21 Nisan 2021 00:00

Madende dip dibe çalışmak serbest!

Ege Linyit İşletmelerinde (ELİ) bugüne kadar yaklaşık 200 işçinin kovide yakalandığını belirten işçiler, yüzlerce işçinin de ailesine bulaştırdığını söylüyor.

Fotoğraf: Gürkay Gündoğan/DHA (Arşiv)

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu işyerlerinde Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle yayımlanan dönüşümlü çalışma yöntemini uygulamıyor. Özellikle Zonguldak, Kütahya ve Soma’da işçi sayısının yoğun olduğu yer altı ve yer üstü kömür ocaklarında durumun vahim olduğunu belirten işçiler, “200 işçi kovide yakalandı, yüzlerce temaslı oldu. Servislere tıka basa biniyoruz, dip dibe çalışıyoruz. Biz de dönüşümlü çalışma istiyoruz” diyor.

Geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek. Ancak Soma madenlerindeki işçiler, “Normal çalışmaya devam ediyoruz, servislerden yemek yediğimiz ortamlara kadar tıka basa birbirimizle temas içindeyiz” diyerek dönüşümlü çalışmanın yapılmamasına tepki gösterdi.

"YAKLAŞIK 200 İŞÇİ POZİTİFTİ"

Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı 1200 işçisi olan Ege Linyit İşletmelerinde (ELİ) bugüne kadar yaklaşık 200 işçinin kovid-19 pozitif olduğunu hatırlatan bir işçi, “Yüzlerce işçi de temaslı konumuna düştü ve virüsü evlerine, ailelerine taşıdı. Yer altı şirketlerinin durumunu siz düşünün” dedi. İşçi durumun öneminin bir an önce farkına varılıp gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.

“İşçi servislerinde 1 saat işe giderken, 1 saat dönerken onlarca işçi tıka basa gitmek zorunda kalıyoruz” diyen bir başka işçi de şunları söyledi: “İşyeri ve barakalar yüzlerce işçinin zorunlu olarak birbiriyle temas ettiği, çalıştığı, yemeğini yediği ortamlar. Bakanlık duruma acil müdahale etmeli. Hiç değilse kalabalık panolar dönüşümlü çalışmalı, servisler arttırılmalı ya da birer saat arayla işyerine gidiş gelişler sağlanmalıdır. Soma 15 bin madencinin yer altında ve yer üstünde çalıştığı bir yer. Hayat çok normalmiş gibi bu 15 bin işçi her gün işe gidip geliyor.”

"NORMALİN ÜSTÜNDE BİR KALABALIK"

Soma’daki madenlerin normal çalıştığını ifade eden bir işçi ise “Örneğin işyerinde 1200 işçi var, 15 gün 600 kişi diğer 15 gün diğer 600 kişi çalışsa diye düşünüyoruz. Üretimi aksatmadan sayıyı düşürerek çalışma uygulanabilir bir yöntem. Geçen yıl 15 Mart -1 Haziran tarihleri arasında yapılmıştı. 1 Haziran’dan sonra ise her yer normale döndü. O yüzden özel sektör de kendi çapında sayı azalttı. Yeterli değildi ama sayıyı düşürdüler. Özellikle İmbat, yarı yarıya çalıştı” diye konuştu.

Ayrıca kalabalık şekilde çalıştıklarını ve kendileri için bir önlem alınmadığını söyleyen işçi, koronavirüsten korunma yolunda sadece maskenin yeterli olmadığını ekleyerek, “Örneğin, açık ocaklarda Eynez panosu 300 kişi. Zaten işçilerin tamamı işe tertip edilemiyor. Özel şirkete devredilen yerdeki işçiler de buralara kaydırıldığı için normalin ötesinde bir kalabalık var. Vaka sayıları mart, haziran aylarında bu kadar yoğun değilken uygulama yapıldı. Şimdi ise bu kadar ciddi artışın olduğu dönemde, uygulanmaması anlaşılır ve kabul edilir değil” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kapısını arayan kilitlerin öykücüsü: Mediha Ünver

SONRAKİ HABER

İsveç'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa