IPI: Pandemi sürecinde 620 basın özgürlüğü ihlali kaydedildi
Uluslararası Basın Enstitüsü, 5 Şubat 2020'den beri, dünya çapında 620 basın özgürlüğü ihlali kaydetti.
Fotoğraf: Vanilla Bear Films/Unsplash
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana yani 5 Şubat 2020'den beri, dünya çapında 620 basın özgürlüğü ihlali kaydetti. IPI verileri, medya kuruluşlarının ve gazetecilerin benzeri görülmemiş bir sağlık krizi hakkında haber yaparken taciz ve saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını gösteriyor.
IPI, 5 Şubat 2020'den beri, dünya çapında 620 basın özgürlüğü ihlali kaydetti. Bu haberlerin yaklaşık yüzde 34'ü gazetecilere yönelik fiziksel ve sözlü saldırılarla ilgiliyken, yüzde 33,5'i gazetecilerin tutuklanması veya hükümetler tarafından gazeteciler ve medya kuruluşlarına yöneltilen suçlamalar hakkındaydı. Tüm ihlal vakalarının yaklaşık yüzde 14'ü, hükümetler tarafından dayatılan bilgilere erişim kısıtlamalarıyla ilgili.
"TÜRKİYE’DE GAZETECİLER ENFEKSİYON TEHDİDİNE RAĞMEN CEZAEVİNDE"
Avrupa'da gazetecilere yönelik endişe verici sayıda fiziksel ve sözlü saldırı kaydedildi. Yüzde 80'inden fazlası halkın oluşturduğu toplam 106 saldırı vakası kaydedildi. Avrupa ile ilgili yakın tarihli bir IPI brifinginde yeni acil durum kısıtlamalarının olduğu ülkeler olarak Macaristan, Romanya, İspanya, Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek yer alıyor.
Şu anda cezaevinde 64 gazeteci bulunan Türkiye, cezaevinde enfeksiyon tehdidine rağmen insan hakları örgütlerinin onları serbest bırakma çağrılarına kulak vermeyi reddetti.
ASYA-PASİFİK’TE 200 İHLAL
Verilerin bölgesel olarak ayrıştırılması, tutuklamalar ve suçlamalarla ilgili en fazla ihlal Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşti. Genel olarak, Asya'dan pandemiyle bağlantılı yaklaşık 200 ihlal bildirildi. Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Nepal’de pandemiyi ve sonuçlarını haber yaptıkları için 71 kadar gazeteci tutuklamalar ve suçlamalarla karşı karşıya kalırken, 32 gazeteci fiziksel saldırı ve sözlü tehdide maruz kaldı. 84 vaka ile Hindistan, bölgedeki en fazla sayıda ihlalden sorumluydu. Hindistan hükümeti, bağımsız medyanın hükümeti eleştirmesini ve pandemi hakkında haber yapmasını önlemek için çeşitli taktiklere başvurdu. Komşu Bangladeş ve Nepal'de birkaç gazeteci tutuklandı ve haklarında dava açıldı.
AFRİKA İKİNCİ SIRADA
Afrika tutuklamalar ve gazeteciler ve medya kuruluşlarına yönelik suçlamalar açısından ikinci sırada yer alıyor. Zimbabwe, Araştırmacı Gazeteci Hopewell Chin'ono da dahil bölgedeki en fazla tutuklamayı bildirdi. İlk olarak geçen yıl Temmuz ayında ve bu yılın Ocak ayında ülkenin sağlık bakanlığı bünyesinde kovid ile ilgili satın alma dolandırıcılığını ifşa ettiği için tutuklandı.
AMERİKA BÖLGESİNDE 117 İHLAL
Amerika bölgesinde ise 31’i gazetecilere yönelik sözlü veya fiziksel saldırı olmak üzere 117 ihlal kaydedildi. 24 gazeteci tutuklandı veya suçlandı; bölgeden 22 kişinin bilgiye erişimini engellediği bildirildi. Venezuela ve Honduras, basın özgürlüğü ihlalleri açısından ilk sıralarda yer aldı. Bazı hükümetler, gazetecilerin ve medya kuruluşlarının krizi kontrol altına almaya yardımcı olmak için gerekli bilgilerin yayılmasında kritik bir rol oynadığını kabul ederken, birçok devlet, medyayı engelleyerek engel oluşturan aşırı önlemler aldı.
GAZETECİLERİ ZORLAYAN DÜZENLEMELER
Bazı ülkelerde, bağımsız medyadan gazetecilerin basın toplantılarına erişimi reddedildi ve medya kuruluşlarını hükümet tarafından sağlanan verileri rapor etmeye zorlayan düzenlemeler yapıldı. Azerbaycan'da hükümet, Kovid-19 hakkında 'yanlış' bilgiler yayımlayan yayınları kovuşturmak için yeni bir yasa çıkardı. Türkmenistan, Kovid-19 kelimesinin kullanımını yasakladı.
Son zamanlarda, Malezya hükümeti, salgın veya olağanüstü hal hakkında “yalan haberler” için üç yıla kadar hapis cezası öngören gerici yeni bir düzenleme getirmek için olağanüstü hal yetkilerinden yararlandı.
Rusya, “yanlış bilgi” yaymaktan 21.000 avroya kadar para cezası ve 5 yıl hapis cezası öngören bir yasa çıkardı. Cezayir, Bolivya, Kamboçya ve Özbekistan gibi diğer ülkeler de benzer önlemler aldı. (MEDYA SERVİSİ)