Rejimin soru bile sormayan muhalefet arayışı
"128 milyar dolar nerede" tartışması sürerken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun aralarında olduğu 10 milletvekili için fezleke düzenlenmesi "Soru bile sormayan muhalefet arayışı" olarak yorumlanıyor.
Fotoğraf: DHA
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Siyasette “128 milyar dolar nerede” sorularının yoğun olarak yöneltildiği bir süreçte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da aralarında olduğu 10 milletvekili hakkında fezleke düzenlendi. Siyaset Bilimci Tanju Tosun fezlekelerin zamanlamasına dikkat çekerek iktidarın skor arayışında olduğunu söyledi. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da otoriterleşmeye dikkat çekerek bundan sonraki sürecin muhalefetin olmadığı bir totaliter rejime çıktığını ifade etti.
Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bulunduğu 10 milletvekiline ait fezleke ve dokunulmazlık dosyaları, dün TBMM Başkanlığına sunuldu. Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yayınladığı videoda, "Ülke lebaleb hasta, hastanelerde yer yok. 128 milyar doların nereye gittiği belli değil. Gece yarısı muhalefet partilerinin ofislerini basıyorlar vinçlerle. E gündemi değiştirmek gerekiyor. Algıları tutmadı, algıcıların algıları tutmadı. Şimdi ne yapıyorlar? Fezleke düzenliyorlar” değerlendirmesinde bulunup "Hodri meydan" dedi.
128 MİLYAR NEREDE AFİŞLERİ İLE EŞ ZAMANLI FEZLEKE
Evrensel'e konuşan Siyaset Bilimci Tanju Tosun, fezlekelerin zamanlamasına dikkat çekerek CHP örgütlerinin “128 milyar nerede” etkinliğinin önemine atıf yaptı. Tosun, fezlekenin AKP’nin bir karşı hamlesi, adeta bir "skor eşitlemesi, üstünlüğü sağlama" odaklı algı harekatı olarak değerlendirileceğini söyledi.
Tosun, bu durumun da seçmen gözünde ters tepeceğini şöyle anlattı:
"Bu AKP’ye bir yarar sağlamayacağı gibi, kamuoyu nezdinde muhalefetin demokratik eylem alanını sınırlandırmaya yönelik bir adım olarak değerlendirilecek kuvvetle muhtemel. AKP aslında bu hataları uzun bir süreden beri hep yapıyor. Olan şey bir siyasal iletişim krizidir. Bu tür girişimlerin ters tepeceğinin öngörülememesi, partinin son yıllarda siyasal iletişimi yönetememesiyle doğrudan bağlantılı. Sorunları yönetememesinden kaynaklı kamuoyunda kendisine yönelen tepkiler karşısında, sorunları çözmeye odaklanma yerine, sorunları açığa çıkaranlara karşı attığı adımlar, yönetememe adına bir kısır döngüye dönüşüyor. Hal böyle olunca, çözüm odaklı strateji üretme yerine, muhalifleri düşmanlaştırma temelli strateji tercih ediliyor. Bu strateji ise bir yandan doğal sosyolojisi dışında olup AKP’ye oy veren merkezcil eğilimli seçmeni partiden uzaklaştırıp oy kaybına neden olurken, parti demokratik gerilemenin faili olarak süratle kendisinin merkezinde olduğu bir temsil krizine doğru sürükleniyor."
MUHALEFETE GÖZDAĞI
İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ise fezlekelerin Türkiye’de rejimin otoriterleşmesinin bir göstergesi olduğunu ifade ederek, otoriterleşmeden sonraki adımın muhalefetin olmadığı totalitarizm olduğunu vurguladı.
Fezlekeleri muhalefete gözdağı olarak nitelendiren Durakoğlu, şöyle devam etti:
"Çünkü otoriter yönetimlerin görüntüleri daha sonra totalitarizme geçmektir. Totalitarizm de muhalefettin olmadığı bir rejim demektir. Öyle anlaşılıyor ki, bazıları bunun siyasal bir çerçevesi içerisinde mesajını vermek istiyor. Yani geçişin bu şekilde olacağını görülmektedir. Ancak ben bugün içinde bulunduğumuz konum itibarıyla özellikle de içeride ve dışarıdan yaşananları birlikte değerlendirdiğimizde bu otoriter rejime rağmen, böyle bir noktaya varılabileceğine inanmıyorum. Bunun sadece bir gözdağı olduğunu, bir şeyin anlatılmaya yönelik bir çaba olduğu kanısındayım."
"'FETÖ'NÜN SİYASİ AYAĞI" BROŞÜRÜ FEZLEKE KONUSU OLDU
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve 5 MYK üyesinin de aralarında yer aldığı 8 CHP’liye ait TBMM’ye sunulan fezleke ve dokunulmazlık dosyalarının içeriği de belli oldu. Fezlekede, CHP’nin bastırıp dağıttığı "21 Soruda FETÖ’nün Siyasi Ayağı" broşüre yer verilirken, CHP’li milletvekillerine, "Cumhurbaşkanına hakaret", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama", "iftira" ve "hakaret" suçlamaları yöneltildi.
Haklarında fezleke hazırlanan CHP'liler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Muharrem Erkek, Veli Ağbaba, Fethi Açıkel, Faik Öztrak ile eski genel başkan yardımcıları Yunus Emre ve Tuncay Özkan.
ENGİN ALTAY: DEMOKRASİ MÜCADELESİNE DEVAM EDECEĞİZ
CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, “21 soruda FETÖ'nün siyasi ayağı” kitapçığından fezleke hazırlandığını hatırlatarak, şunları ifade etti: Savcı içinde, Meclis içinde bir hukuk ihlalidir. Çünkü Sayın Genel Başkan bunları Meclis grubunda kürsü de söyledi. Daha sonra bu 21 soruyu hazırlayıp, kitapçık haline çevirdi. Biz bu 21 soruyu zaman zaman sormaya devam edeceğimiz için Anayasa çok açık, Mecliste dile getirilen bir görüşten dolayı siyasetçiler yasama dokunulmazlığına sahiptir. Hal böyle iken savcının Genel Başkan ve bazı parti yöneticileri hakkında fezleke hazırlaması, yani yargının yürütmenin vesayet ve emrinde olduğunun açık bir delilidir. Hep söylediğimiz bir laf var: Makamı kendi mülkü zannedenler, yargının gırtlağına çöker. Şu an Erdoğan, yargının gırtlağına çökmüş vaziyette. Ama bu tür fezlekeler, bizi yıldıramaz. Doğruları söylemeye devam edeceğiz. Demokrasi mücadelesine devam edeceğiz…Türk milletin mutluluğu, refahı ve huzuru için gözümüzü budaktan sakınmayacağız. Hodri meydan!