2 bakan gitti, 3 bakan geldi | Kabinedeki değişiklikler ne anlama geliyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine değişikliğine gideceği yönündeki beklenti, şimdilik 1 bakanlığın bölünmesi, 3 yeni bakanın kabineye girmesiyle gerçekleşti. Peki, bu değişiklikler ne anlama geliyor?
Fotoğraf: Halil Sağırkaya/AA
AKP'nin kongre sürecinden beri gündemde olan Kabinede çok sayıda ismin değişeceği yönündeki beklentinin aksine "revizyon" birkaç bakan değişikliğiyle sınırlı kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir konuşulduğu gibi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını ikiye böldü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin getirildi. Bakanlığın lağvedilmesi ile birlikte performansı tartışılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da bakanlıktan alınmış oldu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına atanan Avukat Derya Yanık, son parti kongresinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmişti. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın kurucusu olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yöneticisi Yanık, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararıyla ilgili olarak İstanbul Sözleşmesi’nin çerçeve metin olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir konsept oluşturduğunu belirterek, “Yasalar çerçeveler tarih içinde değişir, dönüşür, gelişir. Önemli olan kadına yönelik şiddet noktasında geri adım atılmamasıdır. Böyle bir şey zaten söz konusu değil” demişti. Yanık, aynı zamanda Karaman’da Ensar Vakfına ait bir yurtta 10 çocuğun cinsel istismara uğradığı olayda, vakfı savunan isimler arasında yer almasıyla biliniyor.
ÇALIŞMA BAKANLIĞINA MHP KÖKENLİ VEDAT BİLGİN ATANDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atanan Vedat Bilgin ise MHP’den AKP’ye geçen bir isim. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin danışmanlığını da yapan Bilgin, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde AKP’ye geçmiş, Başbakan Başdanışmanı olmuştu. Bilgin, uzun süredir Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı ve Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği görevini yürütüyordu.
DEZENFEKTAN SKANDALIYLA GÜNDEME GELEN PEKCAN GÖREVDEN ALINDI
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın, eşiyle ortak olduğu şirketten kendi bakanlığına 9 milyon TL’nin üzerinde dezenfektan satın alması tepkilere yol almıştı. Ticaret bakanının değişeceği konuşulsa da yıllardır bakanlarına yönelik istifa çağrılarına kulak tıkayan, hatta istifaları bile kabul etmeyen Erdoğan’ın dezenfektan skandalından kısa süre sonra Pekcan’ı görevden alması sürpriz oldu. Pekcan’ın yerine ise son parti kongresinde AKP Grup Başkan Vekilliğine atanan Mehmet Muş’un getirilmesi dikkat çekti.
Birkan Bulut'un haber-analizi için tıklayın
KABİNEDEKİ KADIN BAKAN ORANI AZALDI
Son değişiklikle 16 bakanlığın sayısı 17'ye yükseltildi. Kadın bakan sayısı da 2'den 1'e düşürüldü, böylece kadın bakan sayısı da oranı da düşmüş oldu.
TORBA BAKANLIKTA BAŞA DÖNÜŞ: TEK ADAM YÖNETİMİNİN VECİZ ÖRNEĞİ
"Toplumun devletle kurduğu ilişkinin en temel aygıtlarından biri olan bu koca, devasa torba bakanlıkta yapılan yeniden ayırma işlemi, elbette ki halkın ağırlaşan dertlerini çözmeye yönelik değil."
Sevda Karaca'nın yazısı için tıklayın
GECE YARISI DEĞİŞİKLİĞİ İLE KURULAN BAKANLIKTA KADININ ADI YİNE YOK
Kabinedeki değişiklikleri, CHP Milletvekili Gülizar Biçer Kaya, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ile değerlendirdik. Siyasetçiler, bakanlığın ikiye ayrılması olumlu gözükse de uygulama ve politikaları ile kadın düşmanı bir hat izleyen iktidarın kadınlar için olumlu politikalar üretmeyeceğini belirtti.
Görkem Kınacı'nın haberi için tıklayın...
KILIÇDAROĞLU: BAKAN PEKCAN'IN İSTİFA YA DA GÖREVDEN ALINMA GEREKÇESİ AÇIKLANMALI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer görevden ayrıldıysa biliyoruz hangi gerekçeyle ayrıldığını, istifa ettiğini ya da alındığını. Ama devletin uğradığı kaybın mutlaka telafi edilmesi lazım" dedi.