Hacettepeli öğrenciler: Sorunlarımızı sadece 1 Mayıs’ta dile getirmek yetmez
1 Mayıs’a yaklaşırken eğitimde ve çalışma hayatında yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlatan Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, "İşçiler, emekçiler ve öğrenciler haklarını aramalı" dedi.
Fotoğraf: Freepik
Yıldız BOZKURT
Ankara
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri, 1 Mayıs’a giderken eğitimde ve çalışma hayatında yaşadıkları sorunlarını ve taleplerini anlattı. Aile ve Tüketici Bilimleri 3. Sınıf öğrencisi Ercan “Online eğitim koşullarında maddi durumu iyi olan-olmayan her öğrenci sıkıntı yaşadı. Adaletli bir şekilde kimse emeğinin karşılığını alamadı. Ama almaları lazım. Herkes için ulaşılabilir ve adaletli bir eğitimin sağlanmasını istiyorum. Önümüzde 1 Mayıs var. Hem bir işçi hem de aynı anda okumaya çalışan biri olarak sorunlarımızı sadece 1 Mayıs’ da dile getirmek yetmez. Her zaman işçiler ve emekçiler, öğrenciler haklarını aramalıdır” dedi.
Öğrenciler en basit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışmak zorunda kalıyor. Aile ve Tüketici Bilimleri 3. Sınıf öğrencisi Ercan “Bir insanın geçimini sağlayabilmesi için çalışması lazım, para kazanması lazım. Bunun sonucunda da çoğu insan hem çalışıp hem de okumak zorunda kalıyor" diye konuştu. İktisat 1. Sınıf öğrencisi Beyza ise, "Tek başıma yaşadığım için geçinmekte zorlanıyorum bu yüzden çalışmak zorundayım" dedi. Berk ise, ”Öncellikle aileme az da olsa kendi giderlerimi karşılayabilmek ve biraz daha kaliteli yaşayabilmek için aileme yük olmamak istiyorum” diye konuştu. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi son sınıf bir öğrenci ise “Kendi telefon faturam, evin faturaları zaten bir masraf çıkartıyor. Onun dışında akşam arkadaşlarla dışarı çıkarken bile zorlanabiliyorum” dedi.
“İŞ VERENLERDEN ALINMAYAN DESTEĞİ HOCALARDAN DA ALAMIYORUZ”
Öğrenciler, kısıtlı zamanda okurken çalışmanın işe ya da derslere yeterince odaklanamamaya sebep olduğunu söyledi. Ercan, "Çalışıyorum ama verimli bir şekilde değil. Neden? Çünkü derslerim var. Derslere giriyorum ve bu sefer de derslerden verim alamıyorum. Neden? Çünkü işim var. Bunu sadece kendim için söylemiyorum, bunun çoğu kişinin ortak problemi olduğunu düşünüyorum. Arkadaş çevreme ve sınıf arkadaşlarıma baktığımda okurken çalışmak zorunda kaldıklarını görüyorum" şeklinde ifade etti. Pandeminin getirdiği esnek çalışma saatleriyle birlikte çalışan öğrenciler çoğu zaman derslerini ikinci plana atacak kadar yorgun oluyor. Sağlık sektöründe çalışan Beyza, “24 saat nöbet usulü çalışıyorum. Ayda en az 8 nöbet tutmak zorundayım ve arada da personel eğitimleri var. Okuduğum bölüm üst öğrenim sayılmadığı için müdürlük derslerimi ve sınavlarımı ayarlayamıyor. Nöbetlerde fiziksel güç gerektiği için nöbet sonralarında inanılmaz şekilde yorgun oluyorum ve derslere tam katılım sağlayamıyorum hatta neredeyse hiç katılamıyorum. Sınıf arkadaşlarımdan not alarak ve onların ders anlatmasıyla destek olurken eğitimlerim ve nöbet saatlerim sınav programına uymaması yüzünden problemler yaşıyorum. Çalışma şartlarından derslere, online eğitimden şartlarından da işe vakit kalmadığını, bu koşullar altında ve normalde de iş verenlerden alınamayan destek hocalardan da alınamadığını söyleyen Berk, “Örneğin çalıştırdığım takımın bugün hazırlık maçı var fakat sınavım olduğu için ben gidemiyorum. Okurken çalışan öğrencilere kolaylık sağlanabilir bazı konularda zira ben antrenmanım var desem beni ilgilendiren bir durum değil diyecek onlarca hoca tanıyorum" dedi.
“GÜVENCELİ GELECEK İSTİYORUM”
Berk, “Öğrencilerin çalışma şartlarının öğrenilip en azından biraz müsamaha gösterilmesini isterdim” diye konuştu. Ercan ise, “Online eğitim koşullarında maddi durumu iyi olan-olmayan her öğrenci sıkıntı yaşadı. Adaletli bir şekilde kimse emeğinin karşılığını alamadı. Ama almaları lazım. Herkes için ulaşılabilir ve adaletli bir eğitimin sağlanmasını istiyorum. Önümüzde 1 Mayıs var. Hem bir işçi hem de aynı anda okumaya çalışan biri olarak sorunlarımızı sadece 1 Mayıs’ da dile getirmek yetmez. Her zaman işçiler ve emekçiler, öğrenciler haklarını aramalıdır” dedi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyan son sınıf bir öğrenci ise “Sağlam bir muhalefet örgütlenmeli. Her öğrenci eğitim eşit şartlarda ulaşabilmesini istiyorum. Ekonomik olarak rahat bir hayat sürmek ve mezun olduktan sonra güvenceli bir iş istiyorum” dedi.