İngiltere, eski Başbakan Cameron’un lobicilik skandalını tartışıyor
İngiltere eski başbakanlarından David Cameron’ın lobicilik faaliyetlerine ilişkin tartışma büyüyor. Soruşturmayı hükümet yönetirken ‘karma komisyon’ kurulması önerisi reddedildi.

Fotoğraf: Wikimedia Commons
Özden DİNÇ
Londra
İngiltere’de 2010-2016 yılları arasında görev yapan eski başbakanlardan David Cameron’ın, Greensill Capital isimli finans şirketi adına hükümet nezdinde yürüttüğü lobicilik faaliyetlerine ilişkin tartışma büyüyor.
David Cameron, bu yıl mart ayında iflas eden Greensill isimli şirkete 2018 yılından bu yana danışmanlık yapıyordu, şirket aynı zamanda “Liberty Steel” isimli çelik üreticisinin ana destekçisi olma özelliği taşıyor. Cameron’ın, kovid döneminde İngiltere Merkez Bankası’nın sağladığı acil kredi fonları (CCFF) kapsamında Greenshill’in mümkün olan en büyük mali desteği alabilmesi için geçen yıl Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın telefonuna mesaj gönderdiği ve bakan yardımcılarıyla gayri resmi telefon görüşmeleri yaptığı ortaya çıkmıştı.
Eski başbakanın ayrıca 2019 yılında da İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) personeline yönelik bir ödeme planı konusunu ele almak üzere finans şirketinin kurucusu Lex Grenshill ile Sağlık Bakanı Matt Hancock’u özel bir görüşmede bir araya getirdiği anlaşılmıştı.
İngiltere hükümeti, Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın yanı sıra bakan yardımcıları John Glen ile Jesse Norman’ın da adının karıştığı faaliyetlerle ilgili soruşturma başlattı. Bu yıl haziran ayında sonuçlanması beklenen soruşturmayı hükümet adına Avukat Nigel Boardman yürütecek.
İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, Greensill hadisesinin Muhafazakâr Parti’nin içine işlemiş olan “adam kayırmacılık ve pespayeliği” gözler önüne serdiğini söyledi. Starmer “Greensill skandalı buzdağının sadece görünen kısmı; şaibeli anlaşmalar, imtiyazlı ilişkiler ve yakın çevrelerine iş imkânı. Bunlar hep Muhafazakâr Parti’nin pespayeliğinin geri dönüşü” dedi.
KARMA KOMİSYON TALEBİ REDDEDİLDİ
İşçi Partisi lideri ayrıca Muhafazakâr Parti ile lobiciler arasında bir “döner kapı” siyasetine yol açan “bu çürümüş sistemin baştan ele alınması” gerektiğini belirtmiş ve konuyla ilgili hükümetin başlattığı soruşturmanın yerine parlamentoda karma bir komisyon tarafından bir soruşturma yürütülmesi önerisinde bulunmuştu. Bu öneri dün parlamentoda yapılan oylamada 262’ye karşı 357 oyla reddedildi.
Öte yandan parlamento soruşturması teklifinin reddedilmesi sonrası Avam Kamarası Kamu Hesapları Komitesi ile Kamu Yönetimi ve Anayasa İşleri Komitesi, “Greensill olayından çıkarılan dersler” konusunda bir soruşturma başlatılacağını duyurdu. Maliye Bakanı Sunak’ın ve David Cameron’ın komitelerin soruşturmasında ifade vermesi bekleniyor.
Cameron konuyla ilgili olarak pazar günü yaptığı açıklamada, lobicilik faaliyetlerini düzenleyen kuralları ihlal etmemekle birlikte bakanlarla irtibat için resmi başvuru kanallarını kullanmayarak hata yaptığını kabul etti ve bu durumdan çıkarılması gereken “önemli dersler” olduğunu söyledi.
Cameron 2010 yılındaki seçimler öncesinde yaptığı bir konuşmada, seçilmesi halinde “ne kadar zor olursa olsun” lobicilik faaliyetlerinde düzenleme yapacağını zira”ayrıcalıkların ve muafiyetlerin” parlamentoyu çok kötü etkilediğini söylemişti.
Evrensel'i Takip Et