21 Nisan 2021 00:26

Metal işçisi bir kadın yazdı: Robotlaşmamızı istiyorlar

"Dip dibe çalışıyoruz, aynı servise binip aynı yemekhaneye giriyoruz, aynı sebilden su içiyoruz. Bunları yaparken molalarda bir araya gelip sohbet bile edemiyoruz, izin verilmiyor.”

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Metal işçisi bir kadın
İstanbul

Merhaba sevgili Evrensel okurları.

Ben Esenyurt’ta metal fabrikasında çalışan bir kadınım. Hem kadın hem metal işçisi olmak çok zor. Kendi kilomuzdan ağır malzemeler kaldırıyoruz, 12 saat çalışıyoruz.

Kadınların işi sadece fabrikada da bitmiyor. Eve gelince mesai bir de evde başlıyor. Bazen düşünüyorum “Biz yaşıyor muyuz” diye! Sabah zifiri karanlıkta evden çıkıyoruz, akşam karanlıkta eve geliyoruz. Artık her ürüne, her şeye gelen zamlara yetişemiyoruz. Ramazan geldi, pazarda markette fiyatlar el yakıyor. Hangi markette hangi ürün indirimli, daha ucuz diye takip ediyoruz. Pandemi zamanı olmasına rağmen temizlik malzemelerinin fiyatları el yakmaya devam ediyor. Kiralar deseniz cep yakıyor, işçiler olarak artık ne yapacağımızı, nasıl geçineceğimizi bilmiyoruz.

Asgari ücreti kaşıkla veriyorlar, kepçeyle bizden geri alıyorlar. Gelen faturalara yetişemiyoruz, fazla mesailere kalarak geçinmeye çalışıyoruz. Önümüz 1 Mayıs, fabrikada işçi arkadaşlar “1 Mayıs’ta yüzde 100 mesai alırız bu yüzden geliriz” diyorlar. Böyle düşünmek bizim suçumuz değil, bu devletin suçu! İnsanca geçinebileceğimiz bir ücret alsak bizler de 1 Mayıs işçi bayramında alanlarda oluruz.

Biz işçileri robot gibi istiyorlar. İş-ev, ev-iş başka bir hayatımız yok. Sosyal faaliyetlerden uzak tutuyorlar. Pandemi ise koşullarımızı daha da ağırlaştırdı. Geçen günlerde kuzenim vefat etti. Ben cenazesine katılamadım çünkü fabrikadan izin vermediler. Dip dibe çalışıyoruz, aynı servise binip aynı yemekhaneye giriyoruz, aynı sebilden su içiyoruz. Bunları yaparken virüs yok ama cenazelerimize katılamıyoruz. “Buraya virüs getirirsin” diyorlar. Molalarda bir araya gelip sohbet bile edemiyoruz, izin verilmiyor. İşlerine, keyiflerine geldikleri gibi davranıyorlar.

Düğün cenaze yasak diyorlar ama iktidar partisi kongrelerini kalabalık bir şekilde yapıyor! Sakarya’da eski bir milletvekili oğluna davullu zurnalı çok kalabalık yemekli nikah yapıyor, eski büyükşehir belediye başkanının cenazesi kalabalık oluyor ama işçinin, emekçinin her şeyi yasak oluyor. Yetmiyor 1 Mayıs’ı da yasaklıyorlar. Adaletsizlik diz boyu!

ÖNCEKİ HABER

BES Denizli Şubesi çalışmaktan kaçınma hakkını hatırlatarak aşılama talep etti

SONRAKİ HABER

DİSK YK Üyesi Seyit Aslan yazdı: 1 Mayıs yasaklara sığmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa