21 Nisan 2021 11:37
Son Güncellenme Tarihi: 21 Nisan 2021 18:49

Kısa Çalışma Ödeneği, haziran ayının sonuna kadar uzatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs, haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık." açıklamasını yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam edileceğini açıkladı. Kararı değerlendiren Evrensel Ekonomi Yazarı Bülent Falakoğlu, sermayenin talebi, işsizliğin artması, pandeminin alarm vermesi, turizmde beklenen karşılığın alınamaması nedeniyle iktidarın kısa çalışma ödeneğini yeniden başlatmak zorunda kaldığını belirtti. 

Erdoğan, Turizm Haftası nedeniyle turizm temsilcileri ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun da hazır bulundu.

Kabulün ardından konuşan Erdoğan, "Toplantımız esnasında sektör temsilcilerimizin talepleri doğrultusunda, tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam edilme kararı alındı. Ayrıca, turizm sektöründe mayıs sonu sona eren KDV indirimlerinin, haziran sonuna kadar devam etmesinin yararlı olacağını değerlendirdik ve bu konuda karar aldık. Hayırlı olsun" dedi.

İŞÇİ VE PATRON SENDİKALARINDAN ORTAK AÇIKLAMAYLA ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kısa Çalışma Ödeneği'nin uzatılması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu imzasıyla yapılan ortak açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Kısa Çalışma Ödeneği'nin uzatılmasını çok kıymetli buluyoruz. Salgınla mücadele sürecinin devam etmesi başta olmak üzere, son dönemde yaşanan diğer zorluluklar sebebiyle tüm çalışma hayatının ihtiyacı vardı. Öncelikle bu konuda yanımızda olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, kendisi nezdinde tüm ilgililere teşekkür ediyoruz. Devletimizin koordinasyonunda, Türk-İş, Hak-İş, TİSK ve TOBB olarak işçi ve işverenleri koruyan ve destekleyen bu uygulamanın devamı için teşekkür ediyoruz." 

EVRENSEL EKONOMİ YAZARI: SERMAYENİN TALEBİ VE ARTAN İŞSİZLİK ZORLADI

Evrensel Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu kararı Evrensel'e değerlendirdi.

Kısa çalışma ödeneği neden kesilmişti?

Kısa çalışma ödeneğinin kesilmesinin iki sebebi vardı; işsizlik sigortası fonu oldukça yağmalanmıştı. Fonda 90 milyar para olup olmadığı da tartışmalı zaten, kağıt üzerinde var ama para gerçekte var mı çok bilinmiyor. İktidar oradan daha fazla erime sağlansın istemiyordu. 
İkincisi de "kontrollü normalleşme" sürecini, "normalleşme sürecine" evriltme niyeti vardı iktidarın, o yüzden de gerek görmedi uzatmayı.

İKTİDAR KÖŞEYE SIKIŞTI

Peki şimdi neden tekrar başlattı?

Birincisi "kontrollü normalleşme"den beklenen sonuç çıkmadı. Tam tersine vakalar ve ölüm sayıları arttı, yoğun bakımlar doldu, pandemi süresi S.O.S vermeye başladı. Bu süreç bazı sektörleri daha çok kapatmayı gerektiriyor. Bayramda uzun süreli kapatma gibi konular gündemde. Ramazan sonu ve bayramı da dahil eden daha çoklu kapatmalar da gündeme gelebilir. Mevcut kapatma uygulaması bile bir çok sektörde yeni işsizlik dalgaları yaratmaya başlamıştı.

Mevcut kapatma iki şeyi gündeme getirdi; Birincisi patronlar ve esnaflar cephesinden kısa çalışma ödeneği sürsün baskısı devam etti. Sermaye kesimi "Biz bunu karşılayamıyoruz, henüz bir normalleşme yok, eski cirolarımız yok" deyip iktidar üzerinde baskı kurmaya başladı. Bir de pandemi alarm verince iktidar baskılar karşısında kendisinin de telafi edecek başka kaynağı bulunmadığı için geri adım attı. Yine aslında önce işçilerin lehine de görünse asıl olarak patronların lehine olan bu uygulamayı hayata geçirdi. Gördük ki ilk açıklama da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından geldi, "Taleplerimiz, dikkate alarak tüm sektörler için geçerli olmak üzere Nisan- Mayıs- Haziran'ı kapsayacak biçimde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı alan Sn Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz" minvalinde ilk açıklamayı yaptı. Zaten talep asıl olarak onların talebiydi.

İŞSİZLİK ARTTI

Hükümeti korkutan, geri adım attıran sermayenin talebi kadar bir de şu oldu: Kısa çalışma ödeneğinin sona ermesiyle birlikte işsizlik oranlarında hızlı bir artış oldu. SGK kayıtlarından rahatça izlenebilir bu durum. Doğal olarak yüksek enflasyon, yüksek işsizlik sermaye de "Talebim karşılanmazsa işsizliğin önü açılır" deyince hükümet dönüp dolaşıp yakın zamanda artık devam etmeyeceğiz dediği kısa çalışma ödeneği uygulamasını tekrar hayata geçirmek zorunda kaldı. 

Bunun dışında da turizm sektörü açısından beklenen açılma ilk aylar itibariyle gerçekleşmedi. Rusya turist göndermeyeceğini açıkladı. Bu Türkiye turizmi açısından oldukça ağır sonuçları olan bir karar, en çok turist gönderen ülke Rusya çünkü. Avrupa Birliği ülkelerinden de benzer bi kısıtlama geldi. Sırbistan mesela tek taraflı kendi firmaları ile uçuş kararı aldı. Bunların tümü iktidarı köşeye sıkıştırdı.

"KÇÖ EN AZ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE OLMALI"

Kısa çalışma ödeneği işçilerin talebini karşılıyor mu?

Aylarca 1600-1700 liraya geçinen insanların bununla geçinecek bir güçleri kalmadı. Hükümet artık kim ne ücret alıyorsa o ücreti garanti altına almalıdır. Bu sağlanmıyorsa kısa çalışma ödeneğine kaynak aktarıp en az asgari ücret düzeyine getirmesi gerekir. Yoksa yüksek enflasyon, yüksek işsizlikle birlikte bu kısa çalışma ödeneği ile insanlar mağdur edilecek. İşçi sınıfının talebi dikkate alınmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Torba bakanlıkta başa dönüş: Tek adam yönetiminin veciz örneği

SONRAKİ HABER

Baldur işçilerinin dayanışma şölenine pandemi gerekçesiyle izin verilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa