Doç. Dr. Meltem Kayıran'ın 30 yıldır görev yaptığı Ankara Siyasaldan ilişiği kesildi
Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi, Doç. Dr. Meltem Kayıran'ın 30 yıldır görev yaptığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden ilişiğinin kesilmesine tepki gösterdi.
Meltem Kayıran | Kaynak: Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Şube
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Kayıran'ın 30 yıldır emek verdiği fakülte ile ilişiği kesildi. 1990'dan beri Maliye Bölümü’nde görev yapan Kayıran, 2017'de doçent unvanı kazanmış buna rağmen doçentlik kadrosuna atanmamıştı. Dört yıldır daha alt kadroda çalıştırılmasına itiraz eden Kayıran'ın fakülteyle ilişkisi kesildi.
Kayıran ayrıca, Ankara Üniversitesi’nden (AÜ) doksan akademisyenin ihraç edildiği 2017 yılında Eğitim Sen Şube Başkanıydı ve ihraç edilen akademisyenlerle dayanışmanın sürdürülmesinde büyük çaba harcamıştı.
EĞİTİM SEN: DOÇ. DR. MELTEM KAYIRAN'I HEDEF ALAN HUKUKSUZLUĞA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ
Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi, Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın fakültesiyle ilişiğinin kesilmesine ilişkin açıklamada bulundu. Meltem Kayıran’ın 2017 yılında doçentlik unvan ve yetkisi almasına rağmen, kadroya ataması yapılmayarak ‘Dr. Öğretim Üyesi’ kadrosunda çalıştırılmaya devam edildiği belirtilen açıklamada, “Liyakatsiz atama ve kadrolaşmalarla üniversiteleri siyasi iktidarın arka bahçesi haline getirmeyi amaçlayan, özgür bilimsel üretimin önünü keserek akademiyi içten içe çürüten bu uygulamalara karşı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.
Meltem Kayıran’ı okulundan ve öğrencilerinden koparan kararın altında imzası bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulunu, Dekanlığının ve Üniversite Rektörlüğünün kınandığı belirtilen açıklamada, "Doç. Dr. Meltem Kayıran 2017 yılında Doçentlik unvan ve yetkisi almasına rağmen, aradan geçen 4 yılda hak ettiği kadroya ataması yapılmayarak ‘Dr. Öğretim Üyesi’ kadrosunda çalıştırılmaya devam edilmiştir. Hak ettiği kadro verilmediği gibi bir alt kadronun kriterleri uyarınca kendisinden ısrarla dosya istenmiş, bu dosyanın istenmesinin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek teslim etmediği için üniversiteyle ilişiği kesilmiştir” denildi.
Kararın keyfi ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu belirtilen açıklamada, “30 yılını bilime adamış bir akademisyenin 300’ü aşkın öğrencisi ve tez danışmanlıkları varken eğitim öğretim dönemi ortasında üniversiteden koparılmasında da herhangi bir kamu yararı bulunmamaktadır. Pandemi döneminde özel sektörde bile işten çıkarmalar yasaklanmışken bir kamu kurumunda böyle bir uygulamaya gidilmesi kabul edilemez.Bölümlerin ihtiyaç duyduğu kadroları vermeme, öğretim üyelerinin unvanlarına uygun atama yapmama ve keyfi atama-yükseltme kriterleri belirleme gibi yöntemler, üniversiteleri ve akademisyenleri baskı altında tutmanın bir aracı olarak kullanılmaktadır. Liyakatsiz atama ve kadrolaşmalarla üniversiteleri siyasi iktidarın arka bahçesi haline getirmeyi amaçlayan, özgür bilimsel üretimin önünü keserek akademiyi içten içe çürüten bu uygulamalara karşı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.
"TÜM ÜNİVERSİTE BİLEŞENLERİNİ MÜCADELEYE ÇAĞIYORUZ"
Akademik özgürlüklerin ve insan-doğa-toplum yararına üniversite mücadelesinin en yürekli taşıyıcılarından biri olan Meltem Kayıran’ı hedef alan bu hukuksuzluğu kabullenmeyecekleri ifade edilen açıklamada “Bu hukuksuz karar geri alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm üniversite bileşenlerini bu mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)