15 Nisan 2021 06:38

TTB MK üyesi Günbeği: Şu an aşılananlar evde aşılanmayanlar ise dışarıda

TTB Merkez Konsey üyesi Meltem Günbeği: "Devlet açıkça saat 7’ye kadar virüsü birbirinize bulaştırın akşam 7’den sonra da o virüsü evde birbirinize bulaştırın diyor. Bu, virüsle randevulaşmadır"

Fotoğraf: Burak Emek/DHA

Paylaş

Türkiye’de koronavirüs (Kovid- 19) vaka ve ölüm sayısındaki ciddi artış nedeniyle yeni kısıtlamalar yeniden gündeme geldi. Alınan önlemler, getirilen kısıtlamalar ve salgındaki son durumu Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Dr. Meltem Günbeği değerlendirdi. Günbeği, "Devlet açıkça saat 07.00’ye kadar virüsü birbirinize bulaştırın akşam 7.00’den sonra da o virüsü evde birbirinize bulaştırın diyor. Bu, virüsle randevulaşmadır" diyerek tepki gösterdi.

İktidarın salgını durdurmak için uyguladığı kısıtlamaların salgını bitirmeye yönelik olmadığını belirten Günbeği, “Biz TTB olarak en başından beri bilimsel veriye ve bu salgının nasıl durdurulacağına çok hakimiz. İlk vakayı tespit eder ve bulaşı engellerseniz salgını da önlersiniz diyoruz. Ancak iktidarın aldığı önleme yöntemlerine baktığımızda sadece toplumu uyku saatinde evde tutacak şekilde bu süreci yürütüyorlar. Sabah 05.00’ten sonra yasaklar kalktığında çalışanları toplu taşıma araçlarla, iş yeri servisleriyle mesafe kurallarından yoksun çalışma ortamlarına itiyor” dedi. 

"İKTİDARIN ÖNLEMLERİYLE VAKALAR ARTTI"

İktidarın mevcut önlemlerinin bulaşı durduramamasının şu anki mevcut vakaların yaşanmasının sebebi olduğunu söyledi. İstanbul, İzmir, Ankara ve Samsun gibi büyükşehirlerde hastanedeki doluluk oranlarının tekrar gündeme geldiğini vurgulayan Günbeği, “TTB en başından beri salgının hastanede karşılanamayacağını söyledi. Hastanede karşıladığımız takdirde bugünkü doluluk oranlarını, sedyede kalan hastaları, yatacak yer bulamayan hastaları ve ölümleri görürüz. Aşıyla birlikte kısmen yoğun bakım ve yatış oranları düştü ama aşılamanın olmadığı yaş kesimlerinde hastalığın bulaşıcılığına dair farklılıklarıyla karşılaştık. Bir yıldır insan üstü çaba sarf eden sağlık çalışanlarında bugün müthiş bir bezginlik var. Bizler de insanız tükenme aşamasını geçtik” dedi.

DİLEKÇELERE YANIT YOK

Israrla Sağlık Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini belirten Günbeği, TTB’nin çözüm sunacak çok ciddi bir altı yapısının mevcut olduğunu ifade etti. Günbeği, “Epidemiyoloji alanında çok kıymetli hocalarımız var ancak biz bugün aşılama verileri, varyant verileri, bulaştırıcılık verileri gibi hiçbir veriyi alamıyoruz. Bunları alamadığımız için de bir çözüm önerilerini ancak uluslararası literatürü takip ederek sunabiliyoruz. Geçtiğimiz gün 50 metrelik dilekçelerin sunulduğu bir rulo attık. Sadece bir buluşma olmuştu onun dışında dilekçelerin hiçbirine cevap gelmedi” diye konuştu.

"AŞILANANLAR EVDE OLACAK"

Günbeği, iktidarın getirdiği kısıtlamalara dair şunları söyledi: “Akşam hareketliliğini azaltmak için belirlenen saatler zaten insanların uyudukları saatleri. İnsanların her gün sıkış tıkış fabrikalara şantiyelere atölyelere gittiler. Ne yapmaya çalıştıkları en basitinden buradan anlaşılıyor. Okulu kapatıp hastanede polikliniklerde kısıtlamaya gittiler ama fabrika ve AVM’yi kapatmadılar. Toplum bunu görmüyor mu? Görüyor elbette ama burada iktidarın salgında uyguladığı müthiş bir algı yönetimi var. Yine sadece iktidarın söylemleri yer alıyor. Yapılan son açıklamalarda da devlet açıkça saat 7’ye kadar virüsü birbirinize bulaştırın akşam 7’den sonra da o virüsü evde birbirinize bulaştırın diyor. Bunun için ramazanı beklemesi çok büyük bir sıkıntı. 3 haftadır neyi bekliyordunuz? Bu arada ölen 250-260 kişi oldu. Bu virüsle randevulaşmadır. Şu an aşılananlar evde aşılanmayanlar ise dışarıda. Bu daha fazla riski demek.”

KARAR ALMA SÜRECİ

Sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için yol haritasını anlatan Günbeği, son olarak şunları söyledi: “Sağlık Bakanı salgının başından beri maske mesafe ve hijyen diyordu. Maskeyi temin edemediler. Çalışma yaşamında da mesafeyi temin edemiyorlar. Hijyenin ise zaten bilimsel olarak sadece yüzeylerden teması dışında pek bir durum söz konusu olmadı. Geriye ne sunuyorsunuz halka? Bugün hala ciddi bir filyasyon ve temaslı takibi hala yapılmıyor. Bugün yapacakları şey ciddi bir temaslı takibi yapmak. Kalabalık kapalı mekanları tamamen kapatmak. Kapatamadıkları ve mecburi üretimin olduğu yerlerde de o mesafeyi yönetenlerin sağlaması. O yüzden Sağlık Bakanlığı’na mesajımız, mesafeyi de, gelir desteğini de, temaslı takibini de siz yapmak zorundasınız. Salgın tedbirlerini yürütmesi için sağlık, emek, meslek örgütlerinin ve toplumun yerel yönetimlerinin de sürece dahil olması gerekiyor. Bir an önce yerel yönetimlerle il bilim kurulları oluşturarak başta TTB olmak üzere o illerdeki tabip odalarının dahil olacağı, toplumu karar alma sürecine katarak tedbirler alınması gerekiyor.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

CHP işsizliğin önlenmesi için Meclis araştırması talep etti

SONRAKİ HABER

10 soruda Merkez Bankası rezervleri ve 128 milyar dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa