Tapulu araziden yol geçiren firma: Çok acelemiz vardı, en uygun yer burayı bulduk
İzmir'de TOKİ ihalesini alan firma tapulu araziden izinsiz yol geçirme nedenini "Çok acelemiz vardı, en uygun yer olarak burayı bulduk" diyerek açıklamaya çalıştı.
Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Mahallesi sınırlarında yapılmak istenen TOKİ konutları için iş makineleri 10 Nisan Cumartesi günü köylülerin tapulu arazilerine girerek inşaat çalışması için yol açtı.
ÇED raporu beklenmeden ve vatandaşlara haber bile verilmeden başlayan çalışmalara tepki gösteren arazi sahipleri, yol çalışmasını durdurarak yasal süreci başlattı.
"BİZE SORMADAN TAPULU ARAZİMİZDE YOL ÇALIŞMASINA BAŞLAMIŞLAR"
Tapulu arazisinde yapılan yol çalışmasından sonradan haberi olduğunu aktaran Uzundereli Fatma Sarıkaya, “Biz daha önce TOKİ konut ve üniversitesi planlarıyla ilgili sürdürülen çalışmalarda yerleşim yerlerimize ait ve sahip olduğumuz tapulu arazilerin imar plan dahiline alınmamasından dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dilekçemizi verdik. Projenin bizim arazimizle ilgisi yok. Ama çalışmalar için yol gerekli diye bize sormadan tapulu arazimizde yol çalışmasına başlamışlar” dedi.
"HAKKIMIZI GASBETTİLER"
Yol çalışması esnasında görevlilerle arasında geçen konuşmayı Sarıkaya şu şekilde anlattı: “Kimden izin aldınız diye sorduğumda ‘Bu yol bizim için çok gerekliydi. İhaleyi aldık çok acelemiz var. Araçlarımızın da buradan geçebilmesi için çevre taraması yaptık en uygun yer burayı bulduk’ dediler. Hukuki herhangi bir çalışma yapmadan bizim haklarımızı gasbederek girdiklerini itiraf etti bir yerde. Özür dilediler. Ama bu durum özürle düzelecek bir şey değil.”
"MADDİ MANEVİ BU SORUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUM"
Yol çalışmasının başladığını duyduktan hemen sonra gerekli makamlara şikayette bulunduklarını ve çalışmayı durdurduklarını belirten Sarıkaya, “Açılan yerden dolayı zarar göreceğim endişesi var. Maddi manevi bu sorunun çözülmesini istiyorum. Buranın şimdi ne olacağını bilmiyoruz. Ama hakkımızı arayacağız” diyerek yasal süreci de başlattıklarını söyledi.
"ARAZİMİZDE YOL AÇMIŞLAR, MAĞDURUZ"
Bir diğer arazi sahibi Ali Barat ise yol çalışmasını bir komşusundan duyduğunu söyledi. Sokağa çıkma yasağının olduğu günde bu çalışmanın yapılmasının farklı bir amacı olduğunu söyleyen Barat, “Cumartesi günü çalışmanın olduğunu öğrendik. Zaten sokağa çıkma yasağı var. Bir komşu görmüş, geldi söyledi. Birileri görüp söylemese yolu yapıp kullanacaklardı” dedi.
Polise ve zabıtaya şikayet ederek çalışmayı durdurduklarını ifade eden Barat, “Arazimizde yolu açmışlar, biz bu durumdan dolayı mağduruz. Kimse bize bilgi vermedi. Bir seferlik diyorlar ama yolu açsalar kullanacaklar. Gerekli mevkilere söyledik, mahkemeye verdik. Şikayet ettik şu an çalışma yok” diye konuştu.
UZUNDERE KÖYÜNE İMAR YOK, KÖYE YAKIN TOKİ’YE İMAR VAR
Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Avukatı Naciye Gür de Uzunderelilerin uzun zamandır imar sorunlarıyla uğraştığını söyledi. “Buralar ciddi parseller, biri 12 diğeri 8 dönem arazi. 100-200 metre alanlardan söz etmiyoruz” diyen Gür yol çalışması yapan firmanın verdiği zarara dikkat çekti.
Köyün imar planlarında eksiklikler olduğunu ancak hemen yukarısında kalan arazilerin TOKİ konut projesine açılmasını eleştiren Gür, “Uzundere’de yaşayan insanlar evlerini nasıl yapacaklarını, hangi imar planına göre yapacaklarını bilmiyor. Ama köyün hemen yakınına ciddi büyüklükte konut ve üniversite alanı içim imar hakkı veriyorsun. Bu uygulamalara zaten vatandaş itiraz etti” diye konuştu.
"BURADAKİ HUKUKSUZLUĞUN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ"
Gür, “ÇED raporu yayımlandığı günün ertesi günü özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu gün iş makineleriyle gelip çalışmaya başlanması kabul edilemez. İtiraz ve hukuki süreç devam ederken ÇED süreci başladı. Bir acele var. Ama hukuka uygun hareket edip usulü neyse onu uygulamak zorundalar. İtiraza yanıt verip süreci ondan sonra işletseler bir derece anlaşılır ama bu kabul edilemez bir durum. Ciddi büyüklükteki iki ayrı taşınmaza ciddi zarar söz konusu. Tekrar geriye dönüştürülmesi de olası gibi durmuyor. Ciddi bir maddi zarardan söz ediliyor. Hukuki sürece başladık. Aynı gün gerekli şekilde işlemi durdurduk. Gereğinin yapılmasını istedik resmi makamlardan. Bunu takip edeceğiz. Yasal süreçlerin takipçisi olacağız. İtiraz süreci değerlendirmesi tamamlandığında davamızı açacağız. Buradaki hukuksuzluğun giderilmesini istiyoruz” dedi.