"Adana’da aşı çıkıp, gitmeyenlerin oranı yüzde 20, Bakanlık aşı takibi yapmalı"
Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, "Aşı sırası geldiği halde aşıya gelmeyen yüzde 20-25 oranında vatandaş var. Böyle giderse aşıya ulaşamayan insan sayısı artacak" dedi.
Fotoğraf: Pixabay
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yakın zamanda hem tedarik yoluyla aşı çeşitliliğini sağlayarak hem de yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığını gerçekleştireceğiz” dedi, haziran ayında Türkiye’nin elinde yoğun bir aşı olacağını söyledi.
Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş ise aşılamanın Türkiye genelinde yavaş gittiğini hatırlattı, “Bu ülkede hızlı bir şekilde günlük 1,5-2 milyon aşı yapılabilir durumda iken şu an için bu hız çok yavaş. Neredeyse nüfusun yüzde 10’u bile iki doz aşıya ulaşabilmiş durumda değil. Bu hızla giderse aşılamaya gerek kalmayacak, çünkü toplumun pek çoğu hastalanmış olacak” dedi. Aşıya hız verebilecek gücün olduğunu söyleyen Menteş, “Bunun için aşı temin edilmesi lazım. Aşı verilmeli ya da MHRS’den yeni aşı sistemleri açılmalı ki insanlar gelsin ve aşılayabilelim” ifadelerini kullandı.
"AŞIYA ULAŞAMAYAN İNSAN SAYISI ARTACAK"
Sağlık Bakanı Koca, “65 yaş üstü vatandaşlarımızın yüzde 23,6'sı, aşısı tanımlandığı halde halen aşısını yaptırmış durumda değil” dedi.
Bu noktaya dikkat çeken Menteş, bunun yöneticilerin yarattığı güvensizlikten kaynaklandığını söyledi, “Bu işi yönetmekle görevli olan kişiler o kadar güvensiz ki neredeyse aşı sırası geldiği halde aşıya gelmeyen yüzde 20-25 oranında vatandaş var. Bu durumun devam etmesi halinde aşıya ulaşamayan insan sayısı artacak” ifadelerini kullandı.
“Bizim görevimiz bu insanların neden aşıyı yaptıramadığını öğrenmek. Hastaneye mi gelemiyorlar? Gerekirse aşılarını bulundukları mekanlarda yapmamız lazım, gerekirse aşı ekiplerinin evlere gidip yapması lazım” diyen Menteş, “Adana’da aşı tanımlanıp, aşıya gelmeyen vatandaş sayısı yüzde 20. Korunma yöntemlerinden ve aşıdan başka şansımız yok” hatırlatması yaptı.
Bursa’da günde 7 bin aşı yapıldığı bilgisini paylaşan Bursa Tabip Odası Genel Sekreteri Ömer Levent Soydinç de aşılama çalışmasının bu hızla devam etmesi durumunda aşılamanın tamamlanmasının bir yılı bulacağına dikkat çekti. (İstanbul/EVRENSEL)