21 Nisan 2021 07:44

"Fındıklı vadilerine HES baronlarına geçit yok"

Üzerine HES yapılmak istenen Rize Fındıklı'daki Çağlayan Vadisi'nin sit alanı özelliğinin iptal edilmesinin Bakanlık Komisyonunda görüşülmeye başlandığı ortaya çıktı. Halk mücadelede kararlı.

Rize Fındıklı'daki Çağlayan Vadisi | Fotoğraf: Adem Akatin/DHA

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Hüseyin ALTUN
Rize

Rize’nin Fındıklı ilçesinde 1. Derece Sit Alanı ilan edilen Çağlayan Vadisi'nin sit alanı özelliğinin iptali için ilgili Bakanlık Komisyonunda görüşülmeye başlandığı ortaya çıktı.

Çağlayan Vadisi'nde yapılmak istenilen HES projelerine karşı yıllardır mücadele veren, gece gündüz nöbet tutup "HES baronlarını" vadiye sokmayan fındıklı halkı, tutumunu sürdürmekte kararlı.

Yöre halkından Ali Hacıibrahimoğlu, "Sermaye Çağlayan Vadimize yine göz dikmiş. Bu güzelim doğamızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Fındıklı Belediye başkanı Ercüment Şahin Cervatoğlu da "Çağlayan Vadisi'nin 1. Derece Sit Alanı özelliğinin iptalinin için Kakanlık Komisyonunda görüşülmeye başlandığını öğrendik. Vadilerimiz korunması gereken alanlardır. Çağlayan Vadisi'nin bu özelliğinin kaldırılmasına ve doğa talanlarına karşı mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

Emek Partisi (EMEP) Rize İl Başkanı Hasan Zorlucan da Fındıklı halkının uzun yıllardır  "Dereler özgürdür, özgür akacak" sloganıyla mücadele ettiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Aç gözlü, gözü paradan başka bir şey görmeyen holdingler, Fındıklı halkının kararlı direnişi karşısında giremedikleri vadilerimize bu kez devletin gücünü kullanarak birtakım oyunlarla girip vadilerimizi katletmek istiyorlar. Fındıklılı yurttaşlar olarak asla müsaade etmeyeceğiz. Fındıklı dereleri özgürdür, özgür akacak."

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Fındıklı İlçe Başkanı Tugay Köse de "Uzun yıllardan beri Fındıklı derelerini koruyan ve direnen Fındıklı halkının mücadelesini engellemek için bugüne kadar birçok entrikalar ortaya konuldu. Ancak Fındıklı halkı bu entrikalar karşısında yılmadı, direndi. Toprağını, suyunu korudu. Bundan sonra da yaşam alanlarına yönelik yapılacak her türlü saldırıya karşı meşru direnme hakkını kullanacaktır" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Rize Temsilcisi Günay Karafazlı ise "İnsanların en temel hakkı olan yaşanabilir bir çevre hakkı üç beş şirketin aç gözlü hırsına kurban edilmemeli. Fındıklı vadilerinin sit alanı statüsünden çıkartılmak istenmesi, insanların en temel hakkı olan yaşam hakkına yönelik bir saldırıdır. Bu durumu İHD olarak şiddetle kınıyoruz ve fındıklı halkının yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci ve Senarist Tülay Bilginer hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Bakırköy'de polis, 1 Mayıs çağrısı yapan TOMİS üyelerini gözaltına aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa