12 Nisan 2021 08:00

İran, Natanz Nükleer Tesisi’ndeki saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Natanz Nükleer Tesisi’ne yönelik saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarak intikam alacaklarını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif | Fotoğraf: DHA

Paylaş

İran, uranyum zenginleştirmede kullanılan 146 adet IR6 santrifüjünü cumartesi günü Natanz Nükleer Tesisi’nde devreye almış ancak pazar günü elektrik dağıtım ağında bir kaza meydana geldiği duyurulmuştu.

Kazanın ardından yapılan incelemelere dair konuşan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi aynı günün akşamında olayın bir "terör eylemi" olduğunu açıklamıştı.

Konuya dair son açıklama ise İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten geldi. Zarif, saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarak intikam alacaklarını duyurdu.

Saldırının yaptırımları kaldırmaya dönük İran ile ABD arasında süren müzakereleri hedef aldığını iddia eden Zarif, İran’ın müzakerelerdeki başarısının intikamının alınmak istendiğini savundu.

2015’te İran ile ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında İran’ın nükleer programına dair anlaşmaya varılmış, 2018’de Trump yönetimi bu anlaşmadan çekilmişti. 

İLK SALDIRI DEĞİL

İran’ın nükleer programına dönük daha önce de sabotajlar yaşanmıştı. Natanz Nükleer Tesisi’nde 2020’nin temmuz ayında yangın çıkmış, bundan dört ay sonra, kasım ayında ise İran nükleer programının mimarı olarak anılan nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade, Tahran yakınlarında uğradığı saldırıda öldürülmüştü.

2010’da ortaya çıkartılan ve hâlâ bilinen en gelişkin kötü amaçlı yazılım saldırılarından biri olarak anılan Stuxnet, İran’ın o dönemde kullandığı santrifüjlerin beşte birini bozmuştu. Stuxnet saldırısını resmen kimse üstlenmediyse de siber güvenlik uzmanlarının ortak görüşü Stuxnet’in arkasında bir devlet olmadan mümkün olamayacağı yönündeydi. Saldırının baş şüphelileri ise ABD ve İsrail.

İSRAİL, İRAN İLE GÖRÜŞMELERDEN RAHATSIZ

İsrail, ABD’de göreve gelen Biden yönetiminin İran ile Viyana’da başlattığı dolaylı müzakerelerden rahatsız. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ABD yönetimine İran ile yapılacak herhangi bir anlaşmanın İsrail’i bağlamayacağını söylemişti.

Netanyahu, “Dünyadaki en iyi dostlarımıza (Amerikalılar) İran ile yapılacak herhangi bir anlaşmanın bizi bağlamayacağını ve bu anlaşmanın nükleer silahlanmasının önünü açacağını söylüyorum” ifadelerini kullanmış, “Bizi bağlayan tek bir şey var o da bizi yok etmeye çalışan düşmanın komplosunu engellemektir” demişti.

VİYANA GÖRÜŞMELERİ

ABD’deki Trump yönetimi, İran’nın nükleer çalışmalarının kısıtlanmasını içeren ve Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan mayız 2018’de çekilerek İran’ya yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.  Avusturya’nın Viyana kentinde geçen hafta gerçekleştirilen ilk görüşmelerde ABD’nin anlaşmaya geri dönüşü ele alındı. Toplantılara Almanya, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve İran’dan üst düzey yetkililer katıldı. Görüşmelerin bu hafta yeniden başlayacağı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Meltem Kayıran'ın 30 yıldır görev yaptığı Ankara Siyasaldan ilişiği kesildi

SONRAKİ HABER

401 sağlık emekçisi koronavirüsten yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa