19 Nisan 2021 16:54

Emek Partisi Rize İl Örgütü: Yaş çay fiyatı 5 TL olmalıdır

2021 yaş çay üretim kampanyasının başlayacağı mayıs ayı öncesi demokratik kitle örgütleri, üreticiler, sendikalar ve siyasi parti temsilcileri kampanya öncesi çayda yaşanan sorunları masaya yatırdı.

Emek Partisi Rize İl Örgütü: Yaş çay fiyatı 5 TL olmalıdır

Fotoğraf: Mustafa Mavi/Evrensel

Gençağa KARAFAZLI
Hüseyin ALTUN

Rize Ziraat Odası 2021 yılı yaş çay fiyatına 4 lira 40 kuruş fiyat isterken, Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Temsilciliği yaş çaya 4 lira 75 kuruş isterken destekleme fiyatının da artırılmasını istedi.

CHP’nin geçen hafta TBMM’ye verdiği “Çayda taban fiyatı belirlensin, özel sektör belirlenen fiyatın altında çay almasın” önergesi ise AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

Üreticilere birleşme ve mücadele etme çağrısı yapan Emek Partisi Rize İl Başkanı Hasan Zorlucan, 2020 yılında üreticilerin mağdur edildiğine dikkat çekerek 2021 yılı yaş çay fiyatının 5 TL olması gerektiğini söyleyerek her yıl çay kampanyasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini de açıkladı.

Temel birkaç sorunun çözümü için birleşebilir, mücadele edebilir ve de kazanabiliriz diyen Hasan Zorlucan yaş çay kampanyası öncesi sorunlar ve çözüm önerilerini sıraladı.

EMEP Rize Fındıklı İlçe Başkanı Hasan Zorlucan (Fotoğraf Zorlucan'ın sosyal medya hesabından alınmıştır)

“ÇAYDA SORUNLAR DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE DEVAM EDİYOR”

“2021 yaş çay kampanyasına sayılı günler kaldı. Bütün alanlarda olduğu gibi çay üretimi ve değerlendirmesinde de sorunlar, problemler dün olduğu gibi bugünde varlığını sürdürüyor” diyen Zorlucan, “Öncelikle bu sorunların çözümü başta çay üreticileri olmak üzere çay üretimine dolaylı, dolaysız tüm kesimlerin sürece dahil olmasıyla mümkün olabileceğini belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Zorlucan, “Çay üreticilerin en önemli eksikliği güçlü ve hak alıcı kurum olan sendikal örgütlülüğü yaratamamış olmasıdır. Üreticiler olarak öncelikle bu kurumu yaratmak için mücadele edip sendikal örgütlülüğü yaratmalıyız.  Bu kurumla başta temel sorunlar olmak üzere bütün sorunlara çözüm üretebiliriz” dedi.

“ÜRETİM ALANLARI SALGIN KOŞULLARINA UYGUN HALE GETİRİLMELİDİR”

“2020 yılı çay sezonuna tarlalardan alım yerlerine oradan da atölye ve fabrikalara yeterli hazırlık yapılmadan girdiğimizi biliyoruz. Dünya ve ülkemiz salgınla ilgili sayısız deneyimler elde etmesine rağmen ne yazık ki 2020 yılından daha da olumsuz koşullarda sezona yaklaşıyoruz” diyen Zorlucan, “Çay üreticilerine yaygın aşılama planlaması yapılmalıdır. Hizmet-iletim ve üretim alanları hijyen koşullarına uygun hale getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Zorlucan, “Çay üreticileri olarak karşılaştığımız sorunları çözmek için fazla zaman ayırmadığımız, başkalarına (ÇAYKUR-Ziraat Odası-iktidar-siyasi partiler vb.) havale ettiğimiz için yığınla sorun yaşıyoruz. Aslında çözüm kendi ellerimizde, mücadelemizde, emeğimizde olduğunu bilmeliyiz” dedi.

“NE KADAR EMEK, O KADAR YEMEK”

“Yaş çayda fiyat taban fiyat olmalıdır. Açıklanan fiyatın altında hiçbir kurum yaş çay alımı yapmamalıdır. Yasaklanmalıdır” diyen Zorlucan, “Yaş çay fiyatı başta çay üreticilerinin temsilcileri yanında diğer bileşenlerle birlikte yapılmalıdır. Yaş çay ödemeleri en geç sürgün bitiminde olmalıdır. Geç ödemeler olmamalı, olduğunda üreticiye bedeli ödenmelidir” ifadelerini kullandı.

“2021 ÇAY FİYATI 5 TL OLMALIDIR”

Zorlucan devamında şunları söyledi: “Çay üreticilerine bankalar promosyon ücretini ödemelidirler. Çay satımında üretici mağdur edilmemelidir. Çay fabrikaları yaş çayı üretebileceği kapasiteye çıkarmalıdırlar. Üreticilerin katkısı ile beslenen ziraat odaları üreticilerin ürettiği ürünlerin verimliliğini arttıracak önlemler geliştirmelidir. Çay taban fiyatı yukarda belirtiğimiz bileşenlerle belirlenmelidir. Fiyat belirlenirken çaya yapılan hizmetler temel alınarak yapılmalıdır.  Çay ekimine hazırlanma, büyütme, gübreleme, budama taşıma, temizlik, çay toplama vb. hizmetin yanında üreticinin kârı dikkate alınarak belirleme yapılmalıdır. Bunlar dikkate alınarak yapılan hesaplamada 2021 yaş çay fiyatı asgari 5 Lira olmalıdır. Bütün alanlarda olduğu gibi çay üreticileri olarak hiçbir ayırım yapmadan yaşadığımız sorunları beraberce çözme mücadelesini yaparsak bizi yönetenler ya taleplerimizi yerine getirecekler ya da bizi yönetemeyeceklerini anlayacaklardır. Ekmeğimiz olan çayımıza sahip çıkalım. Hep birlikte kazanalım.”

Evrensel'i Takip Et