Adaların Atları Platformu: İBB’nin Dörtyol’a gönderdiği 50 değil 100 at kayıp
Adaların Atları Platformu sordu: İBB’nin Dörtyol’a gönderdiği 50 değil 100 at kayıp. 17 ile gönderilen 860 at nerede?
Fotoğraf: Burcu Gök
Adaların Atları Platformu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Adalar’dan satın alınarak Hatay Dörtyol Belediyesine gönderilen atların kayıp olduğunu açıkladı.
İBB’nin Adalar’daki faytonların kaldırılmasıyla devraldığı 1177 attan 50 tanesi MHP’li Dörtyol Belediyesi’ne verilmişti.
— İBB Haber (@ibbhaberleri) April 16, 2021
Belediye, İBB’nin “atlar nerede?” sorusuna yanıt veremeyince atların kaybolduğu ortaya çıktı. İBB suç duyurusunda bulundu. pic.twitter.com/nYndCTujk6
Adaların Atları Platformu konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İBB’yi atları ‘sahiplendirme’ adı altında bu şekilde dağıtmanın sakıncaları konusunda uyarmıştık. 5 Haziran 2020’de başlayıp Ekim ayına kadar devam eden at dağıtımını Büyükada’da sahadan takip edip hangi tarihte nereye kaç at gönderildiğini şeffaf bir şekilde paylaştık.
İBB veya başka kaynaklar atların gönderildiği yerleri bu şekilde açıklamış değil. Bizim kayıtlarımıza göre Hatay Dörtyol’a 50 değil, 100 at gönderildi. 13 Ağustos ve 18 Ağustos 2020’de 50’şer at, dört TIR seferi ile Adalar’dan Dörtyol’a taşındı.
Dörtyol’a gönderilen 100 attan 10’unun, gönderildikten sonraki ilk günlerde öldüğünü biliyoruz. Bu ölümler hastalıktan değil, yalnızca stresten oldu. Alıştığı yerden ayrılmanın ve atlara hiç uygun olmayan şekilde TIR’la taşınmanın, kapalı TIR dorsesinde saatlerce yolculuk yapmanın sonucu budur.”
DENETİMLER YAPILMIYOR
Anlaşmayla ilgili detaylar paylaşan Platform, “İBB’nin atları ‘sahiplendirme’ adı altında ücretsiz olarak gönderdiği yerlerle yaptığı protokole göre, alıcıların atlara en az 1 yıl süreyle bakmaları gerekiyor. Anlaşmalara göre İBB bu atları 6 ayda bir, yılda 2 kere olmak üzere kendisi yerinde denetleyecek. Bu denetimlerin yapılıp yapılmadığına dair bugüne dek resmi kanallardan sorduğumuz sorulara doyurucu yanıt alamadık. İBB, denetimin ilçe tarım müdürlüklerince yapılacağını bildirdi. Oysa, atları bu bölgelere gönderen İBB onların sağlıklı şartlarda bakılmasını sağlamaktan bizzat sorumludur ve denetleme sözü vermiştir. İBB’nin, kendi verdiği rakamlarla 860 atı gönderdiği yerlerin tamamında denetim yapması, tüm denetim sonuçlarını açıklaması gerekir. Denetimlerin, atların ada dışına gönderildiği tarihten 6 ay sonrasında, Aralık 2020’de başlamış olması gerekirdi” ifadelerini kullandı.
Platform, Adalar’dan çip okuma cihazıyla çipleri kaydedilerek gönderilen atların, gönderildikleri yerde alıcılar (belediyeler) tarafından aynı şekilde çip kaydı yapılarak ilçe tarım müdürlüklerine kaydedilmediğini de açıkladı.
Platform açıklamasında Adalar’dan en çok at alan belediyeleri sıraladı:
Kastamonu Daday Belediyesi – 109 at
Ardahan Hanak Belediyesi – 140 at
Aydın İncirliova Belediyesi – 100 at
"BELEDİYE ZARARA UĞRATILDI"
“İBB’den, Türkiye’nin 17 iline gönderdiği 860 atın hepsini yerinde denetlemesini istiyoruz” diyen Platform, “Atların çip numaraları bellidir ve Türkiye’nin bütün illerinde bütün atların 31 Aralık 2020 itibarıyla ilçe tarım müdürlüklerine kaydedilmiş olması zorunludur. Bu atları kaydetmeyen, başkalarına devreden bütün belediyeler ve diğer alıcılar hakkında yasal işlem yapılması gerekir. Daha önemlisi, sağ kalan atların bulunması ve güvenli bir şekilde Adalar ilçesine geri getirilmesi gerekir. Hayatını kaybeden tüm atlar için de yetkililere cezai yaptırım uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Adaların Atları Platformu, seyis maaşlarının, yem ücretlerinin, nakliye masraflarının İBB tarafından ödenen 860 atın bedavaya dağıtılması işleminde belediyenin zarara uğratıldığını söyledi.
İBB AÇIKLAMASI: ATLARI SAĞLIKLI ŞEKİLDE TESLİM ETTİK
İBB'nin konuya dair yaptığı açıklamada, Dörtyol Belediyesinin 12 Ağustos 2020 tarihli yazı ile 150 at sahiplenmek istediği ve aynı ay içerisinde yapılan protokol çerçevesinde 100 atın naklinin sağlandığı ifade edildi.
Açıklamanın devamında şöyle denildi:
"Sevkleri gerçekleştirilmeden önce 100 atın Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı tarafından sağlık taramaları yapılmış ve mikroçipleme işlemi gerçekleştirilmiş ve düzenlenen Veteriner Sağlık Raporu ile 100 at Dörtyol belediyesi tarafından belirlenen işletmeye gönderilmiştir. Sevkiyat 50’şerli gruplar halinde iki seferde tamamlanmıştır. Bir sevkiyatta taşınır işlem fişini Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, diğer sevkiyatta ise Dörtyol Belediyesi Memuru Ferhat Erkin imzalayarak sevki yapılan hayvanları teslim almışlardır. Bu noktadan sonra 100 atın mülkiyeti ve sorumluluğu Dörtyol Belediyesine geçmiştir; atların çoğalması, eksilmesi ya da el değiştirmesi yönündeki iş ve işlemler ilgili belediyesi ile yörede görev yapan Tarım ve Orman Bakanlığının ilçe teşkilatı arasında yürütülecek işlemlerdir.” (HABER MERKEZİ)