Sağlık işçileri talepleri için 1 Mayıs’ta
İzmir’de Sağlık-İş Sendikası üyesi işçiler 1 Mayıs’a hazırlanırken öncelikli taleplerinin insana yaraşır, güvenceli yaşam ve çalışma koşulları olduğunu söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi emekçileri 1 Mayıs'ı kutladı | Fotoğraf: Evrensel
“Adımız, inancımız, ten rengimiz, cinsiyetimiz, yaşam biçimlerimiz farklı olsa bile işçi, emekçi olmanın ortak paydasında buluşuyoruz” diyen sağlık işçileri pandemi döneminde görmezden gelinmelerine karşı, yoksulluğa mahkum bırakılmalarına, vergi adaletsizliğine, hâlâ devam eden taşeron işçiliğe, 696 sayılı KHK’ye ve Kod 29 ile işten çıkarmalara karşı alanlarda olacaklarını belirtti.
Haklarına sahip çıkmak için birlik, dayanışma ve mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini söyleyen işçiler, “Haftalık çalışma saatlerinin 40 saat olmasını, sendikal ayrımcılık yapılmamasını istiyoruz” dedi.
Pandemi kliniklerinin artması ve yeni çalışma saatlerinden sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde poliklinik çalışanlarına 18.00’e kadar çalışma dayatılmıştı. Sağlık-İş Sendikası da 18.00’e uzatılan mesainin haftalık mesai süresini aşması, çocuk bakım sorununun artması, 19.00’da başlayan sokağa çıkma yasakları nedeniyle ev yaşamına ait işlerin de aksayacağını savunarak yönetime sıkıntıları iletti.
‘TİS İLE ELDE EDİLEN ÜCRET ARTIŞI KAZANIMDIR’
İmzalanan TİS sonrasında işçiler daha da güçlü hissettiklerini söyleyerek, “Korku pandemisini ve yıldırma protokollerini aşacağız. TİS süreci, üyeleri de mümkün olduğunca katan, şeffaf bir bilgilendirme süreciyle tamamlandı. Yüzde 80 oranında işçi arasında memnuniyet sağlandı” diye değerlendirdi.
Sağlık-İş temsilcileri ise sendikal mücadelenin TİS masasında başlamadığı gibi orada da bitmediğini dile getirirken, “TİS ile elde edilen ücret artışı yüzleri güldüren bir kazanım oldu. Ancak vergi adaletsizlikleri, pahalılık nedeniyle hâlâ yoksulluk sınırının altında maaş alınıyor” dedi.
‘1 MAYIS’TA TALEPLERİMİZ İÇİN ALANLARA’
Pandemi koşullarına uygun gerçekleştirilecek kitlesel 1 Mayıs buluşması için de heyecanlı olduklarını ifade eden işçiler, “Bizler zorunlu emeklilik istemiyoruz. Vergide adalet talebimiz de en önemli taleplerimizden. Öte yandan taşeron uygulaması güvencesizliği kalıcı hale getiriyor. Bizler kamuda hâlâ taşeron olarak çalışan işçilere kadro verilmesini istiyoruz. Tüm bu taleplerle 1 Mayıs’ın işyeri işyeri, olabildiği her yerde kutlanması, taleplerin haykırılması gerektiğini düşünüyoruz” diyerek işçi ve emekçilere 1 Mayıs çağrısı yaptı. (İzmir/EVRENSEL)