14 Nisan 2021 13:07
/
Güncelleme: 15:22

KKTC'de eğitim emekçileri toplum sağlığı için uyarı grevine çıktı

KKTC'de eğitim emekçileri, Eğitim ve Sağlık Bakanlığının pandemi kuralları konusunda tutarsız davrandığını ve aşı sözünü yerine getirmediğini belirterek 3 günlük uyarı grevi başlattı.

KKTC'de eğitim emekçileri toplum sağlığı için uyarı grevine çıktı

Fotoğraf: DHA

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi’nde bir Kovid-19 vakasının çıkmasının ardından, Eğitim ve Sağlık Bakanlığının pandemi kuralları konusunda tutarsız davrandığını ve aşı sözünü yerine getirmediğini belirterek üç günlük uyarı grevi başlattı.

KTÖS, öğrenci ve öğretmenlerin sağlığının korunması için 14-15-16 Nisan tarihlerinde, 08.30-11.00 saatleri arasında, uyarı grevinde olacak. 

Sendika, Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını, KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş okudu.

Yüz yüze eğitim, çocukların güvenliği ve toplum sağlığının korunmasının öncelikleri olduğunu belirten Maviş, “Bu üç önemli unsurun bir arada olabilmesi için aşılama planı, okullara salgınla mücadele bütçesi ve okul dışı ortamların etkin denetimi yetkililerin sorumluluğu olmalıdır. Başta Hükümetin salgını yönetmekle ilgili kararları, kalabalık ortamlarda bulunma arzuları, yasakların delinmesini göz ardı etmeleri, kurultayları, kahve gezileri ve birçok sorumsuz davranışları nedeniyle toplum sağlığının korunması tehlikeye atılmıştır” ifadelerini kullandı.

AÇ-KAPA MANTIĞIYLA OKULLAR RİSKE ATILDI

Bakanlar Kurulunun ürettiği kararlar neticesinde aç-kapa mantığı ile yüksek enfeksiyon riski taşıyan okulların sağlıklı ve güvenli yerler olma iddiasından uzaklaştığını belirten Maviş, devamında şunları söyledi:

“Tedavisi devam eden vaka sayısı 27 Mart günü 430 iken bugün itibarıyla 714’e yükselmiştir. 15 Şubat 2021 tarihine kadar 0-6 yaş arası 64 öğrenci, 6-17 yaş arası 159 öğrenci, 38 üniversite öğrencisi ve 22 öğretmenimiz Kovid-19’a yakalanmıştır. 8 Mart’tan beri açık olan ve sadece öğretmenlerin yüzde 18’inin aşılandığı özel eğitim okullarımızda vakalar görülmeye başlanmıştır."

Okullarda banka-müşteri ilişkisi olmadığını, eğitimcilerin öğrencilerle arasına cam bölmeler çekemeyeceğini vurgulayan Maviş, "Okullar devlet daireleri de değildir. Bir masa aracılığı ile çocuklara mesafe koyarak öğretim yapamazsınız. Okul bir kültürdür, öğretmen-öğrenci ve öğrenci-öğrenci ilişkisi sosyalleşme, duygusal gelişim ve birlikte öğrenmeye dayalıdır. Özellikle özel gereksinimli öğrenciler için pandemi kurallarına uymanın güçlüğü; öğretmenlerin de yakın temasla çalışma zorunluluğu enfeksiyonun yayılma riskini artırmaktadır” dedi.

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesinin daha önce okulların ve sendikalarının gönderdiği bilimsel raporları görmezden gelerek okulun vakalara rağmen açılacağını duyurmasının, virüsün yayılmasına davetiye olduğunu vurgulayan Maviş, "Aynı okulda Türkiye’den görevli öğretmenler elçilik tarafından aşılanırken, özel eğitim öğretmenlerinin hâlâ aşılanmaması Sağlık Bakanlığı’nın ayıbıdır” diye konuştu.

3 SAATLİK UYARI GREVİ

Hem okuldaki öğrencilerin hem öğretmenlerin hem de toplum sağlığının korunması için Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezinde uyarı grevi başlattıklarını söyleyen Maviş, “Sorunun çözülmemesi halinde 15-16 Nisan tarihlerinde 08.30-11.00 saatleri arasında uyarı grevinde olacağımızı kamuoyuna duyurur, ailelerimizin çocuklarını okula göndermemeye özen göstermelerini saygılarımızla rica ederiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et