12 Nisan 2021 11:31

Pfizer/BioNTech aşısının fiyatı 12 avrodan 19,5 avroya çıktı

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, AB'nin Pfizer-BioNTech'in Kovid-19 aşısı için yeni anlaşmaları doz başına 19,5 avroya yapacağını duyurdu.

Fotoğraf: Ömer Faruk Uğurlu/AA

Paylaş

Aşı patentlerini elinde bulunduran bir avuç şirket pandemide servetlerine servet katarken aşı üretiminin ve tedariğinin aksamasına, dolayısıyla dünyanın salgından kurtulmakta gecikmesine neden olmaya devam ediyor. Firmaların bu etkileri sürerken BioNTech'in aşısına zam yapıldığı ortaya çıktı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pfizer-BioNTech'in Kovid-19 aşısının fiyatının 19,5 avroya yükseldiğini duyurdu.

euractiv.com'un haberine göre, dün bir açıklama yapan Borisov, 2022-2023 aşıları için Pfizer-BioNTech ile görüşmeleri sürdüren Avrupa Komisyonunun doz başına 19,5 avroluk kontratlarla karşılaştığını belirtti. "12 avroluk Pfizer aşısı, önceki anlaşmada 15,5 avroya yükselmişti. Şimdi 900 milyon aşı için 19,5 avroya anlaşılıyor" diyen Borisov, aşı fiyatının keskin biçimde yükseldiğine dikkat çekti.

Borisov, mutasyonlar nedeniyle aşılamaların sürdürülmesi gerekeceğini hatırlattı ve aşıların zamlandığını da gözeterek bütçelerde aşıya daha yüksek pay ayrılması gerektiğini söyledi.

FİYATLAR ARALIK AYINA KADAR AÇIKLANMAMIŞTI

Aşı patentine sahip firmaların dayatmasıyla AB ülkeleri aşı fiyatlarını açıklamıyordu ancak Belçikalı Bakan EVA de Bleeker aralık ayında tedarik miktarları ile birlikte aşı fiyatlarının da yer aldığı tabloyu paylaşmıştı.

Tabloya göre AB'nin firmalara doz başına ödediği tutarlar şöyleydi:

AstaZenaca (Oxford): 1,78 avro
Sanofi-GSK: 7,56 avro
J&J: 8,50 dolar
Curevac: 10 avro
Pfizer Biontech: 12 avro
Moderna: 18 dolar

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de Temyiz Mahkemesi Halkbank'ın başvurusunu görüşecek

SONRAKİ HABER

İZSU'nun taşeron şoförleri: Taşeronda çalışmak değil iş güvencesi istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa