Kuzey Ormanlarındaki RES projesine karşı imza kampanyası: Ormanda RES olmaz
Yaşam alanı savunucuları, Kuzey Ormanlarındaki RES projesine karşı "Ormanda RES olmaz" diyerek imza kampanyası başlattı.
Kuzey Ormanlarının Çatalca mevkilerine Alman Dirkshof şirketi tarafından yapımına başlanan İstanbul Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesine karşı change.org’da imza kampanyası başlatıldı.
12 yaşam alanı savunucusu kurumun çağrıcı olduğu kampanyada projenin durdurulması, verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptal edilmesi, başlatılmış olan tahribatın derhal durdurulması talep ediliyor.
Proje kapsamında 44 adet RES tribünü dikilmesi ve tribünleri yerleştirmek için orman alanının tıraşlanması planlanıyor. Proje tamamlanırsa, Türkiye’nin en büyük RES’i olacağı belirtiliyor.
BU PROJE NEDEN YAPILMAMALI?
Kampanya çağrısında projenin neden yapılmaması gerektiği madde madde sıralanıyor:
- Proje sahası; sayıları her geçen gün azalan birçok yaban hayvanı türünün yuvası olan Çilingoz Yaban Hayat Geliştirme Sahası içinde ve çevresinde bulunuyor.
- Proje; en az 300 yıllık kadim meşe ormanlarını ve bu ormanların içerisinde barındırdığı biyolojik çeşitliliği yok edecek.
- Proje sahası her yıl 120 binden fazla leyleğin kullandığı göç yolu üzerinde yer alıyor. Küçük orman kartalının dünya nüfusunun yüzde 90’nı İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapıyor. Rüzgar tribünleri kuşları girdabına alarak özellikle süzülerek göç eden kuşların ölümlerine neden olmasının yanında leyleklerin ve diğer süzülerek göç eden kuş türlerinin zorlu göç yolculuğunda dinlenme alanlarını yok edecek. Ayrıca bu alanda yaşayan en az 34 kuş türü, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altında bulunuyor.
- Proje sahasının kuş uçuşu 2-20 km uzaklığında büyük yarasa kolonilerinin bulunduğu Çilingoz, Yaylacık Mağarası, Kocakuyu Mağarası, Gümüşpınar Mağarası ve İkigöz Mağarası gibi önemli mağaralar bulunuyor. Proje, aralarında küresel olarak tehdit altında olan yarasalar için doğrudan tehdit içeriyor.
- Proje sahasının yer aldığı bölge, arıcılık faaliyetleri mutlak koruma altında bulunuyor.
- Proje sahası, Tarihi Roma Su Yolu’na ait su galerisi hattı kalıntıları ile aynı bölgede bulunuyor.
İMZACI KURUMLAR
Kuzey Ormanları Savunması, Doğa Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği, Çatalca Doğa Savunması, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO), Saray Doğayı Koruma Derneği, Vize İnsan Yaşam Doğa Derneği, Ergene Kent Konseyi, Marmaraereğliği Çevre Gönüllüleri Derneği, Silivri Çevre Derneği, Trakya Çevre Gönüllüleri Derneği, Doğaya Dönüş Derneği.
KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI DAVA AÇMIŞTI
Kuzey Ormanları Savunması da İstanbul RES projesinin iptal edilmesi ve proje için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararının kaldırılması için dava açmış ve hukuki gerekçeler şu şekilde sıralanmıştı:
- ÇED olumlu kararının dayanağı olan dosya Meteoroloji mühendisi görevlendirilmeden hazırlanmıştır. ÇED dosyasının yeterli teknik personelce hazırlanıp hazırlanmadığı davalı idarece denetlenmemiş ve araştırılmamıştır.
- Meteorolojik verilerin hatalı saptanması sonucu yangını etkileyen faktörler hatalı saptanmıştır.
- Proje kapsamında yapılan yapılar için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ( Afet İşleri Gn. Md.) genelgesi çerçevesinde jeoloji- jeoteknik Etüt Raporu dosyada bulunmamaktadır.
- Yapmış bulunduğumuz araştırmada Kemerburgaz RES, GOP RES, Şile RES, Yamaçtepe RES, Tahakadın RES, Aydost RES gibi RES’lerle de komşu durumdadır. Bu projelerin tamamı aynı ormanlık alan içinde konumlanmış durumdadır. Bölgedeki benzer faaliyetlerin çevresel etkilerinin bir bütün olarak ele alınması gereklidir. Kümülatif etki değerlendirmeye tabi tutulmaksızın İdarece verilen karar hatalıdır.
- İstanbul RES projesinin yer aldığı bölgede arıcılık mutlak koruma altındadır. (HABER MERKEZİ)