Myanmar'da darbe karşıtı komite, askeri hükümete karşı sivil hükümet kurdu
Eski Myanmar Devlet Başkanı Win Myint, kabinede yeniden "devlet başkanı" olarak yer alırken ülkenin gözaltındaki eski fiili lideri Aung San Suu Çii de "Devlet Danışmanı" olarak görevlendirildi.
![Myanmar'da darbe karşıtı komite, askeri hükümete karşı sivil hükümet kurdu](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/183473.jpg)
Fotoğraf: AA
İLGİLİ HABERLER
![Myanmar'da 500'den fazla kişi protestolar sırasında öldürüldü](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/181581.jpg)
Myanmar'da 500'den fazla kişi protestolar sırasında öldürüldü
![Myanmar'da darbe karşıtı eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 706'ya çıktı](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/183107.jpg)
Myanmar'da darbe karşıtı eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 706'ya çıktı
![Myanmar'da darbe karşıtı gösterilerde ölen sivillerin sayısı 701'e çıktı](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/182332.jpg)
Myanmar'da darbe karşıtı gösterilerde ölen sivillerin sayısı 701'e çıktı
Myanmar'da askeri darbe karşıtı muhalif milletvekillerince seçilmiş hükümeti geri getirmek üzere kurulan Ulusal Meclisi Temsil Komitesi (CRPH), askeri hükümete karşı sivil hükümet kurduklarını duyurdu.
AA'nın CRPH'den yapılan yazılı açıklamaya dayandırarak verdiği bilgiye göre, "2020'deki seçimlerin ardından halkın verdiği yetkiye dayanarak seçilmiş milletvekillerinden oluşan Ulusal Birlik Hükümetinin (NUG) kuruluşunu ilan ediyoruz." ifadesi yer aldı. Ulusal Birlik Hükümetinin 15 isimli kabine listesi de açıklamada ilan edildi.
SUU Çİİ, HÜKÜMETİN KABİNESİNDE
Eski Myanmar Devlet Başkanı Win Myint, kabinede yeniden "devlet başkanı" olarak yer alırken ülkenin gözaltındaki eski fiili lideri Aung San Suu Çii de "Devlet Danışmanı" olarak görevlendirildi.
Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) üst yöneticilerinden Mahn Win Khaing Than kabinede "başbakan" olarak yer aldı.
1 Şubat darbesinden sonra seçilmiş milletvekillerince kurulan CRPH, 1 Nisan'da Myanmar ordusunun 2008'de yaptığı yürürlükteki anayasayı tanımadıklarını duyurmuştu.
Komite, sivil hükümet kurma çalışmalarının nisanın ilk haftasında tamamlanacağını açıklamıştı.
NE OLMUŞTU?
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
Ülkede geniş katılımlı eylemler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et