EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz İzmir’de müzisyenleri ziyaret etti
İzmir'de müzisyenleri ziyaret eden EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Müzisyenlerin kayıt dışı çalışma şartları ortadan kaldırılmalı. Bunun pandemi sürecinde hızlandırılması gerekiyor" dedi.
Ercüment Akdeniz, İzmir'de müzisyenleri ziyaret etti | Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Kovid-19 pandemisinden dolayı işsiz kalan, geçim sıkıntısı yüzünden intihara sürüklenen müzisyenlerin durumuna ilişkin görüş alışverişi yapmak için İzmir Müzisyenler Derneğini ziyaret etti.
Ziyarette kültür sanat emekçilerinin ve müzisyenlerin pandemiden dolayı yaşadığı sorunlara değinilirken, örgütlü güçlü bir birlikteliğin önemine vurgu yapıldı.
Ziyarette söz alan İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu, yaşanan müzisyen intiharlarına değinerek, insanların işsizlik, geleceksizlik ve çıkış yolu görememe düşüncesinden dolayı intihar ettiğini söyledi.
“MÜZİK VE SANAT YAŞAMSAL İHTİYACIMIZ”
Dernek olarak mültecilerle de dayanışma içinde olduklarını ifade eden Çaparoğlu, “Suriyeli mülteciler yıkılacak durumda bir evde kalıyordu. Ben de bağlama çalmaya başladım, herkes dondu müzik dinledi. O sırada bile müzik dinlediler. Müzik ve sanat aslında yaşamsal bir ihtiyacımız. İktidar ise artık sanatı, kültürü pasifize etmeye çalışıyor. Düşmanca bir tutum var” diye konuştu.
Ne işsizlik ödeneği ne mesleki hiçbir kazanımlarının olmadığını aktaran Çaparoğlu, “Şu an 300-400 bin müzik emekçisi zor durumda” dedi.
“Birincisi müzisyenlerin hak, hukuku mücadelesi ikincisi ise mülteciler. Biz hayati müzikle birleştirmek istiyoruz. Böyle yola çıktık. Sadece mültecilerle de değil hayvan barınakları, cezaevleri, çocuk yuvaları, dezavantajlı her yerde etkinlikler yapıyoruz. Bu bağlamda da en görünür mülteciler oldu” diyen Çaparoğlu dernek çalışmalarını anlattı.
"ÇARKLAR DURMADI AMA SANAT DURDU"
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de anlatılan sorunların tüm müzisyenlerin sorunu olduğunu söyledi.
“Pandemi ağır bir süreç olarak seyrediyor. Bir yılı geride bıraktık. İktidarın fikri sermayeye hizmet ediyor, halka hizmet değil. Bu da çok açık görüldü. Çünkü fabrikalar hiç durmadı, çarklar hiç durmadı. Kovid ölümleri de durmadı, vakalarda durmadı ama sanat durdu” diyen Akdeniz pandemide kültür sanat emekçileri ve müzisyenlerin yaşadığı sorunlara değindi.
Akdeniz, “Zenginlerle fakirler arasındaki uçurum iyice artmış durumda. Zenginler yoksullaşmamış parasına para katmış, kâr oranları ortada. Hepsi 2020 yılını kârla kapatmış. Ama insanlar aç. Bütün bu fedakarlıkların, bütün bu ölümlerin, ödenen bedellerin, hastalanmaların karşılığı bir avuç sermaye sınıfının zenginleşmesi olmamalı” dedi.
"SANAT SUSARSA TOPLUMUN RUHU SUSAR"
Hükümetin sanatın yapılmamasını istemediğini söyleyen Akdeniz, “Çarkları yanında sanat, üretimin yanında sanat toplumun ruhudur. Sanat susarsa toplumun ruhu susar, kurumaya başlar. Sanatın o açıdan canlandırılması, sanatçının desteklenmesi gerek. Biz açıkça parti olarak her yerde söylüyoruz; müzisyenlerin kayıt dışı çalışma şartları ortadan kaldırılmalı, meslek tanımı açık hale getirilmelidir. Bunun pandemi sürecinde hızlandırılması gerekiyor. Güvenceli, denetlenebilir ve desteklenebilir bir meslek haline getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
AKDENİZ’DEN BİRLEŞİK MÜCADELE VURGUSU
Akdeniz, “1 Mayıs’a giderken başta işçi sınıfı, emekçiler olmak üzere mağdur olmuş bütün kesimlerin birleşik bir mücadelesini örmek ve bu mücadelenin bir halka olarak da 1 Mayıs’ta bunu iktidara göstermek gerekli” dedi. (İzmir/EVRENSEL)