14 Nisan 2021 23:50

Paket servise geçirilen esnaf: Borç içinde yüzüyoruz, bize destek çıksınlar

"Kısmi kapanma" kapsamında restoranlar paket servise geçirildi. Diyarbakırlı esnaf, "Borç içinde yüzüyoruz, bize destek çıksınlar. Esnafın hali ne olacak" diye sordu.

Fotoğraf: Mahsum Kara/Evrensel

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Ramazan ayının başlamasıyla beraber Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, koronavirüs salgınına dair "kısmi kapanma" kararlarını açıkladı. Buna göre kafe ve kıraathaneler bayram sonuna kadar kapalı kalacak, restoran, lokanta gibi yerler ise sadece paket servisi yapabilecek. Son kısıtlamaları Diyarbakırlı kıraathane ve lokanta esnafıyla konuştuk.

ÇALIŞAN 15’TEN 8’E DÜŞTÜ, ŞİMDİ 3’E DÜŞECEK

Şerif Talha, 48 yaşında ve 25 senedir lokanta işletmeliği yapıyor. Bir yıldır doğru düzgün iş yapamadıklarını söyleyen Talha, “İş yapamamanın yanında hiçbir yardım da alamadık. Ramazan başladı, yine lokantaya müşteri alamayıp paket servisine gireceğiz. Zaten para kazanamıyoruz, paket servisiyle ne zamana kadar böyle devam edecek bilmiyorum. Biz de artık çok şaşırdık, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devletin bize bir çare bulması, yardım etmesi lazım. Büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Bize kapat demekle bitmiyor her şey. 15 kişi çalışıyorduk burada, şu an 8 kişi çalışıyoruz, paket servisine girersek 5 kişiyi işten çıkarmak zorundayım. İşler zaten durgundu. Burada çalışanların ailesi ve benim ailem var, oruçta eve ekmek götürmek zorundalar ama kapanmadan dolayı işsiz kalacaklar. Ne yapacağımızı bilmiyorum” dedi.

"İŞSİZ KALAN ELEMANLAR NE YAPACAK?"

Mehmet Menaf Tuna, 48 yaşında ve yaklaşık 17 senedir lokanta işlettiğini söylüyor. Pandemiden dolayı iş yapamadığı için lokantasını kapatmak yerine ortak bulduğunu ifade eden Tuna, “Geçen sene lokantada 9 kişi çalıştırıyorduk, şimdi 4 kişi çalışıyoruz. Bir açılıp bir kapanmaktan biz de heba olduk. Lokantanın kirası, elemanların parası derken ayın sonunu bulana kadar harap oluyoruz. Şimdi ramazan ayı başladı, lokantaların sadece paket servisi yapmalarına izin verecekler. Bir elamanı işten çıkarmak zorundayım. Kimse kimseyi düşünmüyor, esnafın sonu ne olacak? Bu hastalık en çok esnafları etkiledi. Hükümeti yanımızda göremiyoruz. Zor zamanımızda yanımızda olmayanlar oy isterken biz de yanlarında olmayacağız. Ben buranın kirasını ödemekte bile zorlanıyorum. Bir ay kapalı olursam ne yapacağım? İşsiz kalan elemanlar ne yapacak? Hiç bilmiyorum. Bize destek çıksınlar” dedi.

"EVE EKMEK GÖTÜREMİYORUM"

5 yıldır kıraathane işleten Halil Güzel, “5 kişi çalışıyorduk, 1 yıldır sadece ben ve 2 elemanımız var, onlar da yarım gün şeklinde vardiyalı çalışıyor. Tam havalar güzel oldu, iş yapacağız dedik, yine kapatma getirdiler. Vaka sayılarına engel olamıyorlar, bizim gibi esnafı mağdur ediyorlar. Sonra çıkıp ‘Hepimiz suçluyuz’ diyorlar. Ben nasıl hayatımı devam ettireceğim, eve ekmek götüremiyorum. Kaç ay kapalı kaldık, kirayı hep cebimizden verdik. Çocukların ve evin masraflarından kısıp kapalı olan ekmek teknemizin kirasını verdik. Ramazan ayında tamamen kapalı olacağız, kim düşünüyor benim eve nasıl ekmek götüreceğimi? Artık gerçekten bir çözüm bulmaları gerek, bize yardımda bulanacaklarsa bulunsunlar, borç içinde yüzüyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tenor Erol Uras’ın ardından

SONRAKİ HABER

Biden-Merkel telefon görüşmesinde "Ukrayna" gündemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa