16 Nisan 2021 01:27
/
Güncelleme: 19 Nisan 2021 22:44

8 ilden yoğun bakım halleri | Yer açılması için hasta ya taburcu olacak, ya ölecek

8 ilden sağlık emekçileri, yoğun bakım ve servislerdeki yoğunluğu ve yatak eksikliğini Evrensel’e anlattı: Yoğun bakımlarda bir hastayı kaybettikten sonra yeni hasta alabilir duruma geldik.

8 ilden yoğun bakım halleri | Yer açılması için hasta ya taburcu olacak, ya ölecek

Fotoğraf: DHA

Zeliş IRMAK
Sinem UĞURLU
İstanbul

Günlük vaka sayıları 60 bin sınırına dayanırken, Türkiye’nin kırmızıya boyalı neredeyse her ilinin yoğun bakım servislerinde yatak bulunamıyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Giresun, Adana, Tekirdağ, Bursa ve Diyarbakır…

8 ildeki sağlık emekçileri, illerdeki son acil servis ve yoğun bakım tablosunu Evrensel’e anlattı:

  • Yer olmadığından dolayı Şişli’den Silivri’ye bile hasta yönlendiriliyor.
  • Birçok hastane elektif ameliyatları (aciliyeti olmayan, ertelenebilir) durdurmuş durumda.
  • Ya bir hasta taburcu olacak ya da hayatını kaybedecek, o şekilde yer açılıyor.
  • Ameliyathaneler dahi yoğun bakım ünitelerine çevriliyor.
  • Giresun’da trafik kazası, bıçaklanma gibi başka hastalıklardan dolayı yoğun bakım ihtiyacı olsa yoğun bakım yatağı yok.
  • Yoğun bakımlarda da bir hastayı kaybettikten sonra yeni hasta alır duruma geldik.
  • Bu yoğunluk tablosu, son bir haftada ağırlaştı.

Fadime Kavak

Fadime Kavak | Ekran görüntüsü: Evrensel

İSTANBUL: YOĞUN BAKIMLARDA YER YOK, ŞİŞLİ’DEN SİLİVRİ’YE HASTA YÖNLENDİRİLİYOR

SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak, İstanbul’daki genel duruma dair konuştu. Hastanelerin yatak kapasitelerinin yüzde 85’inin Kovid’li hastalar tarafından doldurulduğunu, geri kalan yüzde 15’in ise diğer nedenlerle yatan hastalara ayrıldığını aktaran Kavak, “Diğer nedenlerle yatanların birçoğu ise acilden gelen trafik kazası vb. durumlar. Resmi olarak ilan edilmese de İstanbul’da ki birçok hastane elektif ameliyatları (aciliyeti olmayan, ertelenebilir) durdurmuş durumda. Sadece acil ve acele olması gereken hastalar ameliyata alınıyor” dedi.

Kavak, “Bakan açıklamasında yüzde 80 dolu dedi ama bizim duyduğumuz kadarı ile yoğun bakımlarda yer olmadığı için yoğun bakıma gitmesi gereken hastalar servislerde takip edilmeye çalışılıyor. Serviste takip edilemeyecek hastalar da başka hastanelere yönlendirilmeye çalışılıyor. Şişli’den Silivri’ye bile hasta yönlendiriliyor” diye aktardı.

Sağlık çalışanlarından aldığımız bilgiye göre; İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan hastanelerinin de yoğun bakım servisleri dolu. Detaylar ise şöyle: Sancaktepe Feriha Öz pandemi hastanesinin yoğun bakım servisi neredeyse yüzde 80 oranında dolu. Bu hastanedeki 180 yatağın sadece 39’u boş. Üsküdar Devlet Hastanesi’nin ve Fatih Sultan Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Kovid-19 yoğun bakımları yüzde yüz oranında dolu. Yine aynı şekilde Göztepe Şehir Hastanesinin de erişkin yoğun bakımı dolu.

Sancaktepe İlhan Varank Hastanesi acil servisinde görevli SES İşyeri Temsilcisi Şahin Tanrıverdi, servislerinde sadece PCR testi yapıldığını, acile gelen Kovid dışındaki hastalarda azalma olduğunu ancak Kovid için başvuran sayısının arttığını aktardı: “Önceden günlük 100-150 kişi başvururken, şimdi bu sayısı 600-700 kişiye ulaştı.”

SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan da, “İstanbul'da neredeyse temiz hastane kalmadı. (pandemiye bakmayan) Bu da bulaşın artmasına sebep oluyor. Kronik hastalar her anlamda risk altında. Yoğunluktan dolayı gelmek istemiyorlar rutin kontrollerine, gelseler de Kovid bulaşma ihtimali yükseliyor” diye aktardı.

Ali Karakoç

Ali Karakoç | Fotoğraf: MA

ANKARA: YER BULAMAYAN KOVİD HASTALARI SEDYE ÜZERİNDE YA DA EVLERİNDE BEKLETİLİYOR

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, “Ankara’da Şehir Hastanesinde genel cerrahi, beyin cerrahi, nöroloji hizmeti veren servislerinin her gün hepsini teker teker kapatıyoruz ve Kovid-19 servisi için yer açıyoruz. Bu servislerin aynı zamanda yoğun bakımlarını da kapattık, Kovid-19 yoğun bakım yataklarına dönüştürüyoruz” diye tabloyu anlattı.

Yatış yapması gereken Kovid-19 hastalarına bazen 12 saat boyunca yer bulunamadığını söyleyen Karakoç, “Onlar sedye üzerinde ya da evlerinde bekletiliyor ne yazık ki. Ancak ya bir hasta taburcu olacak, ya da hayatını kaybedecek, o şekilde yerler açılıyor” dedi.

Son bir haftadır durumun böyle olduğunu anlatan Karakoç, “Elektif vakalar iptal edildi, ameliyathaneler dahil yoğun bakım ünitelerine çevriliyor. Özel hastanelerin yoğun bakımları dahil olmak üzere Ankara’da he yer dolu” dedi.

“TRAFİK KAZASI OLSA, GİRESUN’DA YOĞUN BAKIM YATAĞI YOK”

SES Giresun Şube Başkanı Gökhan Topal’dan aldığımız bilgilere göre; pandemi hastanesi ilan edilen Giresun Devlet Hastanesinin 61 yatak kapasiteli yoğun bakım servisinde 61 yatak da dolu. Hastanenin servislerinde ise yaklaşık 10 boş yatak var. Aksu’daki Eğitim Araştırma Hastanesinin (pandemi hastanesi değil) 22 yataklı yoğun bakımda da boş yatak yok. Aynı hastanede iki gün önce açılan 12 yataklı yoğun bakım servisinin ise dün sabah itibariyle 12 yatağından 8’i doluydu.

Topal, Giresun’daki yoğunluğu aktarırken “Mesela bir trafik kazası, bıçaklanma gibi başka hastalıklardan dolayı yoğun bakım ihtiyacı olsa Giresun’da yoğun bakım yatağı yok” diye anlattı. Topal, “Akşamları yoğun bakımda kalanlara ekstra test yapılıyor, testi negatife dönen kişileri servislere vermenin ve böylece yatak boşaltmanın derdindeler” diye anlattı. 

Selahattin Menteş

Selahattin Menteş | Fotoğraf: Evrensel

ADANA: BİR HASTAYI KAYBETTİKTEN SONRA YENİ HASTA ALIR DURUMA GELDİK

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş de, Adana’da özel ya da devlet bütün yoğun bakım yatakları ve pandemiye ayrılan bütün servis yataklarının dolu olduğunu anlattı. Menteş, “Özel hastane ya da devlet diye bakmıyoruz, nerede boş bulursak oraya yatırmaya çalışıyoruz hastaları. Pandeminin başındaki gibi, ertelenebilir hastaları ve ameliyatları erteledik. Neredeyse sadece pandemi hastalarına hizmet eder durumdayız. Yoğun bakımlarda da neredeyse bir hastayı kaybettikten sonra yeni hasta alır duruma geldik” dedi.

Çok acil olmadıkça vatandaşların hastanelere gelmemesi yönünde çağrı yapan Menteş, “Süreç bu yoğunlukta devam ederse acillerde değil yatak, sedye bile bulamayacağız. Şimdiye kadar hastaların çoğunu evine gönderiyorduk, eğer solunum fonksiyonları normal ise. Sonuç olarak bu hastaların çoğu evinde kötüleşip bu kez yoğun bakıma yatacak duruma geldiler. 112’ler bu hastalara hizmet etmeye başladı. 112’lerde sıra oluşmaya başladı” dedi.

SES İzmir Şube Yöneticisi Hülya Ulaşoğlu

Hülya Ulaşoğlu | Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

İZMİR: YOĞUN BAKIMLARDAKİ YOĞUNLUK TABLOSU, SON BİR HAFTADA AĞIRLAŞTI

Katip Çelebi Üniversitesi, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi SES İzmir Şube Yöneticisi Hülya Ulaşoğlu’dan aldığımız bilgilere göre; hastanede bulunan 6 Kovid-19 servisine, yoğunluktan ötürü bir tane daha eklendi ve sayı 7’ye çıkarıldı. Hastanenin yoğun bakım servisinde bulunan 35 yataktan ise sadece 4’ü boş.

Ulaşoğlu, bu yoğun tabloya ise son bir haftada ulaşıldığını, özellikle son birkaç gün içinde de tablonun ağırlaştığını aktardı.

BURSA’DA ACİLDE HASTALAR YATIŞ İÇİN BEKLETİLİYOR

Bursa Tabip Odası Genel Sekreteri Ömer Levent Soydinç’in verdiği bilgilere göre; Bursa Şehir Hastanesinde yoğun bakımlar tamamen dolu, kliniklerde tekrar pandemi servisleri açılıyor ve acilde de hastalar yatış için bekletiliyor. Şefket Yılmaz Hastanesinde de yoğun bakımda doluluk oranı yüzde 80’in üzerine çıktı.

Çok acil olmadıkça hastaların ameliyata alınmamaya çalışıldığını anlatan Soydinç, “Polikliniklerde en yakın randevular (özellikle tıp fakültesinde) 2,5-3 aya ötelenmeye başlandı” diye anlattı.

Fabrikalardaki duruma dair de bilgi veren Soydinç, “İşçiler şu an büyük bulaştırıcı kaynak. Toplu taşımada ayakta yolcu alımı devam ediyor. Bu şartlarda emekçilerin yoğun yaşadığı mahallelerde hastalık almış başını gidiyor. Yakında doktorlar hasta seçmek zorunda kalacak. Biz bu durumda kalmak istemiyoruz” diye konuştu.

Soydinç’in aktardığı verilere göre; Bursa’da son 9 haftada yeni vaka sayısında 12 kat artış oldu, son bir ayda bu artış 7 kat oldu. Şubat ayı başında günde ortalama 155 doğrulanmış vaka sayısı varken bu sayı nisan ayı başında 1853’e ulaştı.

EN ÇOK ARTIŞIN YAŞANDIĞI TEKİRDAĞ’DA YOĞUN BAKIM YATAKLARI VE SERVİSLER DOLU

100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısında en çok artışın yaşandığı 5 ilden biri de Tekirdağ oldu.

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, il genelindeki yoğun bakım yatakları ve servislerin dolu olduğunu aktararak, “İl genelinde virüs yükü çok fazla. Herkes neredeyse Kovid. Artık gelen en ufak bir şikayette Kovid diye düşünüyoruz ve numune aldığımızda da Kovid çıkıyor. 2020 nisan ayında çok yoğunluk yaşamıştık. Ocak 2021’de çok yoğunluk yaşamıştık. Onlar hiçbir şeymiş. Her geçen dalga, her yükseliş bir öncekinden çok daha yakıcı ve yıkıcı oluyor” dedi.

Tekirdağ’da işçi ve emekçilerin eve kapanma olanağı olmadığı için çoğunun hastalığı solunum yolu enfeksiyonuymuş gibi atlattığını anlatan Varol, “Sonra bütün fabrikaya bulaşıyor. Kovid tanısı alma ve tedavisinde işçiler eşit değil. Yaşatılan sosyo ekonomik iklim buna izin vermiyor” dedi.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan | Fotoğraf: MA

“DİYARBAKIR SARI RENK AMA BÖYLE DEVAM EDERSE KIRMIZIYA DÖNMESİ KAÇINILMAZ”

Kovid-19 haritasında sarı renkte (orta risk) olan Diyarbakır’ın Tabip Odası Başkanı Elif Turan da, “1 Mart’tan önce vaka sayılarında azalma yaşanmıştı. Kimi servislerimizi kapatmıştık. Ancak tedbirlerin kontrolsüz kaldırıldığı 1 Mart’tan sonra vaka sayılarında 6-7 katlık bir artış var. Hastaneye yatış oranlarında da artış var. Kapanan servisler açılmaya başlandı. Eğer tedbirler bu şekilde uygulanmaya devam ederse, artış yaşanması ve tablonun kırmızıya dönmesi ne yazık ki kaçınılmaz olacak” bilgisini paylaştı.


Yoğun bakımda yatan bir hasta

Yoğun bakım servisi | Fotoğraf: DHA

DHA'nın haberine göre; Ankara'daki Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Covid-19 Yoğun Bakım Ünitelerinde tüm yataklar doldu. Covid-19 Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Erkan Dayanır, hastanede bulunan 'K4 Yoğun Bakım Ünitesi'ndeki tüm yatakların dolu olduğunu söyledi. Dayanır, vakaların hızlı bir şekilde artış gösterdiğini belirterek, "Vakaların arttığını söylemek doğru olmayabilir, vakalar patlamış durumda. Gerçekten artık insanlar kurallara uymayı bıraktığından mı yoksa toplumda bir rehavet havası mı oldu bilmiyorum; fakat bizim vakalarımız patladı. Açık söyleyeyim ki yoğun bakımlarımız ful kapasitede çalışıyor. Şu anda yoğun bakımda boş bir tane dahi yatağım yok. 1 ay öncesine kadar ortalık biraz daha sakindi. Fakat şu anda tüm yataklar dolu. Bizde insanlara elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir ay önce yaklaşık üçte iki kapasite ile devam ediyorduk. Hiçbir zaman tam bir rahatlama olmadı; ama bu kadar da zorlandığımızı hatırlamıyorum. Şu anda iyileşen hastalarımız var. Burada vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Fakat bazı dramatik öykülerle de karşılaşıyoruz. Bir ailenin bütün bireyleri hastalanabiliyor. Ve bunlardan birkaç tanesi yoğun bakıma gelebiliyor. İnsanları kurtarıyoruz. Kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ama boşalan bir yatak hemen doluyor. Toplumumuz devletimizin aldığı tedbirlere uyarsa biz rahatlayacağımızı düşünüyoruz. Çünkü daha önce bu oldu. Daha önce biz toplum olarak bir miktar bile olsa bunu başarabildik. İnşallah kısıtlamalara uyar bu hastalıktan da bir an önce kurtuluruz" diye konuştu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüzde 30 için sıkıyönetim

Yüzde 30 için sıkıyönetim

Antep’te devlet, patronların yüzde 30 zam dayatmasını kabul etmeyerek fiili greve çıkan işçilere karşı adeta sıkıyönetim ilan etti. Eylemler yasaklandı, grev çadırları yıkıldı, işçilere öncülük eden Sendika Başkanı gözaltına alındı, Demokrasi Meydanı işçilere kapatıldı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Başpınar işçilerinin Demokrasi Meydanı'nda yapacağı eylem polis engeline takıldı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

Evrensel'i Takip Et