17 Nisan 2021 04:20

Dr. Emrah Kırımlı: Yeterli imkan ve aşı yok, vatandaşı neye ikna edeceksiniz?

Sağlık Bakanı "Aşı için ikna ekibi kuracağız" dedi. Sağlıkçılar ise sorunun "ikna" olmadığını, randevu sisteminin zor olduğunu ve aşı temininin yetersiz olduğunu söylüyor.

ARŞİV | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Zeliş IRMAK
İstanbul

Aşılamada yaşanan belirsizliklerin yanı sıra aşı sırası gelmesine rağmen aşısını yaptırmayanların oranı aşı karşıtlığını yeniden gündeme taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının yüzde 14’ü, 65 yaş üstünün yüzde 23,6’sı halen aşı yaptırmadı. Randevusuna gitmeyenler nedeniyle aşılar çöpe gitmedi. Aşı yaptırmayanların ikna edilmesi ve aşı olmalarını sağlamak için ikna ekibi kuracağız" dedi.

Sağlık Bakanı'nın açıklamalarını değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı, "Salgınla ilgili her şeyde Sağlık Bakanı sorumluluğu vatandaşın sırtına attı. Bu meselede de öyle. İnsanlar aşı olmak istiyorlar, randevu alamıyorlar. Aşı yok ki ortada.  Neye ikna edecekler bilmiyorum" dedi.

"Aşı olmayanları aradık, ikna olan oldu. Aşı iknası nasıl olacak? Damacanayla su satmıyoruz, gel bizim suyumuz daha güzel, bizden al demiyoruz" diyen Kırımlı, "Şu an bir insanın aşı olabilmesi için internet kullanabiliyor olması lazım, akıllı telefonu olması lazım, 182’yi arayarak neredeyse 1,5 saat beklemesi lazım, randevuyu alınca formu doldurması lazım, ikinci randevu için aynı şeyleri bir daha yapması lazım... Patates dağıtılıyor şimdi, patates almak için randevu mu alınıyor? Vatandaşlık belgesi mi isteniyor? Gidiyorsunuz alıyorsunuz. Hasta gelip aşı olmak istiyorum dediğinde olabilmeli" sözleriyle sürecin zorluğuna dikkat çekti.

Aşı olmaya giden ama aşı olmadığı için geri dönmek zorunda kalan vatandaşlar olduğunu hatırlatan Kırımlı, bu olumsuzlukların tereddütlü insanları aşı olmamaya ittiğini söyledi.

"AŞI YAPMAK İÇİN YER SAĞLANMALI"

Aile hekimliklerinin fiziki koşullarına da dikkat çeken Kırımlı, "Aşı yaptığım yerde bir tane koridor var. Orada kaç kişiyi bekletebiliriz? Vakalar da bu kadar artmışken... Sağlık için daha az randevu açmak zorunda kalıyoruz. Aşı yapmak için yer sağlansa aşı yapılır" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Nisan'da yaptığı açıklamada, “Yakın zamanda hem tedarik yoluyla aşı çeşitliliğini sağlayarak hem de yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığını gerçekleştireceğiz” dedi, haziran ayında Türkiye’nin elinde yoğun bir aşı olacağını söyledi.

Kırımlı, "Nisanda 50 milyon aşı gelecekti, nerede? Aşıya ikna edeceğiz diyorlar. Aşı var mı, aşı yapacak yerimiz var mı, aşı yapacak yeterli insan sayımız var mı? Tek sorunumuz 'ikna olmamış' vatandaşlar mı?" diye sordu.

Aşı karşıtlığına dikkat çeken Kırımlı, "Yıllardır uğraşıyoruz aşı karşıtlarıyla. Aşı karşıtı siteler açık duruyor. 'Aşı olmayın' diyen sağlıkçılara ceza mı verildi? İkna edeceklerse önce ‘aşı olmayın’ diyenlerden başlasınlar. Facebook’ta onlarca aşı karşıtı grup var, ikna olmayan hastalarımız oralardan ikna olmuyor. Ceza verilmiyor kimseye. 128 milyar dolar nerede, diye pankart asıyorsunuz hemen içerdesiniz. Hangisi daha büyük halk sağlığı sorunu? O pankartı asmak mı, aşı tereddüttü yaratmak mı? Bu işin sorumluluğunu da insanlara attılar. Böyle olmaz" dedi.

Dr. Kırımlı olması gerekeni şöyle anlattı: "Aşı yasasının çıkması gerekir, aşı kampanyası yapılması gerekir. Elimizde aşı olması, aşı yapacak aile sağlığı merkezlerinin güçlendirilmesi gerekir. İnsanların aşı olmamasının nedeni ikna olmamak değil. Aşı yaptırmayan varsa bunun sorumlusu ne vatandaştır ne de sağlıkçılar."

"Hastalandığımız için biz suçluyuz, maske takmadığımız için biz suçluyuz, aşı olmadığımız için biz suçluyuz" sözleriyle tepki gösteren Kırımlı, "Mutasyon arttıkça elinizdeki aşıların gücü de azalıyor. Mutasyon arttıkça filmi baştan saracağız, aynı emeği bir daha vereceğiz. Bu kez güven daha çok kırılacak" uyarısı yaptı.

"NEDEN AŞI YAPTIRILMADIĞINI ÖĞRENMELİYİZ"

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş ise aşılamanın Türkiye genelinde yavaş gittiğini hatırlattı, “Bu ülkede hızlı bir şekilde günlük 1,5-2 milyon aşı yapılabilir durumda iken şu an için bu hız çok yavaş. Neredeyse nüfusun yüzde 10’u bile iki doz aşıya ulaşabilmiş durumda değil. Bu hızla giderse aşılamaya gerek kalmayacak, çünkü toplumun pek çoğu hastalanmış olacak” dedi. Aşıya hız verebilecek gücün olduğunu söyleyen Menteş, “Bunun için aşı temin edilmesi lazım. Aşı verilmeli ya da MHRS’den yeni aşı sistemleri açılmalı ki insanlar gelsin ve aşılayabilelim” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Tunus açıklarında batan teknede 1'i çocuk 41 göçmen hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Çankaya’da inşaat kazısı nedeniyle toprak kayması yaşandı bir apartman tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa