16 Nisan 2021 22:04

CHP Milletvekili Süleyman Girgin'den kanun teklifi: Kod-29'a ön denetim getirilsin

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, işverenlerin Kod-29'u keyfi şekilde kullanarak işçilerin hayatıyla oynadığını belirterek "Kod-29'a ön denetim getirilmesi" için kanun teklifi verdi.

Süleyman Girgin | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, TBMM’de gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Kod-29 zulmünü gündeme getirerek verdiği kanun teklifini anlattı.

Girgin, Kod-29'un işçiler için kıyımın ve kapının önüne konulmanın yeni adı olduğunu vurgulayarak "İşveren kârı düştüğünde, işçiler greve çıktığında, işçiler sendikal örgütlenme yaptığında Kod-29’u bahane ederek işçilerimizi kapının önüne koyuyor" dedi. 

"İŞÇİ PANDEMİNİN ORTASINDA AÇLIĞA TERK EDİLİYOR"

CHP Milletvekili Girgin, sözlerine şöyle devam etti:

"Küresel koronavirüs salgını nedeniyle, Nisan 2020’de, 4857 sayılı İş Kanunu’na geçici 10. maddenin eklenmesiyle işverenlere geçerli nedenle işten çıkarma yasağı getirilmişti. Bu düzenlemeye göre işveren işçiyi pandemi boyunca 'Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri'ne dayalı durumlar hariç çıkaramaz.

Sözde işten çıkarma yasağı, işçiler için kanayan bir yaraya dönüşmüş, işverenin bütün işten çıkarmaları tazminatsız biçimde yapmasına imkân tanımıştır. İşverenler, yasaların ona sunduğu mucize bir fesih biçimiyle işçileri ihbar ve kıdem tazminatlarını bile ödemeksizin işten çıkarmaya başladı. Kod-29’a göre işten çıkarılan işçi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı alamadığı gibi işsizlik sigortasından da yararlanamıyor. Yani pandeminin ortasında, ailesiyle birlikte, açlığa terk ediliyor.”

"DENETİM YAPILMAYACAKSA KOD DEĞİŞTİRMENİN ANLAMI NE?"

Girgin, kamuoyunda yükselen tepkilerden sonra, Sosyal Güvenlik Kurumunun Kod-29 üzerinde şeklen bir düzenlemeye gittiğini belirterek "Şimdi sorulacak soru şu: Bunca hak gasbına karşı denetim yapılmayacaksa kod değiştirmenin ne anlamı var? İşçilerin, Kod-29’la veya belirlenen yeni bir kodla atılmalarının farkı ne? SGK’nın bu yeni düzenlemesi de hiçbir yaraya merhem olmadı.” dedi.

Girgin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çalışma hayatında devletin en önemli görevi zayıf olan işçinin işverene karşı korunmasıdır. Bu nedenle, işçinin siciline kara bir leke olarak işlenen, çıkarılan işçinin savunması alınmadan, işçinin işsizlik ödeneğinden yararlanmasını engelleyen, işten çıkarma hakkında inceleme yapılmadan hayata geçen bu fesih biçiminin işverenlerce kötü kullanımını engellemek için kanun teklifi verdik.

Bu kanun teklifiyle, İş Kanunu 25/2’nin işverenlerce kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi ve işçinin korunması için iş müfettişlerince incelenmesi ve önleyici bir ön denetim sistemini hayata geçirme hedeflenmiştir. Diğer yandan, teklifimizde, İş Kanunu 25/2 gerekçesiyle işten çıkarılan işçinin de kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği almasına yönelik bir düzenleme de yapılmıştır.”

(İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

KESK ESM Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan Kovid-19'dan hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Tunus açıklarında batan teknede 1'i çocuk 41 göçmen hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa