Ercüment Akdeniz, İzmir'de "Sekizinci Kıta" adlı kitabını imzaladı
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, İzmir'de katıldığı söyleşide "Sekizinci Kıta" adlı kitabını imzaladı.
Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Sekizinci Kıta" adlı kitabıyla İzmir’de okurlarıyla buluştu. Kültürpark Ahşap Sahne’de yapılan söyleşide okurlarıyla buluşan Akdeniz, kitabını imzaladıktan sonra söyleşiye geçti.
Moderatörlüğünü Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi’nin yaptığı söyleşide EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Bu kitap, başka bir fikirden doğdu. Daha önce yazdığım iki inceleme kitabı zaten Suriyeli mültecileri inceleyen bir çalışmaydı. Sonra bir roman yazma ihtiyacı doğdu. O romanı da yazdım. Çünkü çocukların yaşadığı sömürüyü sadece inceleme-araştırma kitabıyla anlatmak çok zor. Orada yoğun bir duygu var ve bunu edebiyatla vermeye çalıştım. Bu derya deniz bir alan. Suriye’den çok fazla insan yerinden edilmiş. Bu insanlarla ilgili yapılacak çok yönlü çalışmalar olmalı. Sağlık alanından çocukların eğitimine, mülteci işçilerin örgütlenmesi gibi çalışmalar, siyaset yapma hakları üzerine çalışmalar, psikolojik alan vb o kadar çok…” dedi.
Kitabın 10 ülkeden Türkiye’ye gelmiş göçmenlerin ve göçmen işçilerin hikayelerine odaklandığını söyleyen Akdeniz, “Bu, iki yıllık bir çalışma oldu. Kitaba saha çalışmalarıyla başladığım ve bitirdiğim zaman arasında iki yıl var. 2 yıl boyunca farklı göçmenleri izledim. Kitaba başladığım zaman pandemi yoktu. Sonra ise pandemiyle ilgili yaşadıklarını da katmak durumunda kaldım. Pandemiyle olgunlaşan bir kitap aslında bu bakımdan da özgün oldu” diye konuştu.
“DÜNYADA HER 8 KİŞİDEN BİRİ GÖÇMEN EMEĞİYLE GEÇİNİYOR”
Akdeniz, “Dünyada 270 milyon göçmen var, 270 milyon insanın kazandığı parayla ailelerine gönderdiklerini düşününce 1 milyar insana tekabül ediyor. Yani dünyada her 8 kişiden biri göçmen emeğiyle geçiniyor. Bu nüfus bir kıta eder. Böyle bir espriyle yola çıktık” diyerek kitap isminin nereden geldiğini anlattı.
Kitapta tek tek hikayelerin olduğunu söyleyen Akdeniz, “Özellikle Esmaeil’in hikayesi var. O, Denizli’de yaşayan ve iş kazası geçiren de bir arkadaşımız. Şu an Esmaeil gözaltında. Aydın’da Geri Gönderme Merkezinde tutulan 4 İranlı mülteciden biri. Biz onun serbest bırakılması için epey çabaladık. Onu bilerek okumak da bir dayanışma olur" dedi.
“ÇIKIŞ YOLU REKABETTE DEĞİL BİRLİKTE HAREKET ETMEKTE”
Son olarak mültecilerle dayanışma vurgusu yapan Akdeniz, “Çıkış yolu rekabette değil birliktelikte. Yerli ve göçmen işçilerin rekabeti patronlara yarıyor. Bu, Türkiyeli ve ülkedeki göçmenlerle mültecilerin birlikteliği olmalı” diye konuştu.
Söyleşide soru cevap bölümlünde ise Mülteci Medyası Yöneticisi Deysem Siti söz alarak, son günlerde Mülteci Medyasına yönelik gerçekleştirilen saldırılara değindi. Dayanışma vurgusu yapan Siti, “Bize saldıranlara, bu faşist zihniyete karşı durmamız için yan yana olmamız gerekiyor” diye ekledi.
Ercüment Akdeniz, söyleşinin ardından Sekizinci Kıta kitabını imzaladı. (İzmir/EVRENSEL)