13 Nisan 2021 20:36
Son Güncellenme Tarihi: 14 Nisan 2021 17:11

CHP binalarındaki "128 milyar dolar nerede?" pankartları vinçlerle indirildi

CHP'nin İstanbul'daki ilçe örgütleri binalarına astığı "128 milyar dolar nerede?" yazılı pankartlar vinçlerle indirildi. CHP afişlerin indirilmesi kararına itiraz edeceklerini belirtti.

CHP Sultangazi İlçe Örgütü'nden afişler indirilirken | Fotoğraf: Gökhan Çetin/Evrensel

Paylaş

Merkez Bankası'na ait 128 milyar dolar tutarındaki altın ve döviz rezervinin akıbeti sorulmaya devam ediyor. Bu hafta CHP’nin il ve ilçe örgütlerine astıkları "128 milyar dolar nerede?" yazılı pankartlar savcılık talimatlarıyla toplatılırken bu kez İstanbul’da CHP binalarına asılan “128 milyar dolar nerede?​” pankartları vinçle indirildi. İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, suç duyurusunda bulunacaklarını ve pankartları tekrar asacaklarını belirtti. İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da Meclis Genel Kurulunda söz alarak iktidara; “Hesap verin” dedi. Kıllıçdaroğlu ise Erdoğan’a seslendi: Fakirin, fukaranın, yetimin parasını soruyoruz sana. Yetim ağladığında, arş titrer arş!

CHP’nin İstanbul ilçe binalarına astığı ve Merkez Bankası rezervleriyle ilgili “128 milyar dolar nerede?​” yazılı pankartlar vinçlerle indirildi.

Uygulamaya gerekçe olarak savcılık kararı gösterildi. Savcılığın emniyete gönderdiği talimat yazısında “‘Cumhurbaşkanına hakaret suçundan işlemlere başlayın, afiş rızayen teslim edilmezse vinç vasıtasıyla el konup onamaya sunun, ilçe parti yetkilisinin şüpheli sıfatıyla gündüzleyin ifadesini alın akabinde tekrar talimat alın’ talimatları alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.

YASAYA DEĞİL SARAY’A GÖRE TALİMAT

Twitter hesabından açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, afişlerin indirilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

El koyma tutanağı hazırlanmadan afişleri vinçle indirenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını aktaran Kaftancıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kolluk kuvvetleri tarafından, savcının Anayasa’ya ve yasalara aykırı bir şekilde yazılı talimat verdiği söyleniyor. Doğruysa eğer yasaya değil Saray’a göre talimat yazan savcı hakkında her türlü yasal haklarımızı kullanacağız. Cumhuriyetin savcısı cumhurun yanında olur."

Kolluk görevlisi arkadaşlar; 'Biz pankartı indirelim sonra yazılı talimatı getireceğiz.' cümlesinin hiçbir yasal karşılığı olmadığını biz biliyoruz tahmin ediyorum sizler de biliyorsunuzdur! Bir karar tebliğ etmeden, karara uygun el koyma tutanağı düzenlemeden vinçle ilçe başkanlıklarımızdan pankartın sökülmesi durumunda olayı gerçekleştirenler hakkında anında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız bilginize. Gülsem mi ağlasam mı bilemedim ama memleketim adına üzüldüm:( Beşiktaş’ta avukat ilçe başkanımıza 2 satır el yazısı gösterip okumasına bile fırsat vermeden çekerek bu savcılık talimatı demişler. Savcılık talimatıysa niye göstermiyorsun değilse bu cesareti kimden alıyorsun?

CHP "128 MİLYAR DOLAR NEREDE?" PAYLAŞIMI YAPTI, KAFTANCIOĞLU MEYDAN OKUDU

Yaşananların ardından CHP'nin resmi Twitter hesabından "128 milyar dolar nerede?" yazılı bir görsel paylaşıldı.

Canan Kaftancıoğlu ise CHP'nin nu paylaşımını alıntılayarak "Bu geceden söyleyeyim her gün 39 ilçemize pankartlarımızı tekrar tekrar asacağız.. Sizler de vatandaşın parasıyla kiraladığınız 39 vinci, kolluk kuvvetlerinizi ve alamadığınız kararlarınızı bugünden hazır tutun. Görelim bakalım siz mi yaman yoksa halk mı, halkın partisi mi?" ifadelerini kullandı.

SULTANGAZİ'DE "BU SEFER FARKLI GELİRİZ" TEHDİDİ

Sultangazi'de CHP ilçe binasına bugün öğle saatlerinde polisler gelerek "128 Milyar dolar nerede?" pankartın indirilmesini istedi. Savcılık yazısıyla gelen polisler, dün CHP ilçe binasına asılan pankartın indirilmesi için baskı uyguluyorlardı. CHP ilçe örgütünün pankartı indirmemesi üzerine polisler vinç getirerek pankartı ilçe binasından indirdi. Polisler ayrıca indirilen pankarta el koyarak, bir daha aynı durumun yaşanması üzerine "bu sefer farklı geliriz" diyerek ilçe binasında bulunanları da tehdit etti.

DERSİM'DE DE AFİŞLER VİNÇLE İNDİRİLDİ

CHP Tunceli il binasına asılan "128 milyar dolar nerede?" yazılı afiş de polisler tarafından vinçle indirildi. Afişin savcılık talimatıyla indirildiği belirtilirken, afişin indirilmesine tepki gösteren CHP Dersim İl Başkanı Ali Mustafa Çelik, CHP'nin ana muhalefet partisi olarak soru sorduğunu belirtti. Artık hükümete soru bile soramadıklarını dile getiren Çelik, “Hükümetin buna bile tahammülü yok. Partimizin yaptığı soru sormaktır. Pankartları, afişleri indirerek halkın bilgi alma hakkını engelliyorlar. Bu durum, hukuka ve Anayasa'ya aykırıdır" dedi.

CHP KARARA İTİRAZ EDECEK

BBC Türkçe'ye değerlendirmede bulunan CHP'nin hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, afişlerin indirilmesi kararını veren savcıların, mülki idare amirlerinin "suç işlediğini" belirterek, bu kararlara itiraz edeceklerini söyledi.

Afişlere el koyma kararlarının sulh ceza mahkemelerinden çıktığını ve bu mercilere itiraz haklarını kullanacaklarını anlatan Erkek, ret kararı çıkması halinde AYM'ye, siyaset yapma hakkının engellendiği gerekçesiyle başvuruda bulunacaklarını söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sermayenin oyuncağı olmayacağız!

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanlığı valiliklere "kısmi kapanma" genelgesi gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa