20 Nisan 2021 10:11

George Floyd davasında jüri, kararı değerlendiriyor

Siyah Amerikalı George Floyd'un ölümüne dair eski polis memuru Derek Chauvin'in yargılandığı dava 4. haftasına girdi. Davada jüri karara varmak için değerlendirmelerine başladı.

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

Paylaş

ABD'nin Minnesota eyaletinde, siyah yurttaş George Floyd'u gözaltına alındığı sırada dizini ensesine bastırarak nefessiz bırakıp ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin'in (45) yargılanmasında 4. haftaya girildi.

Amerikanın Sesinin (VOA) aktardığına göre, davada pazartesi günü hem iddia makamı hem de savunma kapanış konuşmalarını yaptı. Ardından Hennepin İlçesi Bölge Hakimi Peter Cahill’in son talimatlarını ilettiği jüri karara varmak için değerlendirmelerine başladı.

Savcılar, davanın kapanış konuşmasında George Floyd’un ölüm anının videosunu bir kez daha izletip jüri üyelerine ‘‘Gördüklerinize inanın’’ mesajını verdi.

"BU POLİSLİK DEĞİL CİNAYETTİ"

Jürinin vereceği karar, Amerikan polisinin siyahlara yaklaşımına yönelik bir değerlendirme olarak görülüyor. Ancak savcı Steve Schleicher jürinin sistemi değil yalnızca bir kişiyi yargıladığını söyledi. ‘‘Schleicher, bu polislik değildi, bu cinayetti’’ derken Minneapolis Polis Teşkilatı’nın ‘‘Cesaretle korumak ve merhametle hizmet etmek" sloganını tekrarladı. Savcı, Chauvin’in Floyd’un karşısına çıktığı gün ‘‘ne bir gram cesaret ne de merhamet gösterdiğini’’ söyledi.

Kapanış konuşmasında bir diğer savcı Jerry Blackwell ise savunma tarafından tanık olarak çağırılan sağlık uzmanlarından birinin George Floyd’un karbon monoksitten zehirlendiği tezine atıfta bulunarak ‘‘Hangi makul polis memuru birini yere yatırarak tutuklarken o kişiyi etkisiz hale getirerek yüzünü egzoz borusuna tutar ve bunun bir savunma olduğunu düşünür’’ dedi.

SAVUNMA CHAUVİN'İN "MAKUL DAVANDIĞINI" İDDİA ETTİ

Sanık Chauvin’in avukatı Eric Nelson, kapanış konuşmasında müvekkilinin "makul herhangi bir polis memuru" gibi davrandığını iddia etti.

Nelson, Chauvin’in videosunun çekildiğini bildiği halde Floyd’un üzerine dizini dayamaya devam etmesinin "olaya makul şekilde yanıt verdiğini düşünmesinden kaynaklandığını" öne sürdü.

Nelson, "Kullanılan güç her ne kadar hoş görünmese de yetki dahilindedir" diye savunma yaptı.

"CEZA ALMALI"

İddia makamı, Chauvin'in George Floyd'u 9 dakika 29 saniye boyunca sokak ortasında yere yatırarak boynuna diziyle bastırdığını ve nefes almasını önleyerek ölümüne neden olduğunu belirterek bu nedenle kasıtsız adam öldürmeyle birlikte karşı karşıya olduğu iki cinayet suçundan da ceza alması gerektiğini vurguladı.

3 SUÇTAN YARGILANIYOR

Chauvin, ikinci ve üçüncü derecede cinayet ve ikinci derecede kasıtsız adam öldürmekle suçlanıyor.

ABD ceza hukuku uyarınca iddia makamının sanıklara yöneltilen suçlamaları kanıtlamaları gerekiyor.

İkinci derecede cinayet suçlamasını yönelten iddia makamının Chauvin'in Floyd'a zarar verme niyeti taşıdığını kanıtlaması gerekiyor.

Üçüncü derecede cinayetse Chauvin'in eylemlerinin "çok tehlikeli" olduğu ve ölüm olasılığı karşısında kayıtsız kaldığının kanıtlanmasını gerektiriyor.

İkinci derecede kasıtsız adam öldürme suçu için de jüri üyelerinin Chauvin'in ihmalkarlığının Floyd'un ölümüne neden olduğu kararına varması gerekiyor.

İkinci derecede cinayet 40 yıla, üçüncü derecede cinayet 25 yıla, ikinci derecede kasıtsız adam öldürmeyse 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir.

JÜRİ KARARINI DEĞERLENDİRİYOR

Jürinin üç suça dair de Chauvin'in yaptıklarının Floyd'un ölümünde ”önemli sebepsel etken” olarak rol oynadığı ve Chauvin'in güç kullanmasının makul olmadığı sonucuna varması gerekiyor.

Dava kapsamındaki ifadeler, 2'si yedek 14 jüri üyesi tarafından dinlenmişti. Yargıç Peter Cahill'in teamüllere uygun olarak 2 yedek üyeyi kapsam dışı bırakması durumunda geriye kalan 12 kişilik jüri 6 beyaz ve 6 siyah üyeden oluşacak.

Jüri üyeleri, Chauvin hakkında karara varana kadar tecrit edilerek dış dünyayla olan bağlantıları kesilecek.

Sanığın suçlu bulunması için oybirliği gerekiyor. Chauvin'in suçlu bulunmaması için avukatı Nelson'ın tek bir jüri üyesini ikna etmesi yeterli olacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Depremzedelerin karşılaştığı hukuki sorunların çözümü için neler yapılabilir?

SONRAKİ HABER

Koronavirüse yakalanana Cumhurbaşkanı Erdoğan selam gönderiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa