İİSŞP: İşçiler 1 Mayıs’a, 1 Mayıs fabrikalarda
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), geçen seneki deneyimle hafta boyunca işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını söyledi.
Gemlik Gemport'ta liman işçileri 1 Mayıs'ı kutladı | Fotoğraf: Liman-İş
Murat UYSAL
İstanbul
Lebalep kongreler düzenleyenlerin 1 Mayıs’ı engellemeyeceğini belirten İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), geçen seneki deneyimle hafta boyunca işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını açıkladı. “İşçiler 1 Mayıs’a 1 Mayıs fabrikalarda” diyen İİSŞP, konfederasyonlara da birleşik mücadele çağrısı yaptı.
2021 1 Mayıs’ında üç konfederasyona da birleşik mücadele çağrısı yaptıklarını ifade eden İİSŞP Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, “Emekçilerin sorunları taşınamaz bir ağırlığa ulaşmışken, konfederasyonlarımızın yan yana durması, 1 Mayıs’ı birlikte örgütlemesi emekçilere güç ve umut verecektir” dedi.
“Lebalep kongrelere, mitinglere, ayrıcalıklı cenaze törenlerine izin verenler işçilerin 1 Mayıs kutlamalarını engellemeye kalkmamalı” diyen Tuna şöyle devam etti: “Elbette pandemi koşullarına uygun olarak 1 Mayıs gününde ve anlamına uygun kutlanmalı. Geçen sene bir haftaya yayılan fabrika ve işyeri kutlamaları düzenledik. Bu deneyimimize dayanarak tüm fabrikaları 1 Mayıs alanına çevirmek için tüm sendikalarımıza ve işçilerimize çağrı yapıyoruz.”
Bu yıl “Güvenceli iş, insanca yaşam” ve “İşçiler 1 Mayıs’a 1 Mayıs fabrikalara” sloganları etrafında çalışma yürüttüklerini ifade eden Tuna, taleplerini şöyle sıraladı: “İşten atmaların yasaklanması. Kod 29 uygulamasının yasadan çıkarılması. Gerçek bir çözüm için işçilerin iş akitlerinin feshi durumunda patronlara ispat yükünün getirilmesi ve denetlenmesi. Özellikle sağlık iş kolunda kovid-19’un meslek hastalığı sayılması ve hayatını kaybedenlerin iş kazası kapsamına alınması.”
HAK KAYIPLARINA KARŞI
Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir de “Kod 29 denilen ahlaksız uygulama, ücretsiz izin ve kısa çalışma gibi sorunlar gün geçtikçe büyüyor. İşçiler bu süreçte hayatlarını, ailelerini kaybetti. Bunların üstüne birçok hak kaybı da yaşadı. Hükümetin getirmiş olduğu yeni yasaklar ortada, alanlara müsaade edilmeyecek gibi ama biz her imkanı değerlendirip alanlarda olmaya çalışacağız” dedi. 1 Mayıs kutlamaları için işyerlerinde etkinlikler planlamaya başladıkları söyleyen Özdemir, “Gerek online gerekse işyerlerinde basın açıklamaları düzenleyip işçilerin hak kayıplarına karşı bu 1 Mayıs’ta ortak sorunlarını dillendirmesinin imkanlarını arayacağız” diye konuştu.
‘TÜM EMEK ÖRGÜTLERİ ORTAK DAVRANMALI’
DERİTEKS İstanbul Avrupa Yakası Sorumlusu Veysel Arslan, pandemi sürecinde işçilerin ölümle burun buruna çalıştığını dile getirdi. İşçilerin ciddi ekonomik kayıp yaşadığını, yoksullukla, işsizlikle karşı karşıya kaldığını belirten Arslan, “Ücretsiz iznin yasaklanmasını istiyoruz. Kod 29 tamamen kaldırılmalı ve işten atmalar gerçek anlamda yasaklanmalı. Yaşanan bu sorunlara karşı tüm konfederasyonların, tüm emek örgütlerinin içerisinde olduğu 1 Mayıs planlanmalı. Pandemi nedeniyle belki tek bir alanda yüz binlerin olduğu bir 1 Mayıs yapılamayabilir ancak 10 tane farklı alanda yine yüz binlerin taleplerini dile getirdiği 1 Mayıs planlanabilir. Daha önceki 1 Mayıs’ta yaptığımız gibi fabrikaları esas almayı önemsedik” ifadelerini kullandı.
‘1 MAYIS’I KUTLAYACAĞIZ’
1 Mayıs’a giderken yasaklama zihniyetiyle karşı karşıya kalındığını ifade eden Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz de “Başından beri Şubeler Platformunun da çağrısı, Türkiye’deki sendikalar, konfederasyonlar bir araya gelir, işçilerin can güvenliğini, sağlık koşullarını da düşünerek en sağlıklı en yaygın biçimde nasıl gerçekleştirilebilir, bunu tartışmalı, bunun yolları aranmalıdır” dedi.
İşçilerin hız kesmeden çalıştırıldığını, iktidarın kongre ve mitingler yaptığını hatırlatan Ceviz, "Konu işçilerin taleplerini ifade etmesine geldiği zaman yasak uygulanıyor. İşçilerin insani çalışma koşulları, insanca yaşam, insanca ücret, pandemi koşullarında işten atmaların yasaklanması talepleri var. Bugün işçilerin haklarına yönelik saldırılara karşı taleplerimizi ifade etmemiz gerekiyor. İşyerlerinden başlayarak 1 Mayıs kutlamalarını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Gebze Sendikalar Birliğinin başvurusunun da reddedildiğini hatırlatan Ceviz, “Bu yaklaşımlara karşı konfederasyonlarımızın bir araya gelerek ortak bir tutum sergilemesi hayati önemde” dedi.
İŞÇİLERİN SORUNLARI VE TALEPLERİ AYNILAŞTI
DİSK/Gıda-İş İstanbul Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer de “İşten atmalar, ücret ve SGK prim kayıpları, iş yükünü artıran esnek çalışma yöntemleri... Bu süreçte işçilerin sorunları da talepleri de daha fazla aynılaştı. Biz de 1 Mayıs hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Hem DİSK’e bağlı sendikalarla hem Şubeler Platformuyla işçilerle 1 Mayıs’ı kutlamanın yol ve yöntemlerini tartışıyoruz. Amacımız fabrikada, sokakta, servis duraklarında, meydanlarda 1 Mayıs taleplerinin dillendirilmesi. Taleplerimizle 1 Mayıs’ı kutlayacağız” dedi.