17 Nisan 2021 11:59

Ford işçisi: Üretim işçi sağlığı için değil, tedarik sıkıntısı olduğu için durdu

"Fabrika 19 Nisan’da duracağını açıkladı. Duruş sebebi ise koronavirüsün yayılması falan değil dünya genelinde yaşanan yarı iketken maddenin tedariğinde yaşanan sıkıntı."

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bir Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Fabrika 19 Nisan’da duracağını açıkladı. Duruş sebebi ise koronavirüsün yayılması falan değil dünya genelinde yaşanan yarı iketken maddenin tedariğinde yaşanan sıkıntı. Önceki günlerde canlı yayınında duruş olmadığını söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, iki-üç sonra çıkıp iki ay duracağımıza dair açıklama yaptı. Ortada sadece duruş olduğu, bu süreyi kendileri için iyileştirme yaparak geçirecekleri belli. Onun dışında bizlerin ücretlerinin nasıl ödeneceği, yıllık izinlerimizin ne olacağı belli değil. Açıklamada yine kişiler üzerinden yayılıyor, ‘biz bir aileyiz’ diyenler hiçbir şekilde çalışanlarına bilgilendirmeyi birinci ağızdan yapmıyor. 

Bize izinlerimizi kullanmak isteyip istemediğimiz sorulmuyor, hepimizin borcu harcı, yaza dair planları var. Sendikamız da yine üç maymunu oynuyor. Şu an her yerde vakalar artmışken, yasaklar varken bu koşullardaki izin bizim dinlenip, eğlenmemize, stres atmamıza mı yarayacak? Yazın herkes tatilini yapabilecekken biz o sıcakta maskelerle ve aşı olmadan çalışıyor olacağız. Önceleri mesai ile aldıkları sayıları şimdilerde virüs olmasına rağmen mesaisiz aynı sayıda çalışanla alıyorlar, fazlasını istiyorlar. Çalışma esnasında mesafe hiç oluyor. Mola alanlarında ağzımızda maskemiz olsa dahi ne yöne bakacağımıza dahi karışıyorlar, yoğun tempoda iç içe çalıştırıyorlar. 

Yine Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerdeki açıklamasında özel sektörü desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Burada yine bir danışıklı dövüş olabilir ve bize kalan tedirginlik oluyor. Bize gelmeyen paralar yine bizim işsizlik fonumuzdan patrona gidebilir. Yine Türk Metal’e sormak lazım virüs başladığında çalışmaktan kaçınma hakkını kullanacağını söyleyenler, oyunlarla anlaşamadık deyip iki saat sonra anlaşan, sürekli dedikodu yayan, mücadele etmek dışında her şeyi yapan sapsarı bir sendika utanmaları bile yok kızarmıyorlar dahi. Yeni projelerde altın verenler bu duruşlar için maaşımızı veremeyecekler mi? Yarınlarda bu izin dönüşü iş yükümüzün artacağı ortadayken, şeffaflık adına hiçbir şey yokken, bizlerin birleşmekten başka bir çaresi var mı? Tüm bu olanları izlemek yerine harekete geçmemiz gerekmiyor mu?

ÖNCEKİ HABER

AKP municipalities have a bright star in the "human trafficking sector"

SONRAKİ HABER

Twitter çöktü, kullanıcılar erişim sorunu yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa