21 Nisan 2021 05:24

ABD Başkanı Biden: George Floyd'un öldürülmesi gündüz gözüyle işlenmiş bir cinayettir

ABD Başkanı Joe Biden, Minnesota eyaletinde mahkeme jürisinin, George Floyd cinayetine ilişkin kararının ardından Beyaz Saray'da açıklamalarda bulundu.

Joe Biden | Fotoğraf: Morry Gash/EPA/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden, George Floyd'un 25 Mayıs 2020'de gözaltına alındığı sırada polis tarafından öldürülmesine ilişkin, "Floyd'un öldürülmesi, gündüz gözüyle işlenmiş bir cinayettir" değerlendirmesinde bulundu.

AA'da yer alan habere göre Biden, Minnesota eyaletinde mahkeme jürisinin, eski polis memuru Derek Chauvin'i Floyd'u öldürdüğü için suçlu bulmasının ardından Beyaz Saray'da açıklamalarda bulundu.

Floyd'un öldürülmesinin ülkede 1960'lardan bu yana en geniş kapsamlı protestolara yol açtığını ifade eden Biden, "Floyd'un öldürülmesi, gündüz gözüyle işlenmiş bir cinayettir. Bu olay, tüm dünyada sistematik ırkçılığa karşı at gözlüklerin çıkarılmasına yol açmıştır. Sistematik ırkçılık, ülkemizin ruhunda bir lekedir." değerlendirmesinde bulundu.

Biden, mahkemenin bugün verdiği kararın önemli olduğunu vurgulayarak, "Kimse hukukun üstünde değildir. Bugünkü karar, bu mesajı veriyor. Ancak bu yeterli değil. Burada durmamalıyız." mesajını verdi.

Floyd'un öldürülmesinin ardından neredeyse 1 yıl geçtiğine işaret eden Biden, polislerin siyahlara karşı ırkçılığına yönelik Kongrenin artık bir adım atmasının zamanının geldiğini vurguladı.

NE OLMUŞTU?

Siyah Amerikalı 46 yaşındaki Floyd, 25 Mayıs 2020'de dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alındığı sırada, 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin'in yaklaşık 9 dakika boyunca diziyle boynuna bastırması nedeniyle dakikalarca "nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiş, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Görüntüler, ülkede siyahlara yönelik polis şiddeti tartışmalarını alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke geneline yayılmıştı.

Floyd’u öldüren polis Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmış, hakkında 2. dereceden cinayet suçuyla dava açılarak tutuklanmıştı.

Chauvin, 29 Mayıs 2020'den beri tutuklu bulunduğu Oak Park Heights'teki hapishaneden 10 Temmuz 2020'de, kefalet bedeli olan 1 milyon doların "Allegheny Casualty Company" adlı kuruluş tarafından garanti edilmesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Floyd'un ölümünde kusurlu bulunan diğer 3 polis memuru da daha önce 750 bin dolar tutarındaki kefalet bedelini ödemeleri üzerine tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmişti.

Floyd’un davası 29 Mart 2021 tarihinde başladı.

Floyd’u öldüren polis Derek Chauvin, "ikinci ve üçüncü derece kasıtsız öldürme" suçlarından yargılanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, AKP'li Naci Bostancı'nın oğlunu Nükleer Enerji Genel Müdürü yaptı

SONRAKİ HABER

Japonya, Myanmar'da tutuklanan Japon Gazeteci Yuki'nin salıverilmesini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa