14 Nisan 2021 11:13

Siemens işçisi: Can güvenliğimizden endişe ediyoruz

Siemens'in Gebze OSB'deki fabrikasında artan vakalardan dolayı endişelenen bir işçi, Evrensel'e ulaşarak "Can güvenliğimizden endişe ediyoruz" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Siemens'in Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) bulunan fabrikasında artan vakalardan tedirgin olan bir işçi Evrensel'e ulaşarak "Can güvenliğimizden endişe ediyoruz" dedi. Türk Metal Sendikası İşyeri Baştemsilcisi Halil Albayrak, fabrikada 17 pozitif vaka ile 40 temaslı işçinin olduğunu doğruladı. Siemens Türkiye'den yapılan açıklamada ise, "Çalışan sağlığını tehlikeye atan çalışma koşulları ve salgına rağmen tedbir alınmaması gibi iddiaların doğruluk payı yoktur" denildi.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan "Önlemler" yine fabrikalara uğramadı. Günlük vaka sayısının 60 binlere dayandığı, can kayıplarının 270'i aştığı şu günlerde açıklanan "Kısmi önlemler" işçiler açısından bir şey ifade etmiyor. Pandeminin başından bu yana "Çarklar dönsün" denilerek çalışan işçiler, fabrikalarda artan vakalardan tedirginlik yaşıyor.

"DİP DİBE ÇALIŞIYORUZ"

Fabrikada koronavirüs vakalarının son bir haftada artış gösterdiğini ve önlemlerin yetersiz kaldığını söyleyen Siemens işçisi, "Normalde şirket duruş yapardı ama şimdi işler yoğun ve işlerin gecikeceğinden dolayı kapatma yapmıyorlar. Günden güne işyerindeki vakalar artıyor. Şirket yöneticileri herhangi bir tedbir almadan bizi çalıştırmaya devam ediyor. İç içe ve yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Fiziki mesafeye uymamız çalışırken mümkün olmuyor. Sosyalleştiğimiz alanlarda virüsün yayıldığını söylüyorlar ama çalışma alanlarından bahseden yok. Biz zaten çalışırken sürekli dip dibe olmak durumundayız. Pozitif çıkanlarla aynı alanlarda çalışmış oluyoruz. Can güvenliğimizden endişe ediyoruz" dedi.

"İŞTEN ÇIKARMA KORKUSU VAR"

Üyesi oldukları Türk Metal Sendikası'na sorunlarını ilettiklerini söyleyen işçi, "Sendika 'Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Böyle durumları şirket yönetimi belirler, böyle devam edeceğiz, gelen haberlere göre ilerde bakarız' diyor. Pozitif vaka olduğunda kafalarına göre belirli temaslıları gönderiyorlar, kalanı ise çalışmaya devam ediyor. İşler yoğun olduğundan dolayı bizlerin sağlığı umurlarında değil. Normalde Siemens böyle bir şirket değildi. Çalışanların çoğu şikayetçi. Fakat bizi işten çıkarırlar korkusuyla susuyoruz" dedi. Fabrikada kimi önlemlerin alındığını ama vaka artışının devam ettiğini söyleyen işçi, "Yönetim vakaların artmasından bizi sorumlu tutuyor. Sosyalleştiğimiz alanlarda virüsün yayıldığını söylüyorlar. Fakat çalışma alanlarından bahseden yok. Biz zaten çalışırken sosyal mesafeyi koruyamıyoruz. Örneğin elektrik panosu alanımız çok dar bir alan. İşler çok yoğun olduğu için sürekli dip dibe olmak durumundayız. Pozitif çıkanlarla aynı alanlarda, aynı elektrik panolarında çalışmış oluyoruz ve onların dokunduğu alanlardan bize bulaşmama gibi bir ihtimali yok" ifadelerini kullandı.

"FABRİKADA 17 POZİTİF, 40 TEMASLI VAR"

Görüşlerini aldığımız Türk Metal Sendikası Uzmanı Cİhat Kumsal, "Burası Siemens. Her firma yapar ama Siemens yapmaz. Devlet bu kadar özen göstermedi" dedi. Siemens Baştemsilcisi Halil Albayrak ise, son 3 hafta içerisinde fabrikada 17 pozitif vakanın olduğunu, bunun yanı sıra 40 kişinin de temaslı olarak izole edildiğini söyledi. Siemens'in global bir işletme olduğunu söyleyen Albayrak, "Eksiklerimiz tabi vardır ama biz koronavirüsün Türkiye'de görüldüğü günden bu yana yoğun bir şekilde bu eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Biz burada çalışıyorsak sağlığımızı elbette korumalıyız. Örneğin bu süreçte yemekhaneleri ikiye böldük. Kimi servisler 3 kişi gidiyor. Arkadaşları yan yana getirmemeye çalışıyoruz. Bu süreçte tedirginlikler illa ki oluyor, bunu azaltmaya çalışıyoruz" dedi. Son 3 haftaya kadar her şeyin iyi olduğunu belirten Albayrak, "3 Haftadır vakalar artmaya başladı. Ama şunu söyleyeyim biz ailemizin içinde bu kadar önlem almıyoruz. Esnek çalışmaya gitmedik, 20 kronik hasta salgının başından bu yana çalışmıyor, maaşlarını tam alıyor" dedi. Bilim Kurulu'nun dediklerini uyguladıklarını söyleyen Albayrak, "Biz temaslı olarak maskesiz alanda pozitif ile bulunmuş olanları gösteriyoruz. Maskeli alanda bulunanları göstermiyoruz. Bilim Kurulu da bunu diyor" ifadelerini kullandı.

SIEMENS: İDDİALARIN DOĞRULUK PAYI YOKTUR

Simens Türkiye'den yapılan açıklamada ise, "Kovid-19 salgınının ilk gününden itibaren tüm üretim alanlarımızda Dünya Sağlık Örgütü, T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. İçişleri Bakanlığı’nın yönergelerine ve tavsiyelerine uyumlu olacak şekilde, ek tedbirleri de alarak faaliyetlerimizi sürdürdük. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü andan itibaren en etkin önlemleri de ivedilikle hayata geçirerek süreci başarıyla yönettik, yönetmeye devam ediyoruz" denildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TSE, MESS, ve TÜV iş birliği ile gerçekleştirilen denetimleri başarı ile tamamladıklarını belirten Siemens, alınan tüm tedbirler ve uygulamaların Türk Metal Sendikası ile koordineli bir şekilde yapıldığını belirterek şunları söyledi: "165 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren, Türkiye’nin hemen her alandaki gelişimine yakından tanıklık ve aracılık etmiş, ülkemizin teknoloji gelişiminde kaldıraç rolü üstlenen, faaliyet gösterdiği sektörde yıllardır ihracat şampiyonu olan ve bugüne dek binlerce kişiyi istihdam ederek ülke ekonomisine katkıda bulunan global bir şirket olarak fabrikalarımız hakkında çıkan bu mesnetsiz ve gerçeğe uygun olmayan beyan ve iddialardan ötürü üzüntü duyduk. Çalışan sağlığını tehlikeye atan çalışma koşulları ve salgına rağmen tedbir alınmaması gibi iddiaların doğruluk payı yoktur."

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: Devlet mülteci işçi ölümlerine göz yumuyor

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu dahil 10 vekil hakkında hazırlanan fezlekeler Mecliste

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa