu artışa tedavi giderlerinin sebep olduğunu belirten Saydan, "OECD ülkelerine bakıldığında, ilaç harcaması en düşük ülke Türkiye’dir. 2019 verilerine göre, Türkiye yüzde 4,4 ile diğer OECD ülkelerine kıyasla toplam sağlık harcaması kalemine GSYİH içinden en az payı ayıran ülke konumundadır" dedi.
2019'da ABD'de sağlık kalemi için yapılan toplam harcamanın, GSYİH'in yüzde 17'sini oluşturduğunu, ABD'yi yüzde 12,1 ile İsviçre, yüzde 11,7 ile Almanya ve yüzde 11,2 ile Fransa’nın takip ettiğini ifade edene Saydan, “OECD ülkeleri ortalamasında ise bu oran yüzde 8,8'e ulaşıyor. Yani Türkiye'nin tam iki katı” dedi.
TÜRKİYE, KİŞİ BAŞINA EN AZ İLAÇ HARCAMASI YAPAN OECD ÜLKESİ
Türkiye’de kişi başı kamusal ilaç harcaması 85 dolarken bu sayının ABD’de kişi başına yılda 995, Kanada’da 752, Fransa’da 641, İrlanda’da 648, Japonya’da 652, İsviçre’de 474, İspanya’da 536 dolar olduğunu hatırlatan Saydan, "Ülkemiz, 33 OECD ülkesi içinde kişi başına en az ilaç harcaması yapan ülke olmasına rağmen ve bu miktar yıllardır artmıyor" diye belirtti.
İLAÇ İTHALATI ARTTI
İlaç ithalatının 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında artarak yaklaşık 5,3 milyar dolara çıktığını söyleyen Saydan, "Özellikle yüksek teknoloji gerektiren kişiye özgü ilaçlar ile beraberinde yerli ilacın üretiminin ve kullanılmasının özendirilmesine yönelik çalışmaların bir an önce hızlandırılması gerekiyor" dedi.
AŞI ÜRETİMİ GELİŞTİRİLMELİ
Pandemi koşullarında aşıya ulaşmanın zor olduğunun altını çizen Saydan, “Özellikle aşıların yerli üretimle beraber geliştirilmesi, soğuk zincir ile dağıtım ve depolamaya ilişkin altyapının kurulması ve muhafazası ile eczanelerimizden sorunsuz biçimde temininin sağlanması gerekiyor" çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)