Öğrenciler "her şantiyeye bir şef" kampanyasını destekliyor
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) başlatmış olduğu ‘Her Şantiyeye Bir Şef’ kampanyasını Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile konuştuk.
Fotoğraf: İMO
Melike YILDIRIM
Sema SAPITMAZ
Adana
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) başlatmış olduğu "Her Şantiyeye Bir Şef" kampanyası, inşaat mühendisliği alanında istihdamın artırılması, yapıların güvenilir ve depreme dayanıklı olması gibi talepleri içerisinde barındırıyor. İMO bu kampanya ile aynı zamanda işçi sağlığı ve iş güvenliği konularını da ele alırken illerde şubeler kampanya çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. İMO Adana Şubesi’de kentte çalışmalarını sürdürürken bu kampanyanın özellikle mühendis adayı öğrencilerin sahiplenmesinin önemine dikkat çekmiş, genç-İMO üyeleriyle online olarak bir araya gelmişti. Bizde Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile bu kampanyayı konuşarak görüşlerini aldık. Mesleklerinin itibarının ve etkinliğinin azaldığını dile getiren öğrenciler, güvenli yapılar inşa edebilmek ve meslekte işsizliğin de azalması için kampanyanın önemine dikkat çekti.
MEVZUAT DEĞİŞTİRİLSİN KONUSU VE NİTELİĞİNE GÖRE HER ŞANTİYEYİ EN AZ BİR ŞEF YÖNETSİN
‘’Her geçen gün inşaat mühendislerinin itibarı ve etkinliği azalırken diğer yandan depreme dayanıksız ve yönetmeliğe aykırı bina sayısı artıyor’’ diyerek kampanyayı desteklediğini belirten 4. sınıf öğrencisi Mehmet Aras, işleyişteki aksaklıklara dikkat çekti: ‘’İnşaat yapılırken müteahhitlerin şantiye şefinin imza parasını ödedikten sonra bütün sorumluluk şantiye şefine yükleniyor ve yeterli denetimler olmadığı için rahat rahat malzemeden çalabiliyorlar’’ dedi. Bu uygulamanın işsizliğini de artırdığını dile getiren Aras, ‘’Ayrıca bu kadar mezun inşaat mühendisi varken bir mühendise 5 imza yetkisi vermek hem işsizliği artırıyor hem de mühendislerin daha ucuza çalıştırılmasına yol açıyor. Şantiye şefliği tam zamanlı çalışmayı gerektiren bir pozisyon o yüzden mevzuat değiştirilsin, konusu ve niteliğine göre her şantiyeyi en az bir şef yönetsin’’ diyerek taleplerini dile getirdi.
"DAHA GÜVENİLİR VE SAĞLAM YAPILAR İÇİN KAMPANYA UYGULANMALI"
Güvenli yapılar için bu uygulamanın bir zorunluluk olduğunu işaret eden 4. Sınıf öğrencisi Can Torun ise, ‘’Bu sayede küçük veya büyük iş sahası demeden daha güvenli ve sağlam yapılar yapılabilir. Tabi bununla sadece bir şantiyeye bir şef ile yetinilmemeli, denetimin ve güvensiz yapı inşa edenlere cezaların arttırılması gerekiyor’’ dedi. Ülkede yaşadığımız depremlere de değinen Torun, ‘’Bu uygulamanın gerekliliğini depremlerde can ve mal kayıplarının yaşanması en iyi şekilde anlatıyor ve bunun uygulanmasını zorunlu kılıyor’’ diye konuştu.
“FİRMALAR BİR ŞEFİN YAPMASI GEREKENDEN DAHA FAZLA İŞ YAPTIRIYORLAR”
4. sınıf öğrencisi Zehra Döner ise kampanyaya da gerek kalmadan normal şartlar altında da bir şefin bir şantiyede çalışması gerektiğini ifade ederken ‘’Ülkemizde bir firma bünyesinde bir şef çalıştırarak sadece bir şefin yapabileceklerinden daha fazla iş yaptırıyorlar’’ diye belirtti. Genç işsizliğine de değinen Döner, ‘’Üstelik firmalar bunu yaparak genç mühendislerin de önünü kapatıyor. Bunlar kesinlikle denetlenmeli ve kampanyadaki talepler uygulanmalıdır’’ dedi.