20 Nisan 2021 15:55

Sendikalar uzaktan ve dönüşümlü çalışmanın tam uygulanmasını istedi 

BES ve Haber Sen, kamu işyerlerinde pandemi tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesininin uygulanmamasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

BES ve Haber Sen, kamu işyerilerinde pandemi tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesininin uygulanmamasına tepki gösterdi. BES Genel Sekreteri Aziz Özkan, “Adalet Bakanlığı'na bağlı adliyelerde dahil olmak üzere 60 yaş ve üzerinde olanları, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanları işe çağırarak keyfi uygulamalara devam etmektedir” dedi. Haber Sen de genelgede dönüşümlü çalışmanın PTT emekçileri için de uygulanması talebinde bulundu.

BES Genel Merkezinde yapılan açıklamada konuşan BES Genel Sekreteri Aziz Özkan, “Uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışmayı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Genelgesi merkezde bakanlıkların, taşrada ise valilerin, belediye başkanların, üst düzey yöneticilerin inisiyatifine, hatta vicdanına bırakılmış, kimi illerde hiç uygulanmamış, kimisinde ise kısmen uygulanmıştır. Bunun en güzel örneği ise Cumhurbaşkanlığının 15 Nisan 2021 tarih ve E.16291 sayılı yazısı olmuştur. Bu yazı ile bazı Kamu Kurumları'nın Genelgede yazan ‘60 yaş ve üzerinde olanlar (yönetici pozisyonlarındakiler hariç), Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar, idari izinli sayılacaktır’ hükmünden muaf tutulmuştur.Ardından Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; 16 Nisan 2021 tarih ve 173 sayılı yazısında Cumhurbaşkanlığının E.16291 sayılı yazısına ilgi tutarak, Adalet Bakanlığı'na bağlı adliyelerde dahil olmak üzere  60 yaş ve üzerinde olanları, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanları işe çağırarak keyfi uygulamalara devam etmektedir” dedi

"KEYFİ YORUMLANMADAN İDARİ İZİN HAKKI TANINMALI"

Kamuda uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma gibi çalışma yöntemlerinin sadece pandemi dönemi ile sınırlanması gerektiğini belirten Özkan, “Kamu emekçilerini mağduriyetinin giderilmesi için keyfiyete yol açmayan, uygulama birliğini-bütünlüğünü sağlamaya dönük düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir. Herhangi bir hak kaybına yol açmaksızın yarı zamanlı, vardiyalı, dönüşümlü çalışma, ücretli izin gibi uygulamalar hayata geçirilmelidir. Eşi ister kamuda ister özel sektörde çalışsın erkek-kadın ayrımı yapılmadan tüm kamu personelini kapsayan, dönüşümlü ücretli ebeveyn izni, herhangi bir hak kaybı yaşanmaksızın, hızlı bir şekilde hayata geçirilmelidir. 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı olan, engelli, hamile (24 haftadan küçük hamilelikler de dahil) ve süt izni kullanan kadın çalışanların tüm kamu emekçilerine keyfi yorumlanmaya açık olmayacak netlikte idari izin hakkı tanınmalıdır. Uzaktan eğitim nedeniyle dönüşümlü ebeveyn izninin kamuda uygulanmasıyla ilgili tüm tedbirler alınmalıdır” diye konuştu.

"PTT YÖNETİMİ GENELGEYİ UYGULASIN"

Haber Sen Genel Merkezinde yapılan açıklamada ise, “İlk günden beri temel talebimiz PTT personelinin de Cumhurbaşkanlığı Genelgesindeki maddelerini PTT de uygulanması yönündedir. Maalesef PTT Yönetimi Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde belirtilen tedbirlerin bir kısmına uymamakta, bir kısmına ise çalışanların aleyhine olacak şekilde değiştirmektedir. Bu da PTT emekçilerinin bu zorlu süreçte kaygılı ve mutsuz olmasına sebep olmaktadır” denildi.

"PTT EMEKÇİLERİ ACİLEN AŞILANMALI"

Sendikaya idari izin konusunda farklı uygulamalara rastlanıldığı, idari izin hakkı olanlara izin verilmediği bilgisi gelmekte olduğu belirtilen açıklamada, “İdari iznin Başmüdürlükler tarafından farklı uygulanması nedeniyle çalışanların sağlıkları tehlikeye atılmakta, iş barışı bozulmaktadır. PTT çalışanları ve yurttaşları koruyacak bir dizi acil önlemlerin alınması gerekmektedir. 08.30-16.00 saatleri arasında düzenlenen mesai uygulamasının Cumhurbaşkanlığı Genelgesine uygun hale getirilmesi, Kronik hastalığı olan, engelli ve hamile (24 haftadan küçük hamilelikler de dahil) tüm kamu emekçilerine yorumlanmaya açık olmayacak netlikte idari izin hakkı tanınmalıdır. PTT’de çalışan kamu emekçileri acilen aşılanmalı, düzenli aralıklarla test yapılmalıdır. PTT  şubeleri geçici olarak kapatılmadır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van'da 3.6 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesinde 4 kişi 42 koltukta oturuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa