Eğitim Sen: Görevinden atılan Dr. Meltem Kayıran'ın yanındayız
Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi, Doç. Dr. Meltem Kayıran için basın açıklaması yaptı.
Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi'nin Doç. Dr. Meltem Kayıran için yaptığı açıklama | Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi, Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın maruz bırakıldığı hukuksuzluklarla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Kayıran’a yönelik yapılanların bir anlamıyla OHAL ihraçlarının devamı niteliğinde olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Meltem Hoca’nın yeniden okuluna ve öğrencilerine kavuşması için, üniversitelerdeki atama-yükseltme kararlarının keyfi biçimde belirlenmesine son verilmesi için, her kademedeki öğretim elemanlarının güvenceli hale getirilmesi için tüm gücümüzle ve tüm yolları deneyerek mücadele edeceğiz” denildi.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesindeki görevinden atılan Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın karşı karşıya kaldığı hukuksuzlukları dile getirmek için Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube Başkanı Mutlu Arslan ve Doç. Dr. Meltem Kayıran tarafından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Meltem Kayıran’ın doçent unvanı kazandığı 2017 yılından bu yana Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü’nün talep ettiği tüm Doçentlik kadroları, rektörlüğün Siyasal Bilgiler Fakültesindeki öğretim üyelerine yönelik tavrı nedeniyle, fakülteye tahsis edilmediği belirtilen açıklamada, “Bunun sonucunda Meltem Kayıran hak ettiği Doçentlik kadrosuna atanmamıştır. Bunun yerine bir alt kadro olan Dr. Öğretim Üyeliği kadrosuna yeniden atanabilmesi için dosya teslim etmesi istenmiştir. Meltem Kayıran bu keyfi işleyişe razı olmadığı için, hak ettiği kadroya atanmamasını doğru bulmadığı için ve güvencesizliğin akademisyenler üzerinde sopa olarak kullanılmasına itiraz ettiği için bir alt kadro için istenen dosyayı teslim etmemiştir” ifadeleri yer aldı.
"MELTEM HOCA’YA YAPILAN OHAL İHRAÇLARININ DEVAMI NİTELİĞİNDE"
Açıklamada, “Akademisyenlere yönelik en büyük mobbinglerden biri olan bu baskıya karşı Meltem Hoca’nın gösterdiği tavır ve bundan sonra hep birlikte sürdüreceğimiz hukuki mücadele, tüm akademisyenler açısından örnek olacaktır. Bu örnek tavır karşısında Siyasal Bilgiler Fakültesi Yönetim Kurulu’nun 22 Mart 2021 tarihli kararı, Fakülte Dekanlığı’nın 24 Mart 2021 tarihli teklifi ve Üniversite Rektörlüğünün 9 Nisan 2021 tarihli oluru ile Meltem Kayıran’ın Ankara Üniversitesi ile ilişiği 14 Nisan 2021 itibarıyla kesilmiştir. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığı’nın Siyasal Bilgiler Fakültesinde bulunan öğretim üyelerine karşı tutumları göz önünde bulundurulduğunda bu karar üzücü olsa da şaşırtıcı olmamıştır. Bildiğiniz gibi 2016 ve 2017 yıllarında yayınlanan Olağanüstü Hal KHK’leri ile Ankara Üniversitesinden toplam 90 akademisyen ihraç edilmişti. Bunların 36’sı Siyasal Bilgiler Fakültesinde görev yapıyordu. Ülkemizde bir eşi daha olmayan bu büyük çaplı tasfiye süreci sonrasında ihraçlarla dayanışma ilişkilerinin sürdürülmesinde, fakültenin eleştirel-akademik geleneğinin ayakta tutulmasında ve sendikal faaliyetlerin aksatılmadan yürütülmesinde en fazla emeği olan isimlerden birisi Meltem Hoca'ydı. Bu nedende hocamıza yönelik bu tavır, bir anlamıyla OHAL ihraçlarının devamı niteliğindedir. Ve bu karar, sadece Meltem Hoca'yı cezalandırmayı değil, üniversitede kalan diğer akademisyen arkadaşlarımızın da gözünü korkutmayı amaçlamaktadır” denildi.
ÜNİVERSİTE BİLEŞENLERİ VE KAMUOYUNA MÜCADELEYE DESTEK ÇAĞRISI
Bölümler tarafından yapılan açıklamalar sonucunda, fakülte yönetim kurulu tarafından alınan karar öncesinde Meltem Hoca’nın kadrosunun bulunduğu maliye bölümünden görüş alınmadığı ortaya çıktığı aktarılan açıklamada, “Üstelik Meltem Hoca’nın ilişiğinin kesilmesi üzerine Maliye Bölümü tarafından yapılan açıklamada Meltem Hocanın bölümdeki akademik faaliyetlerin sürdürülmesi için ne kadar gerekli ve önemli olduğunun altı açık biçimde çizilmiştir.Meltem Hoca’nın yeniden okuluna ve öğrencilerine kavuşması için, üniversitelerdeki atama-yükseltme kararlarının keyfi biçimde belirlenmesine son verilmesi için, her kademedeki öğretim elemanlarının güvenceli hale getirilmesi için tüm gücümüzle ve tüm yolları deneyerek mücadele edeceğiz. Türkiye çapında kadro bekleyen on binlerce akademisyenin sorununun çözülmesi için YÖK ve TBMM nezdinde girişimlerde bulunacağız. Meltem Hoca’mızla ilgili verilen kararı en kısa zamanda yargıya taşıyacağız. Bu süreçte hukuksuzluk yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız.Tüm üniversite bileşenlerini ve kamuoyunu bu sürece katkı vermeye, mücadelemize destek olmaya davet ediyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)