Sendikalar ve meslek örgütleri 1 Mayıs programını açıkladı: Her gün her yer 1 Mayıs

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla 2021 1 Mayıs programını açıkladı.

21 Nisan 2021 07:37
Son Güncellenme Tarihi: 21 Nisan 2021 12:33
Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis, Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), düzenledikleri basın toplantısıyla 1 Mayıs programlarını açıkladı. Yasaklara tepki gösteren konfederasyonlar ve meslek örgütleri, “Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için ‘Her gün 1 Mayıs’ diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi işyerlerinde ve meydanlarda ifade edeceğiz” dedi.

Karaköy'deki Mimarlar Odası Büyükkent Şubesinde düzenlenen toplantıya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Tores Dinçöz katıldı.

Konfederasyonlar ve meslek örgütleri adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pandemi sürecinde emekçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekdi.

Türkiye’nin yurttaşlarına en az maddi desteği veren ikinci ülke olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “İşsizlik her gün yeni rekorlar kırıyor. Kod 29 ile tazminat bile alamadan işimizden ediliyoruz. Milyonlarca çalışan ve ailesi ücretsiz izin dayatmasıyla günde 50 liraya yaşamaya mahkum ediliyor. Gıda enflasyonu ile milyonlar açlık sınırının altına itiliyor. Evimize gelen faturalar kabarıyor, çarşı pazar alışverişi her gün bir öncekinden daha pahalı oluyor. Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleriyle güvencesizlik yaygınlaşıyor. Salgın koşullarında bile ülkenin tüm kaynakları bir avuç şirkete peşkeş çekiliyor. Bir yanda açlık, yoksulluk ve işsizlik; diğer yanda servetler birikiyor. Ekonomik kriz ve pandemi koşullarında, adaletsizliğin en çirkin yüzü karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

YASAKLARA TEPKİ

30 Nisan ve 1 Mayıs için yaptıkları kutlama başvurularının reddedildiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Pandemiye dair bilimin emrettiği tedbirleri almayanlar, zorunlu olmayan iş kollarında çalışmanın 28 gün durmasını reddedenler, hatta aldıkları kısıtlı tedbirleri bizzat kendileri çiğneyenler, lebalep kongrelerde halk sağlığı sorunu yaratanlar, 1 Mayıs yasaklarına pandemiyi gerekçe gösteriyor. Kimi valilikler binalarımız başta olmak üzere kentlerin dört bir yanına asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimizde ve pankartlarımızda bulaşan bir ‘mutasyon’ keşfediyor” diye konuştu.

"EN YAYGIN ŞEKİLDE KUTLAYACAĞIZ"

2021 1 Mayıs’ını yasaklara rağmen işyerlerinde kutlayacaklarını söyleyen Çerkezoğlu, “Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için “Her gün 1 Mayıs” diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi ifade edeceğiz. 'Her yer 1 Mayıs' diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız. 30 Nisan’da İstanbul Taksim’deki Kazancı yokuşunda her sene gerçekleştirdiğimiz anma etkinliğinde buluşacak, 1 Mayıs 1977 katliamında yitirdiğimiz canları anacak, tüm anma programlarımızı pandemi koşullarına uygun biçimde planlayacağız. Aynı gün ülkenin dört bir yanında -yine pandemi koşulları da dikkate alınarak- en yaygın biçimde işyerlerinde 1 Mayıs kutlamalarını ve alanlarda basın açıklamalarımızı gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs günü de çalışmakta olan emekçileri işyerlerinde, çalışmayan milyonları da evlerinde, balkonlarında, sokaklarında, sosyal medyada 1 Mayıs coşkusunu çeşitli biçimlerde büyütmeye çağıracağız” dedi.

ÇÖZÜM BEKLEYEN ACİL SORUNLAR

Çerkezoğlu 1 Mayıs taleplerini şöyle sıraladı:

  • Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır.
  • Çalışırken hastalanan emekçiler için kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
  • Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son.
  • İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere.
  • Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın.
  • İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
  • Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak.
  • Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın. Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğal gaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
  • Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.
  • İstanbul Sözleşmesi yaşatır. 6284 sayılı Yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütünün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı Sözleşmesi onaylansın.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meral Akşener: Kaybolan bir şey yoksa 128 milyar doları yerine koyun da görelim

SONRAKİ HABER

Gram altın 466 lira ile 2021 yılının en yüksek değerine ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa