Boğaziçi Direnişi'nin 100. günü | İlk günden bu yana gün gün neler yaşandı?
AKP'li Melih Bulu'nun 2 Ocak'ta Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasının ardından başlayan Boğaziçi Direnişi'nin üzerinden 100 gün geçti. 100 günde neler yaşandığını derledik.
İLGİLİ HABERLER
Boğaziçi Ünv.’den Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan: Gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz
EMEP Genel Başkanı Akdeniz: Özerk, demokratik üniversite talebi, halkın da talebidir
.
.
2 Ocak- ERDOĞAN İMZALI KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
2015 yılında AKP İstanbul 1'inci bölge milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne atanması, 2 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete ile oldu. "Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar" başlıklı bölümde yer alan karar yayınlanır yayınlanmaz tepki ile karşılaştı.
Boğaziçi Dayanışması, Twitter hesabında kamuoyuna duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle okulumuza Melih Bulu'nun kayyum olarak atandığını öğrendik. Boğaziçi öğrencileri olarak demokratik süreçleri tanımadan atanan yandaş rektörleri kabul etmiyoruz.Melih Bulu bizim rektörümüz değildir! #KayyumRektörİstemiyoruz @melihbulu @UniBogazici pic.twitter.com/30zxxXZnbx
— Boğaziçi Dayanışması #0 (@boundayanisma) January 1, 2021
Ardından sosyal medyada yoğun tepkiler geldi. Kullanıcılar #KayyumRektörİstemiyoruz etiketi ile sosyal medyada tepki gösterdi.
3 Ocak 2021
Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!” başlıklı bildiri yayımladı.
4 Ocak 2021- ÜNİVERSİTE KAPISINA KELEPÇE
Saat 14:00’te yüzlerce kişinin katılımıyla Güney Kapı önünde eylem yapıldı.
Öğrenciler, burada taleplerini açıkladı:
* Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.
* Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz.
Açıklamanın ardından Güney Kampüsünden Kuzey Kampüsüne yürüyüşe başladı. Engellemelere rağmen öğrenciler Kuzey Kampüsünde forum düzenledi. Öğrenciler, forumun ardından Güney Kampüsüne girmek istedi ancak polis tarafından üniversite önüne barikat kuruldu. Polis müdahale etti ve 4 kişi gözaltına alındı. Öğrencilerin direnişi sayesinde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Öğrencilerin üniversiteye girmek istemesi üzerine polis, plastik mermi ve tazyikli su kullandı.
Polis, daha sonra özel güvenlik görevlileri ile birlikte okulun kapısına kelepçe taktı. Bu kelepçe görüntüsü, Boğaziçi direnişinin de sembollerinden biri oldu. Sonrasında kamuoyunca çokça tartışıldı.
5 Ocak- ÖĞRENCİLER EV BASKINLARIYLA GÖZALTINA ALINDI
5 Ocak sabahı, Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılmış 17 öğrencinin evleri basılarak gözaltına alındığı duyuruldu. Bu sayı akşam saatlerine kadar 22’ye yükseldi. Gözaltındaki öğrenciler çıplak aramaya direndikleri için darbedildiklerini söyledi.
Aynı gün Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri de üniversite kampüsünde yapılan devir-teslim törenine cübbeleriyle katıldı. Öğretim üyeleri sırtlarını rektörlük binasına dönerek protesto etti. Akademisyenlerin bu protestosu, 100 boyunca da devam edecekti.
Öğrenciler, arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto etmek üzere yine bir araya geldi.
Melih Bulu’nun Habertürk kanalında katıldığı programda yaptığı açıklamalar sosyal medyada gündem oldu. Bulu, kapıya takılan kelepçeyi “Kapı kırıkmış, kapıyı tutturmak için kelepçe takılmış. Öyle bir pratik çözüm bulunmuş” sözleriyle savundu.
Bulu ayrıca, “Ben Metallica dinleyen bir rektörüm. Hala da devam ediyorum. Üniversitenin kültürüne müdahale etmeyeceğim” dedi.
6 Ocak 2021- BOĞAZİÇİNE DESTEK BÜYÜYOR
Eylemlere katılan öğrencilere dönük operasyonlar 6 Ocak günü de sürdü. Sabaha karşı 14 öğrenci daha gözaltına alındı. 5 Ocak günü ile birlikte gözaltına alınan toplam öğrenci sayısı 36’ya yükselmiş oldu.
Saat 12.00'de öğrenciler rektörlük önünde toplandı. Protesto sırasında Gazeteci Cüneyt Özdemir’in canlı yayınına bağlanan Melih Bulu, odasından öğrencilere el salladı, öğrenciler de Bulu’yu yuhaladı.
Öğrenciler ayrıca, “Metallica dinleyen bir rektörüm” diyen Bulu’yu grubun “Master of puppets” şarkısı eşliğinde protesto etti.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kampüs önünde toplanma çağrılarını engellemek isteyen İstanbul Valiliği, Beşiktaş ve Sarıyer'de gösteri ve yürüyüşün yasaklandığını açıkladı.
Bölgedeki yoğun polis ablukası nedeniyle eylem rotası Kadıköy’e kaydırıldı. Öğrenciler, okullarında Rektörlük binası önünde düzenledikleri eylemin ardından Kadıköy'e geçti. Saat 16.00’da Kadıköy’de diğer üniversitelerden öğrencilerin ve pek çok demokratik kitle örgütünün katılımıyla kalabalık bir protesto gösterisi gerçekleşti.
İzmir ve Ankara'da da protestolar gerçekleşti. ODTÜ öğrencileri, "Kayyum rektörlere geçit vermeyeceğiz" diyerek rektörlük binasına yürüdü ve “Talepleri, bizim de taleplerimizdir” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi direnişine yurt içi ve dışından pek çok destek açıklaması yağdı.
7 Ocak 2021
Akşam saatlerinde 2’si tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen toplam 24 öğrenci serbest bırakıldı.
8 Ocak 2021-SANDIK KURULDU, NÖBET BAŞLADI
Ankara’da bir grup öğrenci, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek amacıyla Kızılay Güvenpark’ta bir araya gelme çağrısı yaptı. Öğrencilerin evlerinin önünde bekleyen polis, dışarı çıkanları gözaltına aldı.
Boğaziçi öğrencileri ve akademisyenler, “Boğaziçi Üniversitesi rektörü demokratik bir seçimle belirlenmelidir” yazılı oy pusulalarıyla “Boğaziçi Sandığı” yazılı sandıklara oy pusularını attı.
Temsili oylamada, rektörlerin seçimle belirlenmesi gerektiği mesajı verildi.
Yapılan oylamanın ardından öğrenciler kampüs içiresinde kesintisiz nöbet eylemine başladı.
Gözaltındaki 21 öğrenci daha serbest bırakıldı.
Boğaziçililer, Aşık Mahzuni’nin “yuh yuh” parçasından direnişe uyarlanan bir klip yayımladı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Kayyum Rektör Melih Bulu'ya video klip
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) January 8, 2021
"Seçilmeden başa atanan zatlar
İntihalle olmaz olmaz rektör olanlar
Okulun başına çöktü ise yuh!"#KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz https://t.co/ZTW3GVYvRd pic.twitter.com/N6jqkYwMOk
9 Ocak- ERDOĞAN ÖĞRENCİLERİ HEDEF GÖSTERDİ
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri gözaltında sürecinde polisler tarafından maruz bırakıldıklarını anlattı: Hakaret, küfür, çıplak arama, ters kelepçe, sistematik şiddet, taciz ve tecavüz tehdidi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Diyarbakır-Ergani-Elazığ Yolu Devegeçidi Köprüsü ve Bağlantı Yolları Açılış Töreni'ne Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi eylemleriyle ilgili konuşurken Gezi eylemlerine göndermeler yaptı, “Biz bu filmi 18 yıldır yüzlerce defa seyrettik” dedi. Erdoğan açıklamasında, "Rutin bir atamayı üniversitelerimizi karıştırmak için fırsata çevirenleri takip ediyoruz. Terör örgütü iltisaklı kişilerin en ön safta yer aldığı bu tür eylemlerin demokrasiyle hak arayışıyla, fikir ve ifade özgürlüğüyle ilgilisi yoktur” dedi.
Erdoğan ve iktidar partisi mensupları, sonrasında da bu tarz söylemlere sıkça başvurdu.
11 Ocak 2021- HELVA KAVRULDU, YOGA YAPILDI
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri rektörlüğe sırt dönme eylemlerine devam etti.
Akademisyenlerin protestosunun ardından Boğaziçili öğrenciler de “rektörlüğün helvası”nı kavurdu ve meditasyon ile yoga yaparak eylemlerini sürdürdü.
Türkiye’nin diğer illerinde de eylemler devam etti.
13 Ocak 2021- BİMEKS İŞÇİLERİNE DESTEK
Eylemleri nedeniyle yargılanan Bimeks işçileri Çağlayan Adliyesi önünde eylem yaptı. Yargılandıkları dava ertelenen Bimeks işçilerine Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri destek verdi. Çağlayan Adliyesi önünde açıklamalar yapan Bimeks işçileri ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, "Üniversitelerde kayyum da hırsız da istemiyoruz" dedi.
14 Ocak 2021
Melih Bulu’nun ilk icraatı güvenlik kameraları ve kayıt cihazlarının bakım ve onarımı için ihale açmak oldu.
AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasına bir tepki de Boğaziçi mezunu sanatçılardan geldi. Evrensel'e açıklama yapan Yönetmen Ezel Akay, Oyuncu Selen Uçer, Yazar Pınar Kür ve Müzisyen Vedat Yıldırım öğrencilerin ve akademisyenlerin sürdürdüğü direnişin yanında olduklarını söyledi.
Teyit.org Melih Bulu’nun tezinin intihal olduğuna dair iddiaları inceledi ve “Prof. Dr. Melih Bulu’nun doktora tezinde oldukça uzun alıntılarda tırnak işareti kullanmadan direkt olarak alıntı yapması ve atıfta bulunma yöntemlerini doğru bir şekilde uygulamamasının intihale yol açtığı görülüyor. Yapılan intihalin çalışmada izlenen metodolojinin anlatıldığı veya erişilen bulguların sunulduğu bölümde olmadığını hatırlatmak gerek. Çalışmanın bu yönüyle özgün olduğu ifade edilebilir. Öte yandan yüzde 20’ye varan benzerlik oranıyla böyle bir doktora tezinin günümüzde bilimsel araştırma etiğini izleyen herhangi bir üniversite tarafından onaylanmasının pek mümkün olmadığı rahatlıkla söylenebilir.” açıklamasını yaptı.
16 Ocak 2021- METALLİCA YANITI
52 ülkeden 2 bin 250'yi aşkın akademisyen imza toplayıp bir bildiri yayınlayayarak hem öğrenci ve hocalara destek verdi, hem de Melih Bulu'ya “Rektörlüğü bırak” çağrısı yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Melih Bulu'nun "Hard-rock dinleyen bir rektörüm, Metallica dinleyen bir rektörüm" demecine atıfta bulunarak Metallica'nın bir şarkısını armağan etti! Öğrencilerin seçtiği şarkı ise dünyaca ünlü grubun "For Whom The Bell Tolls" şarkısı oldu; yani "Çanlar Kimin İçin Çalıyor"...
Boğaziçi öğrencileri, Metallica'nın şarkısını "kayyum rektör" Melih Bulu için aranje etti: Çanlar Kimin İçin Çalıyor! - Boyun Eğmeyiz! https://t.co/4LVdANNumZ pic.twitter.com/PwTtFjhDUn
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) January 15, 2021
Athena solisti Gökhan Özoğuz, katıldığı online konserde Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine selam gönderdi, onlar için "Ellerinde Pankartlar" şarkısını söyledi.
Athena solisti Gökhan Özoğuz, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için "Ellerinde Pankartlar" şarkısını seslendirdi https://t.co/OX1N5sHyE1 pic.twitter.com/NmqMViYtCg
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) January 17, 2021
18 Ocak
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, AKP’li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına dönük protestolarına kar ve soğuğa rağmen devam etti.
19 Ocak
Güney Kampüs’te toplanan öğrenciler, katledilişinin 14. yılında Hrant Dink’i andı.
20 Ocak
Ankara'da 100. Yıl Mahallesinde Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kayyum rektör Melih Bulu'ya karşı direnişine destek amaçlı bildiri dağıtan iki ODTÜ öğrencisi gözaltına alındı.
21 Ocak
Çeşitli üniversitelerden öğrenciler, Kadıköy'de düzenledikleri ortak eylemde "Tüm üniversitelerdeki kayyumlar acilen istifa etmelidir, demokratik rektörlük seçimleri yapılmalıdır" dedi.
“Bilgi Üniversitesi Çalışanları" Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin mücadelesine destek açıklaması yaptı. Açıklamada, “Boğaziçi üniversitesi öğrenci ve çalışanlarının yanındayız, talepleri taleplerimizdir” denildi.
22 Ocak
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri yine sırtını rektörlüğe döndü. Eylemde yapılan açıklamada, "Bugüne, yani 22 Ocak'a kadar üniversitemizin rektör yardımcılığı görevini kimsenin kabul etmemiş olması bu kolektif iradenin başarısıdır" denildi.
28 Ocak- ÖĞRENCİLERİN ÇADIRI KIRILDI
Öğrenci eylemlerini engellemek için kampüste öğrencilerin toplandığı alana şerit çekildi. Öğrenciler, nöbet alanlarına sahip çıkmak için "kayyumluk" adını verdikleri rektörlük binası önünde toplandı. Özel güvenlik görevlileri burada çadır kurmak isteyen öğrencilere karşı zor kullandı, öğrencilerin çadırını kırdı. Ancak geri adım atmayan öğrenciler rektörlük binası önüne çadırlarını kurarak nöbet eylemlerine devam etti.
29 Ocak- BOĞAZİÇİ'NDEKİ SERGİ HEDEF GÖSTERİLDİ, 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Boğaziçi Üniversitesinde birkaç öğrenci tarafından yaklaşık bir haftadır düzenlenen sergi, sosyal medyada hedef gösterildi. Sergide, üzerinde LGBT bayrağı ve Şahmeran figürü bulunan bir Kabe fotoğrafı da yer alıyordu. Hedef göstermelerin üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hızla soruşturma açtı ve 4 öğrenci gözaltına alındı (2 öğrenci ertesi gün tutuklandı.)
30 Ocak- KABE FOTOĞRAFINA 2 TUTUKLAMA
Kabe fotoğrafının yer aldığı sergi nedeniyle 30 Ocak günü akşam saatlerinde, gözaltına alınan 4 kişiden 2'si tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme 2 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Diğer 2 kişi ise konutu terk etmeme adli kontrol tedbiri uygulanmasıyla serbest bırakıldı.
Bu arada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "4 LGBT sapkını gözaltına alındı!" diyerek öğrencilere yönelik nefret söyleminde bulundu. Soylu’nun bu paylaşımına Twitter tarafından nefret içeriği olduğu gerekçesiyle kısıtlama getirildi.
1 Şubat- 159 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI | "AŞAĞI BAKMIYORUZ"
Demokratik kitle örgütleri ve topluluklar tarafından Boğaziçi Üniversitesi önünde toplanma çağrısı yapıldı. Polis ve Özel Harekat ekipleri, 17:00’da başlayacak eylem öncesinde Güney Kapısı önünde konuşlandı. Eylem öncesi öğrencilerin kampüsten çıkışına izin verilmedi, kampüs önünde toplananlara müdahale edildi, çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.
Polis, eyleme gelmek isteyen öğrencilere sert bir şekilde müdahalede bulundu, çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. Polisin eyleme katılan öğrencilere davranışının ardından “Aşağı bakmıyoruz” sloganı direnişin semboller arasındaki yerini aldı.
Polis, slogan bile atmayan Boğaziçi öğrencilerini gözaltına almak için bu bahaneyi buldu:
— Yol TV (@YolTV) February 1, 2021
"Aşağı bak, toplu gezmek yok!"#BoğaziçiAblukada pic.twitter.com/6RAW3D7kbM
Polis akşam saatlerinde gözaltı araçlarıyla üniversite kampüsüne girdi. Polis kampüs içerisinde de çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.
Boğaziçi Üniversitesinin bulunduğu Rumeli Hisarüstü Mahallesinde vatandaşlar cam ve pencerelerden "kayyum rektör istemiyoruz" diyerek tencere tava çalmaya başladı.
İstanbul Valiliği, gece saatlerinde yaptığı açıklamada toplam 159 öğrencinin gözaltına alındığını duyurdu.
MHP Lideri Devlet Bahçeli, hakaret ve komplo teorisi dolu Boğaziçi açıklaması yaptı. Açıklamasında "iç ve dış mihrakların piyonu" olduğunu öne sürdüğü Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini Kabe’yi işgal edenlerle bir tuttu.
2 Şubat- AKADEMİSYENLER ÖĞRENCİLERİNE SAHİP ÇIKTI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Aday Kulübü’nün rektörlük tarafından kapatıldığını ve eylemleri bu kapatma kararının harekete geçirdiğini iddia etti. Ancak pek çok sosyal medya kullanıcından “çarpıtma” itirazı geldi.
Akademisyenler nöbetlerine, gözaltına alınan öğrencilerin sayısının “159” yazıldığı pankartlarla devam etti.
Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, saat 18'00’de Kadıköy'e eylem çağrısı yapmıştı. Kadıköy Kaymakamlığı, ilçede 7 gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünün yasaklandığını duyurdu.
Polisler eyleme gidecek öğrencilere birçok yerde müdahale etti ve nedensiz yere öğrencileri gözaltına aldı. Yurttaşlar, buna rağmen 18:00’da Kadıköy’de toplandı. Polis eylemde biber gazı ve plastik mermi kullandı, 94 kişi gözaltına alındı.
Türkiye'nin dört bir yanında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek açıklamaları yapıldı. Açıklamaların ortak sözü "Aşağı bakmıyoruz" oldu.
Polis müdahalaleleri diğer kentlerdeki açıklamalara da sıçradı. Bursa, Çanakkale ve Samsun'da gözaltına alınanlar oldu.
Saat 21.00'i gösterdiğinde ise pek çok yerde ses çıkarma eylemleri yapıldı.
3 Şubat
1 Şubat'ta kampüse giren polisler tarafından gözaltına alınan 51 öğrenci için saat 16:00’da İstanbul Adliyesi önünde toplanıldı. Gözaltına alınan öğrencilerin tamamı serbest bırakıldı. Gözaltına alınan öğrencilerden Şeyma Altundal, gözaltı sırasında başının açıldığını aktarmıştı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin Artvin-Bilecik-Çankırı-Gaziantep-Iğdır 7. olağan il kongrelerine canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, konuşmasında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini hedef aldı. Öğrenciler için “Siz öğrenci misiniz, siz talebe misiniz, yoksa siz rektörün odasını basmaya kalkışan, orayı işgale kalkışan terörist misiniz” ifadelerini kullandı.
4 Şubat- HER YERDE GÖZALTI, EV HAPSİ
Güne ev baskınlarıyla uyanıldı. Aralarında daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılanların da olduğu 5 öğrenci gözaltına alındı.
4 Şubat günü diğer illerde de çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Kadıköy’de gözaltına alınan 23 öğrenciden 13’ü adli kontrol ile serbest bırakıldı. (9’una ev hapsi verildi.) Tutuklama talebiyle sevk edilen 10 kişiden 6’sı yurt dışı yasağı ile serbest bırakılırken 2’sine ev hapsi verildi, 2 kişi ise tutuklandı.
5 Şubat
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yürekleri yetse, ‘Cumhurbaşkanı istifa’ diyecekler” diyerek açıklamalarda bulundu.
ODTÜ öğretim üyeleri Boğaziçi direnişine destek için düzenledikleri eylemde “Öğrencime Dokunma” çağrısı yaptı.
6 Şubat- ERDOĞAN'A AÇIK MEKTUP: SİZ PADİŞAH, BİZ DE TEBAANIZ DEĞİLİZ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yürekleri yetse Cumhurbaşkanı istifa etsin de diyecekler” sözlerine yanıt veren Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bir bildiri yayımlayarak “Siz padişah biz de tebaanız değiliz" dedi.
Boğaziçi'ne Hukuk ve İletişim Fakülteleri atandı.
Kadıköy'de Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışma eyleminde gözaltına alınan 6 kişiden 4'ü tutuklandı, 2 kişi hakkında ev hapsi kararı verildi.
6 Şubat akşamı itibarıyla tutuklu öğrencilerin isimleri “Ömer, Necmettin, Akın, Murat Can, Anıl, Şilan, Selo ve Doğu” şeklinde açıklandı.
Almanya'da düzenlenen Boğaziçi Üniversitesine destek eylemine katılan Rap Sanatçısı Ezhel, "Hep beraber direneceğiz, hep beraber kazanacağız" diyerek Boğaziçililere destek mesajı gönderdi.
February 6, 2021
8 Şubat
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek veren 147 yazar, “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki direnişin yanındayız. Zulme ve baskıya boyun eğmeyeceğiz” dedi.
9 Şubat
Boğaziçi Üniversitesi eylemlerini takip ederken gözaltına alınan Fotoğrafçı Ozan Acıdere'ye ev hapsi verildi.
10 Şubat
4 Şubat Perşembe günü katılmadığı bir eylemden gözaltına alınan ve 8 Şubat'ta serbest bırakılan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi Hasan Koral Hacıbeyoğlu, 2 Şubat’taki Boğaziçi eylemleri ile ilgili yeniden gözaltına alınmıştı. 10 Şubat adliyeye çıkarılan Hacıbeyoğlu, tutuklandı.
10 Şubat itibariyle Boğaziçi eylemlerinde tutuklanan öğrenci sayısı 11'e yükseldi.
3 bin 317 düşünür ve akademisyenin atanmış Melih Bulu’yu istifaya davet ettiği metnin imzacılarından Ass. Prof. Dr. Laurence Cox ve Prof. Michael Neill, Boğaziçi eylemlerine mesaj gönderdi.
11 Şubat
İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan öğretim görevlileri, Boğaziçi'ne destek vermek için Beyazıt Meydanı’nda toplandı. Polisin engellemesi üzerine açıklama yürünerek okundu.
12 Şubat
7 Şubat günü gözaltına alınıp tutuklanan üniversite öğrencileri Beyza Buldağ ve Muhammed Ünal serbest bırakıldı.
Böylece toplam tutuklu öğrenci sayısı 11’den 9’a indi.
"Marmara Üniversitesinden Akademik ve İdari Çalışanlar" imzasıyla yapılan açıklamada Boğaziçi'deki rektör atamasının meşru olmadığı vurgulandı, "öğrencilerin ve akademisyenlerin yanındayız" denildi.
14 Şubat
Oxford Üniversitesinden bir grup akademisyen, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Melih Bulu'ya karşı eylemleriyle büyüyen özerk ve demokratik üniversite mücadelesine destek mesajları paylaştı.
17 Şubat
252 müzisyen Boğaziçi direnişine destek açıklaması yaptı.
18 Şubat-ANKARA'DA 3 ÖĞRENCİ KAÇIRILDI
Boğaziçi direnişinin ardındna kurulan Ankara Öğrenci Dayanışması'ndan 3 öğrenci evlerinin önünden polis olduklarını iddia eden kişiler tarafından sivil araca bindirilerek kaçırıldı. Kaçırılan öğrencilerden Ali Ayduğan Gölbaşı’na, Uğurcan Baynal tehdit edildikten sonra Pursaklar’da bir yere, S.B ise Sincan’a bırakıldı. Üniversite öğrencilerden Ali Berke Aydoğan ve Uğurcan Baynal İHD'de açıklama düzenledi.
19 Şubat
Ankara’da kaçırılarak bir süre alıkonulduktan sonra bırakılan 3 üniversite öğrencisi, hukukçularla birlikte Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Boğaziçi TV, YouTube ve Twitch platformları üzerinden yayınına başladı.
21 Şubat
Akşam saatlerinde tutuklu 9 öğrenciden biri olan Şilan Delipalta’nın mektubunu dağıttıkları gerekçesiyle Doğukan ve Cihan isimli iki öğrenci, evleri basılarak gözaltına alındı.
22 Şubat-ÖĞRENCİLERE VERİLEN EV HAPİSLERİ GÜNDEMDE
21 Şubat günü gözaltına alınan Doğukan ve Cihan için ev hapsi kararı verildi. Bu iki isimle birlikte ev hapsi cezası verilen öğrenci sayısı 27’ye yükseldi.
Boğaziçi Üniversitesi’nde direnenlere destek vermek için 11 Ocak’ta Ege Üniversitesi önünde ve 12 Ocak’ta Dokuz Eylül Üniversitesi’nin karşısındaki Hasanağa Bahçesi’nde eylem yapan öğrencilere açılan soruşturmalar sonrası bir hafta uzaklaştırma cezası verildi.
24 Şubat
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Melih Bulu ile görüşmek için bekleyen öğrencilerine soruşturma başlattı.
Boğaziçililer, Şebnem Korur Fincancı ile “Türkiye’de Akademi ve İnsan Hakları” açık dersi, Judith Butler ile de “Transregional Solidarities” açık dersi gerçekleştirdi.
27 Şubat
Boğaziçi’ne destek verdiği için gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından serbest bırakılan Beyza Buldağ’ın iddianamesi hazırlandı. İddianamede 18 yıldan 8 yıla kadar hapsi istendi.
1 Mart
Melih Bulu, Fizik Bölümü'nde görevli olan yardımcısı Prof. Dr. Naci İnci'yi Sosyal Bilimler Enstitüsüne atadı.
3 Mart
Aralarında Ayşenil Şamlıoğlu, Caner Cindoruk, Ezel Akay, Genco Erkal ve Selçuk Yöntem'in de bulunduğu 262 tiyatro sanatçısı Boğaziçi Üniversitesi direnişine destek verdi, “Bu kez onlar sahnede ve biz alkışlıyoruz” dedi.
5 Mart
Boğaziçi tutuklularından Murat Can Demirci tahliye edildi. Tutuklu öğrenci sayısı 8’e düştü.
8 Mart- BOĞAZİÇİ'NİN 8 MART'I
Boğaziçi Üniversitesinin kadın akademisyenleri 8 Mart nöbeti tuttu.
Boğaziçi Üniversitesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, aralarında 37 öğrenci kulübü tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
17 Mart-DOĞU VE SELO TAHLİYE EDİLDİ
Boğaziçi protestolarında Kabe figürünün yer aldığı bir resim sergiledikleri gerekçesiyle 2’si tutuklu 7 öğrencinin yargılandığı davada, tutuklu öğrenciler Doğu ve Selo tahliye edildi. Tutuklu öğrenci sayısı 6’ya düştü.
19 Mart
Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri 55. nöbetlerinde atanmışların istifasını ve üniversitedeki polis ablukasının kaldırılmasını istedi.
Kadıköy'deki Boğaziçi Üniversitesi eylemine katılan 4'ü tutuklu 7 kişi hakkında iddianame hazırlandı, 6 ay ile 11 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.
21 Mart
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, protestolar sırasında tutuklanan 6 arkadaşları için boykot çağrısında bulundu.
22 Mart- 6 TUTUKLU ÖĞRENCİ İÇİN 6 GÜNLÜK BOYKOT
Boğaziçililerin, 6 tutuklu arkadaşları için 6 günlük boykotları başladı. “Arkadaşlarımız yoksa biz de yokuz” diyerek boykot başlatan öğrenciler üniversitenin online yapılan derslerine katılarak, “Hocam biz derse girmiyoruz” diyerek durumu protesto etti.
Kadıköy’de Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektör Melih Bulu protestolarında tutuklanan öğrencilerin iddianamesi kabul edildi. İddianamenin kabulü ile eylemlerde tutuklanan üniversiteliler Necmettin Erdem, Akın Karakuş ve Koral Hacıbeyoğlu tahliye edildi. Recep Acar ve Yunus Emre Karaca'nın da ev hapsi kararları kaldırıldı.
Tutuklu öğrenci sayısı 3’e düştü.
23 Mart
Boykot ikinci günde de devam etti. Rektörlük binasına sırt dönme ve çadır kurma yarışmasıyla başlayan ikinci gün, "Çeviri ne işe yarar? Kürtçe edebiyatın serüveni" başlıklı açık dersle devam etti. Ardından, HDP Milletvekili Hüda Kaya ile Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun katılımıyla HDP'ye karşı antidemokratik uygulamaların siyasetin normali haline geldiği sürecin Çözüm Süreci'nden beri nasıl geliştiği tartışıldı.
Melih Bulu, iki göreve Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez'i atadı.
25 Mart- 24 KİŞİYE LGBT BAYRAĞI GÖZALTISI
Boğaziçi Üniversitesinde Güney Kampüs'ten Kuzey Kampüs'e geçmeye çalışan 4 öğrenci LGBT bayrağı taşıdıkları için polisler tarafından keyfi şekilde gözaltına alındı. Gözaltı sayısı daha sonra 12'ye yükseldi. Akşam saatlerinde öğrencilerle dayanışmaya giden en az 12 kişinin daha gözaltına alındığı belirtildi.
26 Mart
Boğaziçili öğrenciler, gözaltına alınan 24 kişiye destek vermek için adliye önüne gitti. Dayanışmaya gelen kişilerden 52’si burada gözaltına alındı. Bir önceki gün gözaltına alınanların hepsi adli kontrolle serbest bırakıldı.
27 Mart
Öğrenciler ve destekçileri saat 13:00’da Kadıköy’de toplandı ve açıklama yaptı.
Gün içinde, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen öğrencilerin hepsi adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.
28 Mart
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, "kayyum rektör" Melih Bulu’nun atama kararını Danıştaya taşımalarının ardından, üniversiteye iki yeni fakülte kurulmasına dair kararı da Danıştaya taşıdı.
29 Mart- ÖMER ŞENGEL'E DE TAHLİYE
Tutuklu yargılanan, hakkında tahliye kararı verilmesine rağmen başka bir dosyadan tutukluluğunun devamına karar verilen Ömer Şengel tahliye edildi.
31 Mart- EVRESEL'E BOĞAZİÇİ CEZASI
Basın İlan Kurumu, Boğaziçi Üniversitesinde rektör atamasına karşı çıkan öğrencilerin eylemine dair haberimizde geçen ‘saldırı’ ifadesi üzerine 5 gün ilan ve reklam kesme cezası verdi.
1 Nisan- KADIKÖY EYLEMİNE YİNE POLİS SALDIRISI
Kadıköy Kaymakamlığı, eylem yapılacağının duyurulması üzerine pandemi bahanesiyle yasak getirdi.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin tutuklu ve ev hapsindeki arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle İstanbul Kadıköy'de eylem yapmak istedi. Eyleme polis müdahale etti. Biber gazı kullanan polis, çok sayıda kişiyi darbederek gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar günün ilerleyen saatlerinde serbest bırakıldı.
2 Nisan- ŞİLAN VE ANIL DA SERBEST BIRAKILDI
Kadıköy’deki Boğaziçi eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta’nın da aralarında olduğu 23 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması Kartal’da görüldü. Mahkeme, tutuklu yargılanan öğrenciler Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz'ün tahliye edilmesi kararını verdi.
Böylece tutuklu Boğaziçili kalmadı.
KONDA araştırma şirketi anket sonuçlarını yayımladı. Ankete göre; Boğaziçi Direnişi’ni haklı bulanların oranı %67. Anket sonucuna göre polisin tutumunu haksız görenlerin oranı ise %62.
Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunu çalışmalarını fiilen durdurdu.
7 Nisan
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri nöbetlerine devam etti.
Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi de 5 bin imza ile Bulu’yu istifaya çağırdı.
Eğitim Sen Boğaziçi Üniversitesi’nde hukuk ve iletişim fakülteleri kurulması işleminin yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtı.
9 Nisan
Boğaziçi Üniversitesi mezunları, akademisyenlerin, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının iptaline dair Danıştay'a açtıkları davaya müdahil olmak için dilekçe verdi.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, 2016 yılında Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun (CİTOK) girişimiyle kurulan koordinasyon ofisinin tek çalışanının kısa çalışma ödeneği bahane edilerek ücretsiz izne gönderilmesine tepki gösterdi.
12 Nisan
Boğaziçili akademisyenler de 71'inci kez rektörlüğe sırtlarını dönerek "kayyum rektör" Bulu'yu protesto etti.
Evrensel'i Takip Et